[PHP] Interpreter (środowisko)
- wojtek2s
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
[PHP] Interpreter (środowisko)
Witam. Szukam jakiegoś interpretatora (?) PHP na Ubuntu. Chcę zacząć ogarniać ten język ale nie mam zamiaru wrzucać każdego zmodyfikowanego pliku na serwer żeby go ogarnęło, a bez interpretatora mi przecież z dysku nie odpali w przeglądarce. Możecie mi coś polecić? Byłbym bardzo wdzięczny.
- Cogito18
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Odp: [PHP] Interpretator (środowisko)
Primo: interpreter nie interpretator. Secundo: istnieje tylko jeden interpreter PHP i ma on paczkę w repozytoriach pod nazwą php5, która ma też niezbędne zależności do Apache'a bez którego całość by nie ruszyła.
Ubuntu User # 30244
Linux User # 517763
Linux User # 517763
- beluosus
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
- Kontakt:
Postaw serwer http u siebie, zainstaluj i skonfiguruj np. apache + php. Jak to zrobić? Jest tego pełno w internecie jak i na tym forum.
@Cogito18: obie formy są poprawne.
@Cogito18: obie formy są poprawne.
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Ot właśnie - php5-cli - to wiersz poleceń interpretera PHP.
Bzdurą jest, że PHP bez serwera www nie zadziała... PHP można używać tak, jak każdego innego interpretowanego języka.
Chyba, że... Myślisz o PHP w kontekście stron www - wtedy Apache faktycznie się przyda.
Bzdurą jest, że PHP bez serwera www nie zadziała... PHP można używać tak, jak każdego innego interpretowanego języka.
Chyba, że... Myślisz o PHP w kontekście stron www - wtedy Apache faktycznie się przyda.