Dlaczego Linux nie wygra z Windows?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Adamski77
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Dlaczego Linux nie wygra z Windows?

Post autor: Adamski77 »

Szmitas pisze:Ktoś wcześniej napisał:

Popieram i podpisuję się pod tym obiema rękoma. Należy dzieciakom pokazać alternatywę dla okienek i pozwolić na używanie tego, co chcą. Jaki problem zainstalować dwa systemy operacyjne (Windows na licencji szkolnej + jakiś tam Linux) na potrzeby pracowni informatycznej?
Alternatywa, alternatywą tylko spójrz na to że mamy podział jeśli chodzi o użytkowników Windowsa.
1. Pierwsza grupa to często młodzi gracze mający windowsa tylko po to aby grać w gry, które notabene zawierają coraz bardziej napakowaną bajerami grę (pod DX10/11). Wyjściem dla nich było by używanie Play On Linux, lub Wine. Z tym że większość nich ma problem ze skopiowaniem cracka, czy wpisania klucza przy instalacji.
2. Druga grupa użytkowników to desktopowcy którzy używają go wiadomo do czego i przyzwyczaili się do używania Adobe Photoshopa, M$ Office i uważają że na linuxie czegoś takiego nie ma (sam ostatnio byłem świadkiem takiej rozmowy).

3. A trzecia grupa to twórcy stron internetowych, którzy są mniejszą rzeszą użytkowników. W większości przypadków znają tylko programy pod windowsa, bo tylko na takich się uczyli pracować.
Ubuntu Studio 12.04 amd64 na AMD Phenom II X4 B55|8GB RAM| Nvidia GeForce 650 1GB GDDR5
Awatar użytkownika
Szmitas
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Szmitas »

Użyłem słowa "alternatywa" mając w głowie taką myśl: "skoro ten system spełnia moje oczekiwania, to dlaczego go nie używać?". Nie chodzi mi o jakieś siłowe nawracanie.

1. Gry... moim zdaniem do gier zostały stworzone konsole :] Tak samo jak telefony komórkowe zostały stworzone do komunikowania się, a nie robienia zdjęć.

2. To nie jest przyzwyczajenie tylko lenistwo lub brak pokazania innych możliwości na początku "przygody" z danym programem. Bo każdy zaczynając pracę z Photoshopem czy M$ Officem był zielony, dopiero z czasem nabył wprawy (pomijając już legalność tych programów, bo gro osób, które piszą o Photoshopie lub o M$ Office (jako o przewadze Windowsa nad Linuksem) nawet nie miało kartonika od tego oprogramowania w ręce - z takimi ludźmi nie ma sensu dyskutować).

3. j.w.
www.ubuntu-pomoc.org - tutaj znajdziesz rozwiązanie każdego Twojego problemu.

Chcesz zostać Redaktorem ubuntu-pomoc.org? Skontaktuj się ze mną!
Anonym
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Anonym »

SZMITAS , nie wspiera:)

https://wiki.ubuntu.com/
Adamski77
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Up
Moim zdaniem też uważam że komputer powinien być do wyższych celi, ale polecam ci zajrzeć i nieraz poczytać komentarze na stronie http://www.benchmark.pl gdy są opisy nadchodzącego tytułu czy to na pc czy konsole. Wciąż trwa wojna między pierwszymi a drugimi. Jest to temat rzeka od czasu jak pojawiła się Konsola Sony PSX. I raczej nie da się zmusić większości graczy pecetowego aby kupili sobie konsole do grania w gry. :D
Co do drugiego i trzeciego to fakt, sam siedzę na dwóch dystrybucjach Ubuntu i uważam że jak ktoś chce to znajdzie dla każdego programu zastępstwo. :)
Ubuntu Studio 12.04 amd64 na AMD Phenom II X4 B55|8GB RAM| Nvidia GeForce 650 1GB GDDR5
Awatar użytkownika
Szmitas
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Szmitas »

SZMITAS , nie wspiera

https://wiki.ubuntu.com/
Chodziło mi o Windows XP. Myślałem, że zrozumiesz to z kontekstu całej wypowiedzi.
Wciąż trwa wojna między pierwszymi a drugimi.
Tak samo jak Windows i Linux. Póki jest jakaś alternatywa, zawsze będą dwie strony i... spór.
www.ubuntu-pomoc.org - tutaj znajdziesz rozwiązanie każdego Twojego problemu.

Chcesz zostać Redaktorem ubuntu-pomoc.org? Skontaktuj się ze mną!
mario1000
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: mario1000 »

Pytanie czy lepiej mieć kilka urządzeń do różnych rzeczy czy jedno uniwersalne. Ja wole to drugie rozwiązanie :). A Linux już wygrywa z Windowsem, głównie dzięki przenośności i temu, że nie jest przykuty do jednej firmy. A artykuł jest całkiem neutralny.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Anonym pisze:Canonical od wczoraj zaprzestaje wsparcia dla wersji Ubuntu 9.04 - wydanej w ZESZŁYM roku, a Microsoft nadal wspiera Win XP, którego premiera miała miejsce w 2001r:)

Canonical! Zmień podejście do klienta!!! :)
Bzdura!

Ile kosztuje Windows Vista albo 7. 350? czy może 400?
Ile kosztuje (kosztował) Windows XP? 250?
A ile kosztuje zestaw systemów: Ubuntu - 9.04, 9.10, 10.04, 10.10, Debian Lenny i Squeeze, Mint Isadora i LMDE?
8 x 1zł (koszt płyty CD) - to 8 zł.
I wszystkie działają.

A jaki jest koszt bezpieczeństwa systemu operacyjnego w przypadku poszczególnych systemów, - skuteczność aktualizacji bezpieczeństwa, koszt antywirusów, antispyware, firewalli,
i podobnych cudów techniki.

Jak ktoś jest niezadowolony z systemu Windows, i chce go zwrócić do sprzedawcy, to jak to zrobić, i odebrać zapłacone za system pieniądze.
Jeśli Ubuntu nie pasuje, to zawsze można oddać system, i uzyskać zwrot kwoty zapłaconej do Cannonical.
:rotfl:

Można też w Ubuntu użyć do nagrania płytkę CDRW, i gotowe.

To by było na tyle
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Admc »

Nie zapominajmy o tym, że możesz jeszcze zainstalować z pendrive jak nie masz nagrywarki/napędu.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
mario1000
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Tyle, że koszt oprogramowania obejmuje też twój czas na naukę jego obsługi a jak ludzie od 15 lat używają Windowsa a ze sklepu dostają kompa z systemem i wszystko działa to nie chce im się nic zmieniać. A Windows końcowego użytkownika wbrew pozorom kosztuje dużo mniej, bo np firmy typu HP, Acer, Dell itp, nie kupują jednej licencji na raz, tylko podpisują kontrakt na kilkaset tysięcy maszyn.

Linux stanie się popularny dopiero wtedy jak zacznie się opłacać - póki co, na PCty się nie opłaca. Ale firmy zauważyły już dawno potencjał i Linux jest w tej chwili najszybciej rozwijanym systemem (75% kodu jest pisanego przez osoby opłacane z rozwijanie Linuksa przez takie firmy jak Oracle, IBM, Sun jeszcze niedawno, Intel, Nokie, Linux Foundation, SGI, Fuijitsu, Nokia, HP, Google). Inne UNIXy przegrały wyścig, i w tej chwili na superkomputerach i uczelniach dominuje właśnie Linux 91% superkomputerów robi wrażenie. Serwery tak samo - Apache 57%. Mainframe ok 28% i bardzo szybko rośnie. Microsoft nie zrobił nic rewolucyjnego na netbooki i niedługo zacznie tracić. Już teraz Linux ma ok 30% a niedługo premiera Chrome OSa, a później pewnie MeeGo Intela i Nokii. Na komórkach Android z Palmem mają już ponad 20%, a wyjdzie jeszcze MeeGo Nokii i Bada Samsunga + inne pomniejsze linuksowate. A pozostaje jeszcze nowopowstały rynek tabletów. Prawda jest taka, że Microsoft ma bardzo ciężkie czasy ale i tak mimo wszystko świetnie sobie radzi.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Widzę, że narodził się godny następca pianotwórczego "Co was trzyma przy Windows".:rotfl:

.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
Scorpius3
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: Scorpius3 »

igotit4free pisze:Widzę, że narodził się godny następca pianotwórczego "Co was trzyma przy Windows".:rotfl:

.
tak, i w sumie, to jestem z tego zadowolony :)
"Co was trzyma przy Windows" czytałem sobie kilka dni przed zainstalowaniem ubuntu u siebie - w momencie, gdy zarejestrowałem się na forum - był już zamknięty... i nie mogłem sobie podyskutować - w innych tematach nie chciałem, żeby nie robić off...
wg mnie tego typu tematy nigdy nie przestaną być poruszane - na tym forum spora część osób używa co najmniej dwóch systemów, więc "wciskanie" porównań zawsze będzie mieć miejsce...

wracając do tematu:
ostatnio czytałem o grze "OilRush" - zapowiada się przyzwoicie, może nie rewelacyjnie, ale właśnie przyzwoicie (oczywiście jak ktoś lubi RTSy) - i co najważniejsze - będzie wydana nie tylko na Win, lecz również Linuxa i PS3!
i wiecie co? ubuntu zainstalowałem bardziej z ciekawości, bo chciałem sprawdzić jak to jest i ile jest prawdy w tematach typu "Co was trzyma przy Windows" - tak, właśnie w takich, tom najwięcej można poczytać o "narzekaniu" :) i coraz bardziej się przekonuję do zakupu konsoli (właśnie PS3, zwłaszcza, że gra na którą czekam z utęsknieniem, czyli Wiedźmin 2, będzie wydana również na PSa), a co za tym idzie - będę mógł z czystym sumieniem powiedzieć, że przy Win nic mnie nie trzyma :)
Idąc dalej - jeśli więcej osób "dorośnie" to decyzji podobnej do mojej, tym większa jest szansa, że Linux stanie się popularniejszy i może dożyję chwili, gdy Win będzie mieć mniej niż 50% rynku :) hehe (takie marzenie, ale może, może...)
dla mnie - choć używam ubuntu dopiero od kilku tygodni - na liście zalet Windowsa została tylko jedna pozycja: ogrom gier (w każdym gatunku, klimacie i na każdą kieszeń), ale to się już teraz zmienia! - powoli, ale jednak i oby tak dalej :)
--== Mało wiem o Linuksie, ale powoli się uczę :) ==--
Awatar użytkownika
jacek8s
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: jacek8s »

Linux już wygrał z Windowsem.
Wielki wachlarz różnorodności gier dostępnych pod systemem windows nie jest argumentem w tej "świętej wojnie".
Internet przeglądam na linuxie, piszę na linuxie, grafikę mam na linuxie, video lepiej chodzi pod linuxem, przeglądanie plików jest lepsza na linuxie.
Jedynie komunikator internetowy Skyp trzyma mnie przy windows, kamerki internetowe póki co nie chodzą na linuxie jak należy.
Sumując: windows dominuje wśród ludzi młodych, którzy lubią bezmyślnie stukać w klawiaturę, resztę z powodzeniem przejmuje linux!
[r4]
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: [r4] »

Sumując: windows dominuje wśród ludzi młodych, którzy lubią bezmyślnie stukać w klawiaturę, resztę z powodzeniem przejmuje linux!
Ekhm, że się tak wyrażę... poczułem się urażony! :>

Bawią mnie tego typu dyskusje, bo bardzo przypominają te o polityce czy religii. Zawsze znajdzie się ktoś, kto wyrazi swoją opinię ("Linux to syf!!!") i od tego momentu spirala nienawiści zacznie nakręcać się sama.

A trzeźwe spojrzenie na historię najnowszą systemów pozwala dostrzec pewien trend: wydaje mi się, że to właśnie Linux dał największy krok do przodu. Windows dzięki Vista i 7 ubrał się tylko w nieco inne fatałaszki (nieco pod przymusem), a MacOS... hm. Tu się nie wypowiem, bo też szkoda strzępić język -- polityka Apple'a to coś, czym jestem wyraźnie zdegustowany.

Środowisko FLOSS jest źródłem wielu projektów, bez których realizacja wielu zadań byłaby niemożliwa (czyt. nieopłacalna): czy idzie o oprogramowanie telewizora, sprzętu sieciowego, GPS czy o wiele innych urządzeń klasy embedded. A sprzedaż tego typu urządzeń musi napędzać rozwój softu, który odpowiada za ich poprawne działanie.

Linux nie musi być dominujący na rynku komputerów biurkowych, choć przyznaję, że czasem zastanawiam się, po co się męczyć z Windows? Chodzi mi o zarządzanie systemem (także w skali rozległych środowisk sieciowych), o unikanie jego atrap i protez. Niestety, trzeba się naocznie przekonać, jak wyglądają rozwiązania wykonane "z głową", żeby uzyskać niezbędną perspektywę.

Linux w kilku ostatnich latach zyskał bardzo wiele, bo wsparcie firm takich, jak Nvidia, HP, Intel (ten gra na dwa fronty, ale lepszy rydz niż nic :D), nie mówiąc o IBM, RedHat, Novell czy wreszcie Canonical, które nam powinno być szczególnie bliskie. Można się nie zgadzać z niektórymi ich decyzjami, ale przyznać im trzeba, że konsekwentnie robią to, co przyszło im robić: szum wokół systemu, którym się opiekują. I moim zdaniem, wychodzi nam (czyt. ekosystemowi) na zdrowie.
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
mario1000
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Raczej bym powiedział, że Linux jest popularniejszy wśród ludzi młodych którzy mają czas na naukę.
A nie sądzę żeby w tej chwili w takich rynkach jak Polska konsole odniosły jakiś spektakularny sukces póki co. A jeżeli już to wbrew temu co mówicie nie przyczyni się to do jakiegoś wzrostu popularności Linuksa na desktopach tylko raczej do wzrostu sprzedaży Xbox'a i kolejnych zysków Microsoftu. Prawda jest taka, że Sony dał ciała robiąc sprzęt wyprzedzający swoje czasy o kilka lat a nie oferując prawie nic dla programistów.
Adamski77
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Problem jeśli chodzi o polski rynek konsol to raczej cena gier, chociaż fakt że ostatnio ceny gier na konsole znacznie spadły w stosunku do poprzednich lat. U mnie na kompie akurat linux wygrał. Używam dwóch różnych dystrybucji i jestem zadowolony, gdy pojawia się problem czy to w jednym, czy w drugim szukam rozwiązania w google lub tutaj.
Awatar użytkownika
Root Grapefruit
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: Root Grapefruit »

PCWorld - pewno kolejny serwis opłacany przez M$ pod warunkiem pisania takich bzdur :P

Co do Linuksa na desktopach - to u mnie wygrał, i to na 3 komputerach (z Sempronem, Pentiumem II i 80386 (tak, mam takiego grata, chodzi na nim DeLi Linux aka ConnochaetOS))

Dystrybucje:
1 komp (Sempron) - Debian Lenny
2 komp (PII) - Debian Lenny
3 komp (80386) - DeLi Linux
Anonym pisze:Koledzy..., czarne chmury nad nami wiszą:)

http://www.idg.pl/sonda/2503/Czy.Linux. ... stych.html
Kolejny portal lecący z kasy M$ i piszący kretyńskie bzdury.
Proc: AMD Sempron 2800+ 1,6 GHz | Grafa: Radeon HD 3650 | RAM: 1,5 GB | Mobo: ASRock K8NF3-VSTA | HD: 160 GB | OS: Debian GNU/Linux 5.0 "Lenny"
Awatar użytkownika
Sueroski
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: Sueroski »

'[r4 pisze:]Intel (ten gra na dwa fronty, ale lepszy rydz niż nic :D)
Bo ja wiem... środowisko Wolnego Oprogramowania za bardzo Intela już nie lubi: http://www.defectivebydesign.org/intel-hdminsult
Może Intel uważa, że wspiera Wolne Oprogramowanie, ale generalnie druga strona tak średnio to odwzajemnia jak widać.

U mnie zarówno na PC jak i na laptopie nie ma ani kawałeczka Windows.
GNU/Linux u mnie na desktopie wygrywa.

PC - Ubuntu
Laptop - gNewSense
Inny OS = Trisquel 4.5
mario1000
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

I znowu sie potwierdza ze malo kto tak szkodzi Linuksowi jak GNU. Co takie akcje maja na celu poza zniechecaniem do inwestoowania w Open Source ?
Awatar użytkownika
jacek8s
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: jacek8s »

mario1000 pisze:Raczej bym powiedział, że Linux jest popularniejszy wśród ludzi młodych którzy mają czas na naukę.
Zgodzę się z tym, młodzi uczący się i podchodzący do edukacji żetelnie, nie mają czasu na bezsensowne, destrukcyjne gry komputerowe. Właśnie ta część młodzieży sięga często po linuxa.
Człowiek zapracowany, uczący się nie ma czasu na "opiekowaniem się systemem windows", potrzebuje niezawodnego systemu operacyjnego w komputerze - takim jest LINUX.
Awatar użytkownika
kris55
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: kris55 »

Od kilku dni czytam i czytam, i z podziwu wyjść nie mogę, tyle teorii, tyle emocji i bicia "piany".
Pytanie zostało postawione bezsensownie i prowokująco i stąd całe zamieszanie.
Ja nie widzę powodów aby Linux wygrał z Windowsem, ani Windows z Linuxem. Są to dwa różne systemy, osobno rozwijające się i na pewno konkurencja stymuluje rozwój każdego z nich, z korzyścią dla wszystkich użytkowników.
W myśl zasady - jeden lubi blondynki drugi brunetki. I nie ma o czym dyskutować.
Linux Puppy 5.20 ROX + OpenBox & Ubuntu 10.04 GNOME
Linux Registered User #308993 ---> http://www.counter.li.org
Linux Counter is not an exclusive club. Any Linux user can join and it's free.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”