Witam serdecznie,
mam dość nietypowy problem i potrzebuję pomocy w stworzeniu skryptu, aby go rozwiązać
Problem jest następujący:
w mojej firmie zaszła konieczność wymiany plików z innymi placówkami, wysyłanie ogromnej liczby maili z załącznikami mija się z celem, wiec postawiłem FTP-a. Problem polega na tym, że serwer stoi na zwykłym PC, bez RAIDa, UPSa itd... a kierownictwo zdaje się mieć gdzieś względy bezpieczeństwa danych, i nie zapowiada się na to, by w najbliższym czasie pojawiła się jakaś lepsza maszyna, a ja zostałem z tym problemem sam

. Na szczęścia mam do dyspozycji drugą identyczną maszynę (Dell Optiplex 755

). Komputery mają przydzielane IP na podstawie MAC adresu karty sieciowej. Wpadłem więc na pewien pomysł. Chciałbym, aby komputer B (zapasowy, umieszczony w innym miejscu) co jakiś czas sprawdzał dostępność komputera A (podstawowy) i w razie braku odpowiedzi zmieniał MAC adres swojej karty sieciowej i restartował interfejs sieciowy eth0. Otrzymałby wtedy adres IP komputera A, co pozwoliłoby na zapewnienie ciągłości działania FTP-a (katalogi oczywiście są automatycznie synchronizowane co jakiś czas - rsync). Niestety, moja wiedza w tym zakresie skończyła się na
Kod: Zaznacz cały
#!/bin/sh
sudo ifconfig eth0 down
sudo ifconfig eth0 hw ether 00112233445566
sudo ifconfig eth0 up

Liczę na Waszą pomoc

Wszelkie pomysły mile widziane. Z góry dziękuję za okazane łaski
toffi84