ubuntu 10.10-męcząco długie uruchamianie systemu

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
kuba2877
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

ubuntu 10.10-męcząco długie uruchamianie systemu

Post autor: kuba2877 »

Witam . Mam problem z moim ubunciakiem 10.10 a mianowicie , wkurzająco długo trwa rozruch systemu . Sprawdziłem już aplikacje uruchamiane przy stracie i właściwie nie ma tam nic co mogło by tak mocno obciążyć system . Poza tym zauważyłem że wykres wydajności procesora i obciążenia systemu pozostaje w 100 % przez około 10 min. więc i uruchomienie jakiejkolwiek aplikacji w tym czasie graniczy z cudem . Zauważyłem również że w momencie gdy zużycie procesora na wykresie (niebieski na górnym pasku) spada dopiero po chwili pojawia się ikonka ładowania baterii , tak jakby to było powodem takiego obciążenia .
Mam pytanie , czy ktoś wcześniej spotkał się z podobnym problemem ? Proszę o odpowiedz lub poradę . Pozdrawiam .
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Odp: ubuntu 10.10-męcząco długie uruchamianie systemu

Post autor: Admc »

Co to za komputer? Sprawdzałeś logi systemowe? Sprawdzałeś topem co żre zasoby? Nie będziemy wróżyć z fusów.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
Awatar użytkownika
Dwigatjel
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Dwigatjel »

zainstaluj bootchart - moim zdaniem najlepszy do diagnozowania startu systemu i wrzuć log w png na jakiś hosting.
Ja miałem tak że uruchamiał się 7 minut, ale kupiłem nowy dysk i problem zniknął.
Awatar użytkownika
kuba2877
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: kuba2877 »

Admc pisze:Co to za komputer? Sprawdzałeś logi systemowe? Sprawdzałeś topem co żre zasoby? Nie będziemy wróżyć z fusów.
Witam . Chyba już wiem co było prawdopodobną przyczyną długiego startu . A mianowicie , wyłączyłem z autostartu zarządzanie zasilaniem i teraz jak ręką odją . System startuje w granicach 1 min. Mimo wszystko dziękuję za pomoc . Pozdrawiam .

EDIT:
Dwigatjel pisze:zainstaluj bootchart - moim zdaniem najlepszy do diagnozowania startu systemu i wrzuć log w png na jakiś hosting.
Ja miałem tak że uruchamiał się 7 minut, ale kupiłem nowy dysk i problem zniknął.[/
Witam . Zainstalowałem bootchart , ale to co mi się wyświetliło jest dla mnie nie do końca jasne , mimo wszystko wyłączenie ze startu zarządzania zasilaniem pomogło . Wielkie dzięki .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”