Skrypty CGI na Apache- jak skonfigurować??

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
Matush
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Skrypty CGI na Apache- jak skonfigurować??

Post autor: Matush »

Witam serdecznie,

mam pewien kłopot.Od pewnego czasu uczę się języka Ruby.W miarę postępów w nauce zacząłem zabawę ze skryptami CGI.Zainstalowałem Apache,PHP,SQL.Nic nie zmieniałem - jest to instalacja domyślna.Teraz pytanie,jak skonfigurować Apache i skrypty by je uruchamiać(czy są potrzebne jakieś prawa dla skryptu)??Próbowałem wrzucać skrypty do katalogu /usr/lib/cgi-bin z prawami na uruchomienie jako program,lecz w przeglądarce otrzymuję informacje
Not Found

The requested URL /cos.cgi was not found on this server.
czyli tak jak by tego skryptu nie było.Szukałem na forum i na google jakiegoś tutoriala ale nie znalazłem takiego od podstaw omawiającego "od zera do bohatera" konfigurację Apache pod kątem www i skryptów CGI.Nie wiem może źle szukałem.Czy jest możliwość wrzucania stron i skryptów CGI do określonego katalogu w folderze domowym np./home/user/WWW?
Być może jest to banalne ale jest to moje pierwsze starcie z Apache więc prosiłbym o wyrozumiałość:)
Byłbym wdzięczny za pomoc:)
Awatar użytkownika
leon1313
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Odp: Skrypty CGI na Apache- jak skonfigurować??

Post autor: leon1313 »

"Poza tym dostałeś PLONKa i zabraniam Ci pisać na te grupe!!! Powiedziałem PLONK i sie zamknij i nawet nie knuj rzeby mi odpisywać! Zabraniam!!!"
Matush
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Skrypty CGI na Apache- jak skonfigurować??

Post autor: Matush »

Okej dziękuję za pomoc:)Udało mi się aby działały skrypty Pearla i Ruby.Ale mam pewien kłopot z phpmyadmin.Mianowicie gdy wywołuję go lokalnie przez 127.0.0.1/phpmyadmin/ to pojawia mi sie monit o pobieraniu pliku PHTML a sam panel się nie pojawia.O co chodzi?Próbowałem przeinstalować jak i wywalić i zainstalować na nowo.Niestety dalej to samo.Czy mógłbym prosić o pomoc??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”