Jak wykonać kopię zapasową partycji recovery?

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
Awatar użytkownika
Fardorn
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Jak wykonać kopię zapasową partycji recovery?

Post autor: Fardorn »

Witam. Mam zamiar kupić jutro laptopa Asus K50IJ z preinstalowanym systemem Windows 7. Zapewne będzie na nim partycja recovery z której będę musiał w razie czego reinstalować system. Przechodząc do sedna sprawy.

Czy istnieje sposób zgrania partycji recovery na płyty DVD, tak abym mógł z czystym sumieniem ją usunąć? W jaki sposób to zrobić oraz jak później wygląda proces przywracania takowej partycji?

Pół roku temu myślałem, że wystarczą mi płyty nagrywane za pomocą softu producenta. Zainstalowałem na Amilo Li 2727 Ubuntu na całym dysku (usuwając tym samym partycję recovery), a podczas próby przywrócenia Windowsa z wcześniej zgranych płytek wyskoczył error, informujący o braku partycji recovery. W taki oto sposób pozbyłem się Visty, za którą jakby nie było zapłaciłem.
Debian 5 user
anton
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86_64

Odp: Jak wykonać kopię zapasową partycji recovery?

Post autor: anton »

moje doświadczenie wskazuje, że wszystko powinno być wyjaśnione w instrukcji dołączonej do lapa. A najpewniejszy sposób to zadzwonić do autoryzowanego serwisu i się spytać.
Awatar użytkownika
Fardorn
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Serwis zaproponuje mi zakup w ich sklepie dysków recovery - już to przerabiałem, a instrukcja ogranicza się jedynie do nagrania płyty (3xDVD). Nie wiem tylko po co je nagrywałem, skoro później i tak była wymagana (już usunięta) partycja recovery. Nie chcę w tym przypadku popełnić tego błędu. Chciałbym zrobić obraz tej partycji, zgrać ją i w miarę możliwości przetestować za nim po raz drugi stracę pieniądze.
Debian 5 user
MiecioA
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: MiecioA »

Netbook Asus 1201n,Windows 7 Home Premium .Obraz Recovery DVD zajmuje 4,59 GB.Netbook nie posiada napędu DVD, więc zrobiłem obraz na pendrive(kupiłem 8GB Patriota) .I teraz mam zamiar zrobić obraz tylko systemowej partycji C,już po usunięciu zbędnych programów i i optymalizacji całego systemu.Partycje C ustawiłem na 24GB, m.in dlatego aby kiedyś(może się przyda) odtworzyć na nią partycję Recovery.I dalej,partycję Recovery z dysku usunę.W razie problemów,będę stosował ,przywracał obraz partycji C z pendrive, a w razie poźniejszej, ewentualnej sprzedaży netbooka,to przywrócę na dysk partycje Recovery.Przywrócenie partycji C na dysk,nie narusza danych z partycji D(~200GB). I po problemie.
Awatar użytkownika
Fardorn
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Czym wykonałeś ten obraz?
Debian 5 user
Awatar użytkownika
thalcave
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: thalcave »

W moim Asus U35JC nagrałem płyty recovery, które odzyskują partycję recovery i nic więcej. System dopiero odzyskuję z partycji. Ale mimo, że głównie siedzę na Gentoo i nie mam zamiaru często odzyskiwać Windowsa to zostawiłem partycje recovery na dysku. Czemu? Bo odzyskiwanie tej partycji powoduje zamazanie układu partycji w skutek czego Linux zostanie usunięty. Samo odzyskiwanie Windowsa możliwe jest tylko pierwszej (w sumie drugiej) partycji C: lub całego dysku.
GNU/Linux user
Na pytania na PW/e-mail nie udzielam odpowiedzi!
Szanujmy innych użytkowników!
Wesprzyj akcje: Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: JerryG »

Bratu wykonalem Acronisem backup dysku, zrobil lacznie z partycja Recovery.
W przypadku potrzeby powrotu do swiezego systemu z usunietymi smieciami i poinstalowanymi programami potrzeba tylko z 14 min.
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Post autor: dk75 »

Kod: Zaznacz cały

sudo fdisk -l
aby zobaczyć tablicę partycji

Kod: Zaznacz cały

sudo dd if=/dev/partycja_recovery bs=32K |gzip >recovery.backup.gz
i trochę poczekać... poczekać... poczekać... ;p
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”