Witam,
sprawa wygląda następująco:
Z internetem łączę się za pomocą akademikowej sieci internetowej. Skonfigurowałem sobie połączenie z internetem mniej więcej opierając się na wskazówkach zawartych tutaj. Główna różnica polegała na tym, że ów plik konfiguracyjny znalazłem nie w ~/.shh/, lecz w /etc/ssh/.
Tak więc obecnie, aby uzyskać dostęp do internetu, muszę wklepać w terminalu polecenie 'ssh router', następnie serwer pyta mnie o hasło, uprzejmie podaję. I działa. Ale tak sobie myślę: skoro na przykład pidgin może bezpiecznie przechowywać hasło do gg i uruchamiać się razem ze startem systemu, to chciałbym, żeby podobnie było z moim połączeniem do internetu - żeby jakiś skrypt (czy cokolwiek, nie jestem ekspertem, nie wiem jak nazwać), wklepał za mnie wspomnianą komendę i hasło, łącząc się z internetem bezpośrednio po zalogowaniu. Mi się niestety nie udało znaleźć rozwiązania tego problemu, a całkiem sporo googlowałem (chociaż nie powiem, przy okazji dowiedziałem się kilku ciekawych rzeczy, może niezbyt mi teraz potrzebnych, ale trochę dodatkowej wiedzy nigdy nie zawadzi). No dobra - to da się coś z tym zrobić?
Z góry dzięki, pozdrawiam
Jak ominąć procedurę wpisywania hasła?
- Feandil
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Jak ominąć procedurę wpisywania hasła?
Concordia res parvae crescunt, discordia vel maximae dilabuntur.
- karmelek
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Jak ominąć procedurę wpisywania hasła?
Wszystkich moderatorów Bóg po śmierci zabiera do nieba, żeby ci dwadzieścia cztery godziny na dobę moderowali modlitwy do niego.
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
http://karmelek.wordpress.com
inny OS=debian lenny
- Feandil
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Kontakt:
Odp: Jak ominąć procedurę wpisywania hasła?
Znam, czytałem, próbowałem, ale w tym przypadku to tak nie działa. Bo jak wpisze haslo, to nie działa tak, jakbym się zalogował gdzieś do jakiegoś komputera normalnie za pośrednictwem ssh. Tak to wygląda:

No, chyba że są jakieś inne, podobne sposoby, na które nie wpadłem.

No, chyba że są jakieś inne, podobne sposoby, na które nie wpadłem.
Concordia res parvae crescunt, discordia vel maximae dilabuntur.