PAdł system - jak odzyskać dane poprzez live CD
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
PAdł system - jak odzyskać dane poprzez live CD
Więc tak: padł mi linux (to znaczy w sumie dziala, tyle ze tryb graficzny padl... cos sie zpieprzylo po zrobieniu aktualizacji systemu, pisze ze ubuntu musi byc uruchomione w trybie niskiej rozdzielczosci). I chcialbym zgrac sobie niektore dane na pendrive. Teraz wlasnie uruchomilem ubuntu z plyty. No i jak widac dziala bez problemu. Ale czy moge teraz znalezc te dane z tamtego starego systemu, zeby zrzucic na pen'a? Albo moze moge jakos za pomoca tej plyty naprawic stary system, jakos moze wrocic do starych ustawien, bo przez aktualizacja wszystko dzialalo... Prosze o w miare szybka odpowiedz gdyz pisze wlasnie "z płyty" 

- makson
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Odp: PAdł system - jak odzyskać dane poprzez live CD
Na górnym panelu 'Miejsca', wybierz partycję, którą chcesz zamontować, skopiuj z niej dane na pendrive i możesz się bawić w przywracanie systemu.
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Na forum widziałem dzisiaj coś o czarnym ekranie po aktualizacji viewtopic.php?t=134261 spróbuj uruchomić system z menu GRUBa ze starszym kernelem.
Jeśli dane, które chcesz odzyskać, są na innej partycji niż / to zachowując ostrożność można przeinstalować system, a dane będą nietknięte.
A potem znaleźć przyczynę zepsucia X'ów, by nie mieć czarnego ekranu po kolejnej aktualizacji.
Jeśli dane, które chcesz odzyskać, są na innej partycji niż / to zachowując ostrożność można przeinstalować system, a dane będą nietknięte.
A potem znaleźć przyczynę zepsucia X'ów, by nie mieć czarnego ekranu po kolejnej aktualizacji.
także = też
tak że = więc
tak że = więc
- mucha090
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Brak
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Spróbuj uruchomić system normalnie i jak dojdzie do tego okienka o którym wspomniałeś to naciśnij wpisz swój login i hasło. Jak już się zalogujesz to wpisz coś takiego (przypuszczam iż masz karte graf nvidia) i wpisać hasło swoje, i po tej komendzie wpisać lub .
PS
daj znać czy zadziałało:P
Kod: Zaznacz cały
Ctrl + Alt + f1
sudo nvidia-xconfig
sudo reboot
sudo shutdown -h now
PS
daj znać czy zadziałało:P
||| główny OS: Linux Mint Debian Edition 2 64-bit || zapasowy OS: Crunchbang Linux 32-bit |||
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi. W sumie jednak potrzebowałem odzyskać 1 folder i pamiętałem jak sie nazywa wiec wziolem i w konsoli komendami zgralem go na Pena - tak więc obeszlo sie bez trybu graficznego.
W sumie to robie kopie zapasowe tych danych dość często, ale ostatnią robiłem 3 dni temu, a na drugi dzień dużo nad nimi pracowałem i gdybym je stracił to miałbym 1 dzień pracy do tyłu. Ale najwazniejsze ze je mam.
Dzieki wielkie za pomoc!
W sumie to robie kopie zapasowe tych danych dość często, ale ostatnią robiłem 3 dni temu, a na drugi dzień dużo nad nimi pracowałem i gdybym je stracił to miałbym 1 dzień pracy do tyłu. Ale najwazniejsze ze je mam.
No niestety Twój post przeczytałem już niestety po formacie dysku ;/ Oczywiscie jesli bym kiedykolwiek mail podobny problem to sporobuje zrobic jak kazales.mucha090
Dzieki wielkie za pomoc!