Na Gnome miałem dostęp do dysku z drugiego komputera (Windows XP) poprzez Miejsca --> Sieć. Teraz korzystam głównie ze środowiska LXDE i tam nic takiego nie ma i nie mam za bardzo pomysłu gdzie to znaleźć. Gdy w PCMan File Managerze wklepię smb://192.168.1.100, to pisze, że "katalog nie istnieje". W LXTerminal pinguje adres tego kompa.
Zależy mi na tym, aby obsługiwać to w PCMan File Managerze podobnie do tego, jak to mogłem robić w Nautilusie pod Gnome. Jak to zrobić?
Miejsca --> Sieć LXDE
- alex2
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: Openbox
- Architektura: x86
Odp: Miejsca --> Sieć LXDE
sudo mount.cifs //ip adress/<sharedDoc> ~/<Directory to mount>
eg. sudo mount.cifs //203.182.1.3/Documents ~/samba
now with pcmanfm you can view the folder content. Once your use is over Don't forger to unmount.
eg. sudo mount.cifs //203.182.1.3/Documents ~/samba
now with pcmanfm you can view the folder content. Once your use is over Don't forger to unmount.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
sam miałem podobny problem
znalazłem informacje, że domyślnie w LXDE instaluje się ostatnia oficjalna wersja pcmanfm (bodajże 0.5.2)
możesz zaktualizować pcmanfm do najnowszej nieoficjalnej wersji dodając repozytorium http://ppa.launchpad.net/lxde/ppa/ubuntu lucid main
tam jest pcmanfm w wersji wspierającej już zasoby smb://
znalazłem informacje, że domyślnie w LXDE instaluje się ostatnia oficjalna wersja pcmanfm (bodajże 0.5.2)
możesz zaktualizować pcmanfm do najnowszej nieoficjalnej wersji dodając repozytorium http://ppa.launchpad.net/lxde/ppa/ubuntu lucid main
tam jest pcmanfm w wersji wspierającej już zasoby smb://
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Aktualizacja podziałała. Dzięki wielkie za pomoc