[solved] Gedit - podstawowe skróty, dostosowywanie

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
Kokosek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

[solved] Gedit - podstawowe skróty, dostosowywanie

Post autor: Kokosek »

Wiem, że do gedita jest sporo pluginów, ale jadę na konkurs i niestety nie będę mógł pobierać niczego z sieci, ani przynosić na pendrive itp.

W sumie nie używałem tego edytora zbyt wiele, ale nie udało mi się wykonać następujących rzeczy:
- uzupełnianie słów/składni
- skrót do dublowania aktualnej linii/zaznaczenia // już jest patrz EDIT2
- skrót do zamiany miejscami dwóch sąsiednich linii (toggle) // już mam, patrz edit
- skrót to przełączania komentarzy w linii/zaznaczeniu (wciskasz i linia kodu staje się komentarzem, wciskasz ponownie i już nie jest) // już mam patrz EDIT2

Nie są to wielkie wymagania, a może ktoś wie jak to zrobić. (Mogę użyć domyślnych/preinstalowanych pluginów oraz standardowych opcji edytora).

edit:
zamiana miejscami (przesuwanie) jest tutaj ciekawie rozwiązanie, można przesuwać też zaznaczenie ;) i to o więcej wierszy niż 1, podoba mi się; skróty to ALT + strzałka w górę/dół
BTW. pisał ktoś własne pluginy? Dużo kodu zajmują jakieś proste przekształcenia tekstu?

EDIT2:
Dostępna domyślnie wtyczka: 'Narzędzia zewnętrzne' pozwala oskryptować edytor, żeby robił cuda ;)
Można się nawet pobawić w pisanie własnego uzupełniania kodu :)
Wtyczka 'uzupełnianie kodu' też jest dobra, ale żeby działała trzeba wyłączyć Snippetsy
Kokos - po prostu, nie zdrabniaj ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”