2ManDVD nastepca ManDVD

Grafika, film, dźwięk.
Awatar użytkownika
yacup
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

2ManDVD nastepca ManDVD

Post autor: yacup »

Wyszperałem sobie następcę programiku do tworzenia DVD -- ManDVD -- a mianowicie 2ManDVD. Chyba ten sam autor, program ma troszkę większe możliwości niż poprzednik ale jeszcze wszystkiego nie przetestowałem. Poniżej podaje info jak zainstalować.
Zapewne wielu z kolegów również ten program znalazło w necie. Ewentualnie proszę o podzielenie się uwagami dlatego, że jest to przynajmniej dla mnie, podstawowy program do generowania obrazów iso moich własnych filmów. Ma też możliwość dodawania napisów (niestety tylko w formacie srt) do filmów mających wielkości np. około 700MB
(:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:)

Instalacja ManDVD2
najsawpierwwprzód ściągamy źródlo do kompilacji i rozpakowujemy powiedzmy do /home/nazwa_usera
proponuję ten link
potem instalujemy np. taki pakiet jak poniżej (zawiera on między innymi qmake potrzebne do kompilacji, jeżeli już to mamy w SO to oczywiście pomijamy ten krok)

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install libqt4-dev
potem:
1.

cd /home/nazwa_usera/2ManDVD

(folder 2ManDVD jeżeli po drodze nie mieliśmy takiego kaprysu, żeby zmienić nazwę katalogu, jeżeli tak było to oczywiście należy wpisać naszą nazwę)
potem
2.

qmake 2ManDVD.pro
(uwaga na wielkość liter)
3.

make
uruchomienie programu: dwuklik na pliku '2ManDVD' znajdującym się w katalogu 2 ManDVD.

Ja dla porządku już po kompilacji dodałem kropkę przed nazwą katalogu (żeby mnie nie drażnił, że jest w moim /home/nazwa_usera).
Program się odpalił na moim laptopie czyli Sony VAIO a jeżeli do tego doszło to na pewno będzie go można uruchomić na każdym desktopie i laptopie (ten laptop czasami gryzie się nawet z Windowsem).

Życzę miłego zbierania wrażeń i doświadczeń (i dzielenia się nimi). Program ma naprawdę ładny interface. Jest spolszczony ale niestety tylko częściowo.
yacup

Edit: 27.03.2009
Ktos moze wie w jakie ma byc kodowanie napisow w tym programie? (CP1250, UTF8, kodowanie srodkowoeuropejskie i zachodniaoeuropejskie daje efekt "krzaczkow" zamiast polskich znakow).

Szkoda, ze jest takie male zainteresowanie tym programikiem, poniewaz jest naprawde dobry. W czasie ostatnich chyba dwoch tygodni pojawily sie juz dwa kolejne updaty
(sorki, ze bez polskich znakow ale uzywam Opery 10 i jest z tym jakis problem - czekam na poprawke)

yacup

Edit: 04-08-2009
Jest wersja programu 0.9 RC1. Pokusiłem się i dzisiaj przetłumaczyłem pliki językowe i jest już po polsku. Pliki są podlinkowane w moim komentarzu na stronie programu. Tłumaczenie będzie najprawdopodobniej włączone do następnego wydania programu (pewnie do wersji stabilnej). Aby mieć go na obecnym etapie po polsku należy pliki skopiować przed skompilowaniem (instrukcja powyżej) do folderu 2ManDVD i wyedytować plik 2ManDVD.pro
Sekcja TRANSLATIONS ma wyglądać w ten sposób:

TRANSLATIONS = 2mandvd_pl.ts \
	       2mandvd_en.ts \
	       2mandvd_it.ts \
	       2mandvd_ru.ts \
	       2mandvd_de.ts
Program jest dość przyjemny i ŁATWY w użytkowaniu

Edit: 06-08-2009
Wersja stabilna 0.9.1, pliki językowe polskie
pozdrawiam
yacup
orzel44
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Odp: 2ManDVD nastepca ManDVD

Post autor: orzel44 »

yacup pisze:Wyszperałem sobie następcę programiku do tworzenia DVD -- ManDVD -- a mianowicie 2ManDVD. Chyba ten sam autor, program ma troszkę większe możliwości niż poprzednik ale jeszcze wszystkiego nie przetestowałem. Poniżej podaje info jak zainstalować.
Zapewne wielu z kolegów również ten program znalazło w necie. Ewentualnie proszę o podzielenie się uwagami dlatego, że jest to przynajmniej dla mnie, podstawowy program do generowania obrazów iso moich własnych filmów. Ma też możliwość dodawania napisów (niestety tylko w formacie srt) do filmów mających wielkości np. około 700MB
(:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:)

Instalacja ManDVD2
najsawpierwwprzód ściągamy źródlo do kompilacji i rozpakowujemy powiedzmy do /home/nazwa_usera
proponuję ten link
potem instalujemy np. taki pakiet jak poniżej (zawiera on między innymi qmake potrzebne do kompilacji, jeżeli już to mamy w SO to oczywiście pomijamy ten krok)

sudo apt-get install libqt4-dev
potem:
1.

cd /home/nazwa_usera/2ManDVD

(folder 2ManDVD jeżeli po drodze nie mieliśmy takiego kaprysu, żeby zmienić nazwę katalogu, jeżeli tak było to oczywiście należy wpisać naszą nazwę)
potem
2.

qmake 2ManDVD.pro
(uwaga na wielkość liter)
3.

make
uruchomienie programu: dwuklik na pliku '2ManDVD' znajdującym się w katalogu 2 ManDVD.

Ja dla porządku już po kompilacji dodałem kropkę przed nazwą katalogu (żeby mnie nie drażnił, że jest w moim /home/nazwa_usera).
Program się odpalił na moim laptopie czyli Sony VAIO a jeżeli do tego doszło to na pewno będzie go można uruchomić na każdym desktopie i laptopie (ten laptop czasami gryzie się nawet z Windowsem).

Życzę miłego zbierania wrażeń i doświadczeń (i dzielenia się nimi). Program ma naprawdę ładny interface. Jest spolszczony ale niestety tylko częściowo.
yacup

Edit: 27.03.2009
Ktos moze wie w jakie ma byc kodowanie napisow w tym programie? (CP1250, UTF8, kodowanie srodkowoeuropejskie i zachodniaoeuropejskie daje efekt "krzaczkow" zamiast polskich znakow).

Szkoda, ze jest takie male zainteresowanie tym programikiem, poniewaz jest naprawde dobry. W czasie ostatnich chyba dwoch tygodni pojawily sie juz dwa kolejne updaty
(sorki, ze bez polskich znakow ale uzywam Opery 10 i jest z tym jakis problem - czekam na poprawke)

yacup

Edit: 04-08-2009
Jest wersja programu 0.9 RC1. Pokusiłem się i dzisiaj przetłumaczyłem pliki językowe i jest już po polsku. Pliki są podlinkowane w moim komentarzu na stronie programu. Tłumaczenie będzie najprawdopodobniej włączone do następnego wydania programu (pewnie do wersji stabilnej). Aby mieć go na obecnym etapie po polsku należy pliki skopiować przed skompilowaniem (instrukcja powyżej) do folderu 2ManDVD i wyedytować plik 2ManDVD.pro
Sekcja TRANSLATIONS ma wyglądać w ten sposób:

TRANSLATIONS = 2mandvd_pl.ts \
	       2mandvd_en.ts \
	       2mandvd_it.ts \
	       2mandvd_ru.ts \
	       2mandvd_de.ts
Program jest dość przyjemny i ŁATWY w użytkowaniu

Edit: 06-08-2009
Wersja stabilna 0.9.1, pliki językowe polskie
pozdrawiam
yacup
wklepuje w konsole 2 i 3 pozycje i wyskakuje mi ze nie moze znalesc o co chodzi, pomóżcie, pozdrawiam
romkli
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Post autor: romkli »

Podczas instalacji wychodzi mi taki komunikat:
...qmake 2ManDVD.pro
Program 'qmake' można odnaleźć w następujących pakietach:
* qt3-dev-tools
* qt4-qmake
Spróbuj: sudo apt-get install <wybrany pakiet>
Jak to przejść?
Awatar użytkownika
yacup
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: yacup »

To jest lista zależności do skompilowania, zainstalowania i prawidłowego działania 2ManDVD

QT4.6 + webkit
ffmpegthumbnailer 
ffmpeg
transcode
perl
Sox
Mplayer
Mencoder
dvdauthor
Mjpegtools
Netpbm
mkisofs
XINE (optional)
exif
Osobiście sugeruję instalację z repozytorium Getdeb
Link - dołączenie repozytorium do źródeł oprogramowania
Link - do 2ManDVD na getdeb.net

Jakiś czas temu próbowałem skompilować 2ManDVD ze źródeł ale ciągle wyrzucało jakieś błędy. Twórca programu dość intensywnie go rozwija i niestety nie ustrzega się od drobnych błędów.

pozdrawiam
yacup
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”