qtCreator+CUDA integracja

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
abuda
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

qtCreator+CUDA integracja

Post autor: abuda »

Czy może ktoś z was próbował zintegrować qtcreatora do współpracy z CUDA.
Nie mam za bardzo pomysłu jak to ugryźć.
Jedyne co znalazłem u wujka Google to integracja Qt i CUDA z m$ visual studio.
A mi zależy na pracy z QtCreatorem i linuxem :)
Będę wdzięczny za każdą pomoc
Awatar użytkownika
JSokol
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: qtCreator+CUDA integracja

Post autor: JSokol »

Ja tam "Cudę" pisałem w GEDIT :D GEDIT ma opcję podświetlania składni CUDY więc w sumie to styknie żeby wszystko "ładnie widzieć" :)

Potem przy odpalaniu jak się błędy wysypią to wiadomo co się źle zrobiło ;)
abuda
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Post autor: abuda »

no tak tylko ja potrzebuje do tego jeszcze gui właśnie w Qt.
Chodzi o to, żeby do projektu można było dodać pliki .cu i żeby wszystko kompilowało się razem.

Z tego co już gdzieś czytałem to podświetlania składni cudy w QtCreator się nie zrobi, ale to już mniejszy problem
luzakwielki
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Post autor: luzakwielki »

abuda pisze:Czy może ktoś z was próbował zintegrować qtcreatora do współpracy z CUDA.
Nie mam za bardzo pomysłu jak to ugryźć.
Jedyne co znalazłem u wujka Google to integracja Qt i CUDA z m$ visual studio.
A mi zależy na pracy z QtCreatorem i linuxem :)
Będę wdzięczny za każdą pomoc
Nokia udostępnia integracje Qt też do Eclipse, a do CUDA są też narzędzia http://www.ai3.uni-bayreuth.de/software ... t/updates/ a podświetlanie składni dostaniesz jak dodasz *.CU do podświetlania C++ ;p. Daleko temu rozwiązaniu do NVIDIA Parallel Nsight, ale ten jest tylko do VS.
Tylko mam dwa pytania:
- czy naprawdę potrzebujesz takiej integracji niezbędnie (bo to, że by się przydała to ofc wiem), bo jak nie jest niezbędna to zewnętrzne narzędzia masz na linuksie (debugger jest w SDK, tak jak i CUDA Visual Profiler napisany w QT).
- dlaczego akurat CUDA, a nie coś bardziej uniwersalnego jak OpenCL, który odpalisz praktycznie na wszystkim (karty nvidii, amd czy nowej karcie intela (Sandy Bridge), procesory intel, amd, ibm, arm...)? Jeśli nie jesteś zdecydowany to polecam Ci OpenCL... który powinien być dla Ciebie łatwiejszy dodatkowo, bo Nokia zadbała w QT o wrapper i współprace pomiędzy obrazkami w QT, a tymi z OpenCL (http://doc.qt.nokia.com/opencl-snapshot/ lub http://labs.qt.nokia.com/2010/04/07/usi ... l-with-qt/) do którego masz większy wybór oprogramowania (nvidia przygotowała swój debugger do współpracy z OpenCL, a OpenCL Visual Profiler też jest w Cuda SDK - czyli to co w CUDA + narzędzia innych firm, jak Amd, Intel ma wypuścić swoją implementację pod koniec tego roku, pewnie z zestawem narzędzi (a jak to intel ma w zwyczaju zintegrowanymi z VS i Eclipse ;p), a dodatkowo masz komercyjne narzędzia jak gDEBugger CL (świetne narzędzie mimo, że jeszcze beta)).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”