Jak utrzymywac 40% naladowania baterii ?

Najmniejsze, najsłabsze, ale coraz bardziej popularne...
Awatar użytkownika
neoziutek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Jak utrzymywac 40% naladowania baterii ?

Post autor: neoziutek »

Witam
Ostatnio zakupilem lapka i naczytalem sie sporo o "pielegnacji baterii".
Z racji tego, że rzadko korzystam z baterii powinienem albo ją wyjąć lub utrzymywać w stanie naladowanie nie wiekszym niz 40% i raz na miesiac rozladowac baterie i naladować do konca.
W związku z tym pytanie: jak wyłączyć w ubuntu ładowanie baterii recznie lub automatycznie ?
Pozdro
Awatar użytkownika
Kafka.
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Jak utrzymywac 40% naladowania baterii ?

Post autor: Kafka. »

Z racji tego, że rzadko korzystam z baterii powinienem albo ją wyjąć
Niestety, to jedna z największych bzdur rozpowszechnianych przez tzw. znawców tematu. Bateria powinna siedzieć w laptopie z kilku powodów: bateria posiada wbudowaną elektronikę i ona dba o to, żeby w sytuacji kiedy bateria nie jest ładowana a jest włożona do laptopa nie były naliczane cykle ładowania-rozładowywania. Po drugie bateria pełni rolę UPS, w sytuacji gdy odetną Ci zasilanie możesz dzięki niej ocalić efekty swojej pracy. Po trzecie: bateria to materiał eksploatacyjny i jako taki - już z założenia - będzie się zużywać. Tak więc korzystaj z baterii normalnie, tak jak słusznie napisałeś - warto co np. 2 tygodnie rozładować baterię do momentu zahibernowania, będzie to symulowało normalną pracę. Nie wierz też w zbawienne działania lodówki - są tacy, co radzą trzymać baterię w lodówce. Nie dajmy się zwariować, to bateria jest dla nas a nie my dla baterii. :)
Awatar użytkownika
neoziutek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 9.04
Kontakt:

Post autor: neoziutek »

No wlasnie tez mi sie tak wydaje, ze inzynierowie musieli jakos inteligentnie zaprojektowac ta baterie wraz z ukladem, tak by sam o siebie dbała ale za dużo opini w necie, które poryły mi łeb :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Kolega Kafka napisał to co powinno się chyba dołączać do każdego net/notebooka. Jedynym działaniem, jakie należy podejmować, raz na jakiś czas (np. co 1 - 3 miesiące) jest całkowite rozładowanie oraz całkowite naładowanie baterii. Inaczej nastąpi powolne ograniczanie jej zasobów, a w tym "najlepszy" jest win7.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
kris55
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: kris55 »

Z własnych doświadczeń:
1. Nigdy nie wyjmuje baterii z laptopa, zawsze jest ona włączona, zgodnie z wypowiedzią Kafka, z uwagą, że nigdy samodzielnie nie rozładowuje baterii (np. co 2 tygodnie - jest to całkowicie zbędne). O technologii ogniw i właściwościach ogniw proponuje poczytać na specjalistycznych forach, np. na elektrodzie.
2. Nie ma żadnych "cudownych" sposobów na regeneracje baterii (np. lodówka - ta bzdura pojawiła się ok 10 lat wstecz i trwa do dzisiaj, a nawet są "modyfikacje" - bateria zawinięta w gazetę i włożona do plastykowej torebki - czyli totalna bzdura).
3. Z uwagi że w przeciągu 10 lat posiadam już 3 laptopa, nie mając przy tym nigdy najmniejszych kłopotów z żadną baterią twierdzę, że takie postępowanie jest prawidłowe. Najstarszy laptop (Dell Inspiron 8100) ma już ponad 10 lat i bateria wytrzymuje jeszcze ponad 2 godziny pracy bez sieci. I sądzę, że w tym przypadku bateria nowa wystarczała na 4 godziny pracy, a po 10 latach wystarcza na ponad 2 godziny, więc wynik spadku pojemności 50% w ciągu 10 lat jest dobry.
4. Laptopy są projektowane dla ludzi, są przyjazne, wszystko jest tak zaprojektowane (automatyka) aby użytkownik miał jak najmniej problemów.
Linux Puppy 5.20 ROX + OpenBox & Ubuntu 10.04 GNOME
Linux Registered User #308993 ---> http://www.counter.li.org
Linux Counter is not an exclusive club. Any Linux user can join and it's free.
mariusz1982
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: mariusz1982 »

Jak już tu ktoś zauważył - bateria to element eksploatacyjny. Tak jak klocki hamulcowe w samochodzie czy fleki butów. Co jakiś czas trzeba to wymienić i trzeba mieć to na uwadze.
Można nie hamować samochodem i chodziić w butach ale nie po to się te urządzenia kupuje.

Kupiłem kiedyś laptopa i dbałem o baterie - padła po 6mc - trafiłem lipny egzemplarz.

W obecnym laptopie nie martwię się o baterię. Po 2 latach ma ciągle ok 80% swojej początkowej pojemności. Mam też Nokie z 2002 kiedyś bateria trzymała 7 dni a dziś 3. Nie formowałem baterii, nie dbałem o nią, doładowywałem kiedy potrzebowalem a nie bawiłem się w liczenie cykli pojemności i jakiś procentów naładowania.

Najbardziej baterie psuje jej wyjmowanie i nieużywanie. Tak jak z samochodem - postaw go na pół roku i zobacz co się stanie. samochód i bateria muszą pracować, żeby być w dobry mstanie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Netbooki i ultrabooki”