centrum oprogramowania niezakońoczona instalacja

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Hanter
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

centrum oprogramowania niezakońoczona instalacja

Post autor: Hanter »

Witam!

Proszę o wyrozumiałość dopiero uczę korzystać się z linuksa i forum większość rzeczy wykonuję przy pomocy narzędzi graficznych dostarczanych przez system.
Podczas instalowania oprogramowania (konkretnie przeglądarki plików *.chm) centrum oprogramowania zawiesiło się na 50%. Po dość długim czasie i ponownym (najdłuższym w mojej historii korzystania z Ubuntu) uruchomieniu systemu nie mogę zainstalować nic przy pomocy centrum oprogramowania. System wyświetla komunikat:

Previous installation hasn't been completed
i dalej
The installation could have failed because of an error in the corresponding software package or it was cancelled in an unfriendly way. You have to repair this before you can install or remove any further software.

Rozumiem z tego, że coś poszło nie tak i że muszę usunąć niezainstalowane pakiety lub dokończyć (naprawić) instalację. Problem polega tylko na tym, że nie wiem jak :).Chciałbym uniknąć reinstalacji systemu.
Proszę o pomoc i przepraszam jeśli coś pokręciłem
Awatar użytkownika
rych
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: centrum oprogramowania niezakońoczona instalacja

Post autor: rych »

Witaj.
Spróbuj naprawić uszkodzone lub źle zainstalowane pakiety w terminalu poleceniem :

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install -f
lub

Kod: Zaznacz cały

sudo dpkg --reconfigure -a

pozdrawiam, rych
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Post autor: Admc »

Otwórz System>>Administracja>>Menadżer pakietów synaptic, kliknij na przycisk "Własne filtry" i z listy powyżej wybierz "Uszkodzone", po prawej powinna wyświetlić się lista uszkodzonych pakietów. Zaznacz je do reinstalacji i kliknij na zastosuj.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
Hanter
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Hanter »

Witam!

Serdeczne dzięki za pomoc wszystko znów świetnie działa. Pomogła pierwsza komenda podana przez rycha.
Podczas próby samodzielnego rozwiązania problemu wpadłem na pomysł odinstalowania centrum oprogramowania i ponownego jego zainstalowania (pomył wydawał się wcześniej lepszy :) ) oczywiście nie udało mi się i do tego jakoś przy okazji nie chciał mi się włączyć menadżer pakietów :) teraz wszystko już jest git. Dzięki Admc teraz jak coś mi się zwiesi w trakcie instalacji to wiem gdzie szukać uszkodzonych pakietów (nie miałem pojęcia, że w ogóle jest taki bajer :) ).
Jeszcze raz serdeczne dzięki pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”