Apache2 a nazwy domeny

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
marop
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Apache2 a nazwy domeny

Post autor: marop »

Witam wszystkich pomoglo mi wasze forum w paru problemach ale nie moge znalesc jak zrobic cos takiego.

Kiedys znajomy postawil mi na linuksie serwer www i na nim jest tak, że w folderze /var/www mozna robic foldery z subdomenami np domena.pl moodle.domena.pl i w kazdym folderze jest inna strona i odrazu po zrobieniu takiego folderu i wrzuceniu do niego plikow np joomli mozna ja instalowac korzystajac z adresu takiego jak nazwa folderu.

Postawilem na linuksie dokladnie Ubuntu 10.04 serwer www - apache2 do tego php mysql i serwer ftp wszystko dziala ale nie wiem jak zrobic cos takiego jak na tym drugim, wspomnianym wyrzej, linuksie. strona jest odrazu w folderze /var/www i nie moge wrzucic przez ftpa nic do tego folderu moge wrzucic tylko do /home/user/public_html; mogl bym prosic o mala pomoc jak zrobic takie cos z folderami dla subdomen?! co trzeba doinstalowac jak to pustawiac?! - jak dodac domene do apache2 - narazie jest przypisana pod adres ip
Awatar użytkownika
woseba
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Apache2 a nazwy domeny

Post autor: woseba »

Nie pamiętam dokładnie, bo nie mam dostępu do konfiga od apache2 ale wydaje mi się, że w sekcji <VirtualHost> się to wpisywało...

zresztą tu pisze -> http://www.linuxquestions.org/questions ... in-210787/
Registered Ubuntu User # 31195
You are registered Linux user number 527911
ubuntu-pomoc.org
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”