[solved] Konfiguracja sieci Ad Hoc Ubuntu z N900 lub innym Laptopem działającym z XP

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
fw190
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

[solved] Konfiguracja sieci Ad Hoc Ubuntu z N900 lub innym Laptopem działającym z XP

Post autor: fw190 »

Za czasów XP według tego przepisu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194 udało mi się skonfigurować takie połączenie.

Na Ubuntu nie umiem tego zrobić. Zerknąłem na parę stron na forum, zapytałem wszechwiedzące google, ale wyniki albo mizerne albo mnie przerosły.

Internet mam poprzez modem usb z Play. W telefonie aktualizowałem sobie repozytoria poprzez ad hoc bo za dużo to transefru zabiera oraz okazjonalnie podłaczałem pod to drugiego laptopa by ciągle modemem nie żonglować.

Jak to zrobić w ubunciaku by podłączyć się poprzez WiFi z telefonem lub innym netbokiem. Mój komputer to Lenovo Tinkpan Edge.
Awatar użytkownika
zibiboniek1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Odp: Konfiguracja sieci Ad Hoc Ubuntu z Nokią N900 lub innym Laptopem działającym z X

Post autor: zibiboniek1 »

utwórz nowe połączenie podaj nazwę klucz tylko uważaj jaki wybierasz bo mi np.nokia n95 8gb nie che się łączyć jak na przykład wezmę szyfrowanie bodajże 64/128bit lub samo 128bit nie pamiętam na którymś nie chciał się łączyć wpisać hasło i ok
połączenie się utworzy właśnie w trybie ad-hoc
przy okazji to żeby to zrobić klikasz na ikonkę połączenia sieci network managera lewym myszy->utwórz nowe połączenie i powinno wszystko działać tylko pamiętaj o tym szyfrowaniu jak nie będzie chodziło z jednym to spróbuj na drugim a i chasło musi mieć przynajmniej 5 znaków
fw190
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Odp: Konfiguracja sieci Ad Hoc Ubuntu z Nokią N900 lub innym Laptopem działającym z X

Post autor: fw190 »

Dziękuję za pomoc. Wszystko działa. Trzeba było wybrać połączenie WEP40/128-bit Key (HEX or ASCII). Hasło i śmiga. Znacznie łatwiej jak na windzie. Dzięki.
Awatar użytkownika
zibiboniek1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Odp: [solved] Konfiguracja sieci Ad Hoc Ubuntu z N900 lub innym Laptopem działającym

Post autor: zibiboniek1 »

dodaj solved do tematu jak już rozwiązałeś problem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”