Połączenie bezprzewodowe 2 komputerów - ubuntu i W7
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Połączenie bezprzewodowe 2 komputerów - ubuntu i W7
Witam,
Używam ubu 10.10 i windows 7 na drugim kompie 64 bit. Chciłbym bezprzewodowo przesyłać pliki z jednego na drugi. Mam sambę, na ubuntu widzę komp z W7 ale gdy klikam pyta o hasło. Nie pasuje żadne, nie pomaga zmiana w smb.conf z user na share... Komp z W7 nie widzi kompa z ubu w ogóle mimo udostępnienia folderów...Poproszę o opisanie krok po kroku ozwiązania.
Pozdrawiam
Używam ubu 10.10 i windows 7 na drugim kompie 64 bit. Chciłbym bezprzewodowo przesyłać pliki z jednego na drugi. Mam sambę, na ubuntu widzę komp z W7 ale gdy klikam pyta o hasło. Nie pasuje żadne, nie pomaga zmiana w smb.conf z user na share... Komp z W7 nie widzi kompa z ubu w ogóle mimo udostępnienia folderów...Poproszę o opisanie krok po kroku ozwiązania.
Pozdrawiam
- rych
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Połączenie bezprzewodowe 2 komputerów - ubuntu i W7
Witaj.
Nie za bardzo mam czas aby grzebać w plikach konfiguracyjnych więc tam gdzie się da używam nakładek graficznych.
Do połączenia między dwoma kompami działajacymi - jeden pod Linuksem a drugi pod Windą - używałem nakładki na sambe "SMB-browser".
Nie wiem czy jest ona dostępna na Ubuntu ale można dodać repo Elive i wtedy ją zainstalować.
Zobacz tutaj :
http://pl.wikibooks.org/wiki/Sidux_-_cz ... MB-Browser
pozdrawiam, rych
Nie za bardzo mam czas aby grzebać w plikach konfiguracyjnych więc tam gdzie się da używam nakładek graficznych.
Do połączenia między dwoma kompami działajacymi - jeden pod Linuksem a drugi pod Windą - używałem nakładki na sambe "SMB-browser".
Nie wiem czy jest ona dostępna na Ubuntu ale można dodać repo Elive i wtedy ją zainstalować.
Zobacz tutaj :
http://pl.wikibooks.org/wiki/Sidux_-_cz ... MB-Browser
pozdrawiam, rych
- tommy8482
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
Witaj,
Jeśli sieć poprawnie działa, ping od 1 kompa do 2 przechodzi (i v-ce versa), to juz polowa sukcesu.
Usystematyzujmy:
Na komputerze z Ubuntu stawiasz serwer samby. Odpowiednio konfigurujesz, po czym możesz z poziomu Windowsa wejsc na udostępniony zasób na Ubuntu. Ważne, abyś poprawnie nadał prawa dostępu do katalogu udostępnianego na Ubuntu.
Jeśli chcesz z Ubuntu zobaczyć pliki Windowsa, to musisz najpierw na nim ustawić udostępnianie zasobów na sieć. Następnie, jeśli zapore masz poprawnie skonfigurowaną, to z poziomu nautilusa (menedżer plików w Ubuntu) możesz przejść na kalatog udostępniany przez Windows. W tym celu w menu nautilusa klikasz przejdź i klikasz "położenie...", wpisujesz adres udostępnionego zasobu na windows w postaci:
Przykład:
Zamiast adresu ip może być nazwa komputera.
Jeśli sieć poprawnie działa, ping od 1 kompa do 2 przechodzi (i v-ce versa), to juz polowa sukcesu.
Usystematyzujmy:
Na komputerze z Ubuntu stawiasz serwer samby. Odpowiednio konfigurujesz, po czym możesz z poziomu Windowsa wejsc na udostępniony zasób na Ubuntu. Ważne, abyś poprawnie nadał prawa dostępu do katalogu udostępnianego na Ubuntu.
Jeśli chcesz z Ubuntu zobaczyć pliki Windowsa, to musisz najpierw na nim ustawić udostępnianie zasobów na sieć. Następnie, jeśli zapore masz poprawnie skonfigurowaną, to z poziomu nautilusa (menedżer plików w Ubuntu) możesz przejść na kalatog udostępniany przez Windows. W tym celu w menu nautilusa klikasz przejdź i klikasz "położenie...", wpisujesz adres udostępnionego zasobu na windows w postaci:
Kod: Zaznacz cały
smb://adres_ip_windows/zasob_udostepniony
Kod: Zaznacz cały
smb://192.168.0.5/udostepniony
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
tommy8482 wpisuję tak jak podałeś w "położenie":
smb://192.168.1.13/Public (adres ip emilia-komputer)
i wyświetla się moje ulubione okienko (zał. 1), którego nie mam pojęcia jak obejść, nie pasuje nic co wpisuję....to samo pokazuje się jak klikam na "sieć>sieć windows>workgroup>emilia-komputer
xxx
smb://192.168.1.13/Public (adres ip emilia-komputer)
i wyświetla się moje ulubione okienko (zał. 1), którego nie mam pojęcia jak obejść, nie pasuje nic co wpisuję....to samo pokazuje się jak klikam na "sieć>sieć windows>workgroup>emilia-komputer
xxx
- Załączniki
-
- zrzut_ekranu.png
- (34.5 KiB) Pobrany 13 razy
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Tez sie kiedys z tym meczylem, tu masz poradnik dla 7/visty , zeby o haslo nie pytal:
http://banita.pl/konf/smbudostwinvista.html
Potem doinstaluj w Ubuntu: system-config-samba i:
Plik -> dodaj udzial -> dodaj folder -> zaznacz "widoczny" i "zapisywalny", w zakladce dostep zaznacz "pozwol na dostep wszystkim".
Powinno dzialac, ale nie obiecuje
http://banita.pl/konf/smbudostwinvista.html
Potem doinstaluj w Ubuntu: system-config-samba i:
Plik -> dodaj udzial -> dodaj folder -> zaznacz "widoczny" i "zapisywalny", w zakladce dostep zaznacz "pozwol na dostep wszystkim".
Powinno dzialac, ale nie obiecuje

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
nadal rozwiąznia nie zanalazłem...Utworzyłem na W7 (EMILIA-KOMPUTER) konto "pawel" z hasłem. Próbuje na nie wejść ale gdy klikam na EMILIA-KOMPUTER wyświetla się " zamontowanie położenia niemożliwe ' Trudno na razie dam sobie spokój