nietypowy serwer pocztowy
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
nietypowy serwer pocztowy
Witam,
chciał bym stworzyć taki serwer: pobiera on pocztę z konkretnych skrzynek w serwisach zewnętrznych(onet, wp, gmail) następnie rozsyła pobrane wiadomości do odpowiednich użytkowników lokalnych. Próbowałem walczyć z postfixem ale nie wiem czego ugryźć by coś takiego skonfigurwoać. W ogóle jest taka możliwość?
chciał bym stworzyć taki serwer: pobiera on pocztę z konkretnych skrzynek w serwisach zewnętrznych(onet, wp, gmail) następnie rozsyła pobrane wiadomości do odpowiednich użytkowników lokalnych. Próbowałem walczyć z postfixem ale nie wiem czego ugryźć by coś takiego skonfigurwoać. W ogóle jest taka możliwość?
- karmelek
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
Odp: nietypowy serwer pocztowy
Osobiście nie dostrzegam jakiegoś sensu takiego działania. Ja wykombinowałbym to tak, że postawiłbym sobie postfixa, a resztę rozwiązałbym (oryginalnie) np.thunderbirdem, który odpowiednimi filtrami przenosiłby wszystko gdzie chcemy. Ale pewnie da sie to w serwerze ustawić.
Wszystkich moderatorów Bóg po śmierci zabiera do nieba, żeby ci dwadzieścia cztery godziny na dobę moderowali modlitwy do niego.
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
-
- Piegowaty Guziec
Pytanie tylko jak? Jeśli chodzi o thunderbirda i filtry to odpada takie rozwiązanie.karmelek pisze:Ale pewnie da sie to w serwerze ustawić.
-
- Sędziwy Jeż
- Architektura: x86_64
Jak najbardziej można tak zrobić:
na kontach "zbierających" ustawić przekazywanie wiadomości na konto zbiorcze na twoim serwerze, a następnie zrobić odpowiednie odpowiednie przekierowania, albo za pomocą procmaila (nie wiem dokładnie jak, ale można to ni zrobić), albo za pomocą junk control(pliki header_checks i body_checks) w samym postfix'ie.
Tak w pierwszej, jak i w drugiej metodzie będzie sporo zabawy wyrażeniami regularnymi.
Podobny efekt można by uzyskać za pomocą np. exima i sieve.
na kontach "zbierających" ustawić przekazywanie wiadomości na konto zbiorcze na twoim serwerze, a następnie zrobić odpowiednie odpowiednie przekierowania, albo za pomocą procmaila (nie wiem dokładnie jak, ale można to ni zrobić), albo za pomocą junk control(pliki header_checks i body_checks) w samym postfix'ie.
Tak w pierwszej, jak i w drugiej metodzie będzie sporo zabawy wyrażeniami regularnymi.
Podobny efekt można by uzyskać za pomocą np. exima i sieve.
-
- Sędziwy Jeż
Nie wiem jak teraz, ale jeszcze 3 - 4 lata temu fetchmail nie był w stanie sortować wiadomości po zawartości.
Jak by nie patrzył, sposobów na to, co kolega ola_kabana chce zrobić, znalazłoby się kilka co najmniej
.
Jak by nie patrzył, sposobów na to, co kolega ola_kabana chce zrobić, znalazłoby się kilka co najmniej

- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
Fetchmail pobiera, procmail lub deliver (dovecot LDA), ewentualnie maildrop sortuje i wrzuca do skrzynek pocztowych, mta - postfix lub qmail wysyła.
To by było na tyle

To by było na tyle

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux

-
- Piegowaty Guziec
Dzięki za zainteresowanie. Wygląda na to, że fetchmail powinien wystarczyć. Po zawartości nic sortować nie muszę. Wystraczy, że pobiore e-maile z 5 skrzynek i wrzuce je do jednej lokalnej.
edit1.
Na szybko sprawdziłem z serwerem pop3.wp.pl fetchmail działa idealnie dzięki! ;]
edit1.
Na szybko sprawdziłem z serwerem pop3.wp.pl fetchmail działa idealnie dzięki! ;]