Drukarka laserowa dla studenta = tania ekslpoatacja
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Drukarka laserowa dla studenta = tania ekslpoatacja
Cześć!
Muszę kupić monochromatyczną drukarkę laserową do ok 400zł (lepiej mnieij). Nie zależy mi na zawrotnej prędkości druku. Liczy się ekonomia, czyli możliwość uzupełniania tonera/tanie zamienniki. Duplex? Byłoby fajnie, ale bez niego też się obejdę. No i oczywiśćie musi działać pod Ubuntu 10.04. Wolałbym, aby była ona nowa. Co moglibyście mi polecić?
Miałem już kupować Lexmarka e260 ale zobaczyłem, że nie da się go uzupełniać - nie ma chipów na wymianę.
--
Pozdrawiam
StaSZek
Muszę kupić monochromatyczną drukarkę laserową do ok 400zł (lepiej mnieij). Nie zależy mi na zawrotnej prędkości druku. Liczy się ekonomia, czyli możliwość uzupełniania tonera/tanie zamienniki. Duplex? Byłoby fajnie, ale bez niego też się obejdę. No i oczywiśćie musi działać pod Ubuntu 10.04. Wolałbym, aby była ona nowa. Co moglibyście mi polecić?
Miałem już kupować Lexmarka e260 ale zobaczyłem, że nie da się go uzupełniać - nie ma chipów na wymianę.
--
Pozdrawiam
StaSZek
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Odp: Drukarka laserowa dla studenta = tania ekslpoatacja
Ja mam drukareczkę Konica Minolta PagePro 1350w i ładnie śmiga. Oryginalny toner jest dwa razy droższy, niż drukarka (;D), ale na pewnej znanej stronie aukcyjnej, można znaleźć zamiennik za 40 zł z dostawą. Różnicy w wydruku nie ma.
Jeszcze tańsze są drukarki Brothera.
Jeszcze tańsze są drukarki Brothera.
-
- Piegowaty Guziec
@up a ona działa na Ubuntu? Bo na liście działających na linuxie drukarek jej nie widzę..
Jakieś inne propozycje?
Jakieś inne propozycje?
-
- Piegowaty Guziec
Polecam drukarkę Samsung ML-1630W (drukuje też po Wi-Fi),bezproblemowa(Ubuntu 9,10.04),Vista ,7.Wydajna, no i elegancka jest.Tonera nie zmieniałem ,bo mało drukuję
,cały czas jadę na startowym .

-
- Piegowaty Guziec
Cena znacznie przekracza budżet :/MiecioA pisze:Polecam drukarkę Samsung ML-1630W (drukuje też po Wi-Fi),bezproblemowa(Ubuntu 9,10.04),Vista ,7.Wydajna, no i elegancka jest.Tonera nie zmieniałem ,bo mało drukuję,cały czas jadę na startowym .
-
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: Inne
Jak najbardziej i do tego "z kopa". Sterownik jest w repo.@up a ona działa na Ubuntu? Bo na liście działających na linuxie drukarek jej nie widzę..
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Środowisko graficzne: MATE
A ja na allegro trafiłem starego HP LJ 1300 - ma już go 3 lata i śmiga bez problemu.
W dodatku ma toner razem z bębnem (w jednym module), zamiennik można dostać za około 120 - 160 -nowy oryginalny za ponad 200 - ale wystarcza (jeden i drugi) na dość długo.
To by było na tyle

W dodatku ma toner razem z bębnem (w jednym module), zamiennik można dostać za około 120 - 160 -nowy oryginalny za ponad 200 - ale wystarcza (jeden i drugi) na dość długo.
To by było na tyle

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux

-
- Serdeczny Borsuk
Ja polecam drukarki HP, szczególnie laserówki (nie żeby Canon, Epson, itp, były złe), ale HP ma najlepszy stosunek jakość/cena i ma mnóstwo zamienników. Ja drukuje za pół darmo, tonery na Alledrogo są tanie jak barszcz (a sam proszek jak ktoś lubi napełniać
niemal za darmo). Czego nie można powiedzieć o Panasonicach, Kyocerach i paru innych firmach gdzie toner albo toner+bęben to naprawdę duży koszt.
Ja używam HP LJ 1020, w rodzinie kilka osób ma HP-ki i też są bardzo zadowoleni.

Ja używam HP LJ 1020, w rodzinie kilka osób ma HP-ki i też są bardzo zadowoleni.
Windows 7 & Ubuntu & Fedora powered by INTEL Core i7.
Android OS powered by SE Xperia X8.
Ubuntu for Netbook powered by INTEL Atom
-
- Piegowaty Guziec
Ma ktoś jeszcze jakieś propozycje?
- Fardorn
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Xerox Phaser 3117. Kupiłem w zeszłym roku nową za ok. 200zł. Toner wystarczy uzupełnić proszkiem na ok. 3000 strona za ~20zł. Do drukarki dostałem oryginalne sterowniki z wersją dla Linux'a oraz Windows'a. Pod Ubuntu w ogóle nie musiałem szukać sterowników, działała od razu po podłączeniu.
Debian 5 user
-
- Piegowaty Guziec
Kupiłem już Brother Hl 2140 zamiennik tonera 70zł, można też regenerować.
-
- Piegowaty Guziec
Ja polecę samsung ML2010
Jest to chyba ostatni model drukarki samsung bez Chipa w tonerze. Co oznacza brak chipa?
Kupujesz na allegro proszek za 10 zł, sam uzupełniasz toner tym proszkiem i spokojnie drukujesz 3 tys stron:)
Robiłem tak przez 2 lata. Potem mi się znudziło i kupuję zamiennik tonera za 70 zł, który starcza na ok 3 tys stron.
Dodatkową zaletą drukarki jest jej wystarczająco wysoka szybkość.
Problem: nowej już chyba nie dostaniesz.
W pracy używamy stare drukarki HP LJ6L.. drukarka strasznie tania w eksploatacji (zamiennik tonera 60 zł). Powolne to jest strasznie ale wydajne i niezniszczalne. W firmie drukarka pracuje niemal bez przerwy - drukuje po 100 stron dziennie (jest wolna więc to naprawdę trwa trochę czasu) i toner wymieniamy co 2 miesiące
Jest to chyba ostatni model drukarki samsung bez Chipa w tonerze. Co oznacza brak chipa?

Kupujesz na allegro proszek za 10 zł, sam uzupełniasz toner tym proszkiem i spokojnie drukujesz 3 tys stron:)
Robiłem tak przez 2 lata. Potem mi się znudziło i kupuję zamiennik tonera za 70 zł, który starcza na ok 3 tys stron.
Dodatkową zaletą drukarki jest jej wystarczająco wysoka szybkość.
Problem: nowej już chyba nie dostaniesz.
W pracy używamy stare drukarki HP LJ6L.. drukarka strasznie tania w eksploatacji (zamiennik tonera 60 zł). Powolne to jest strasznie ale wydajne i niezniszczalne. W firmie drukarka pracuje niemal bez przerwy - drukuje po 100 stron dziennie (jest wolna więc to naprawdę trwa trochę czasu) i toner wymieniamy co 2 miesiące
-
- Serdeczny Borsuk
Dobry wybór!_StaSZek_ pisze:Kupiłem już Brother Hl 2140 zamiennik tonera 70zł, można też regenerować.
Siostra ma laser Brothera, bardzo dobrze się spisuje. Nie pamiętam symbolu, ale kosztowała około 900 zł HL czy HD coś tam... W poprzedniej pracy mieliśmy urządzenia wielofunkcyjne Brothera - też zero problemów, w odróżnieniu do Lexmarków z którymi różnie bywało.
Czipy są często rozpracowane, nie jest to jakiś duży problem, ale fakt trzeba za urządzenie resetujące zapłacić parę groszy.Jest to chyba ostatni model drukarki samsung bez Chipa w tonerze. Co oznacza brak chipa?
Co nie jest normąPod Ubuntu w ogóle nie musiałem szukać sterowników, działała od razu po podłączeniu.

Windows 7 & Ubuntu & Fedora powered by INTEL Core i7.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Kontakt:
Też jestem studentem, i od dwóch lat z powodzeniem używam hp 5l. Tania, tonera nie wymieniałem jeszcze- o dziwo bo sporo drukuje. Mankamenty to mało nowoczesny wygląd no i niska prędkość wydruku, ale z tego co czytam nie powinno być to dla Ciebie przeszkodą.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
Ja kupiłem Samsunga ML1640 i tu moje pytanie bo nie bardzo wiem, czy jest możliwość samemu napełnienia tonera? Ktoś poleca jakąś stronkę z tanimi zamiennikami albo dobrego dostawcę proszku?
- Spojler
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Ja kupuje zamienniki tuszy i tonerów dla kumpli w ekotoner(kropka)pl do Samsunga ML-1640 z chipem chodzą aż miło
PS: Jak nie masz przerobionej drukarki zapomnij o uzupełnianiu (jest chip) jak pokazuje że jest pusty to dalej nie drukuje
PS: Jak nie masz przerobionej drukarki zapomnij o uzupełnianiu (jest chip) jak pokazuje że jest pusty to dalej nie drukuje
- figa
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
Brother ja mam MFC 7820N zamiennik tonera kosztował mnie 60 zł z przesyłką sam toner 45 zł.
Generalnie zamienniki do Brother są tanie.
Generalnie zamienniki do Brother są tanie.
Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
ja mam samsung CLX 3175N ale do najtańszych nie należy (oryginalny komplet koszt 400-500 zł na czarnym można zaoszczędzić około 50%)