Zapewne wielu z kolegów również ten program znalazło w necie. Ewentualnie proszę o podzielenie się uwagami dlatego, że jest to przynajmniej dla mnie, podstawowy program do generowania obrazów iso moich własnych filmów. Ma też możliwość dodawania napisów (niestety tylko w formacie srt) do filmów mających wielkości np. około 700MB
(:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:)
Instalacja ManDVD2
najsawpierwwprzód ściągamy źródlo do kompilacji i rozpakowujemy powiedzmy do /home/nazwa_usera
proponuję ten link
potem instalujemy np. taki pakiet jak poniżej (zawiera on między innymi qmake potrzebne do kompilacji, jeżeli już to mamy w SO to oczywiście pomijamy ten krok)
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install libqt4-dev
1.
cd /home/nazwa_usera/2ManDVD
(folder 2ManDVD jeżeli po drodze nie mieliśmy takiego kaprysu, żeby zmienić nazwę katalogu, jeżeli tak było to oczywiście należy wpisać naszą nazwę)
potem
2.
qmake 2ManDVD.pro
3.
make
Ja dla porządku już po kompilacji dodałem kropkę przed nazwą katalogu (żeby mnie nie drażnił, że jest w moim /home/nazwa_usera).
Program się odpalił na moim laptopie czyli Sony VAIO a jeżeli do tego doszło to na pewno będzie go można uruchomić na każdym desktopie i laptopie (ten laptop czasami gryzie się nawet z Windowsem).
Życzę miłego zbierania wrażeń i doświadczeń (i dzielenia się nimi). Program ma naprawdę ładny interface. Jest spolszczony ale niestety tylko częściowo.
yacup
Edit: 27.03.2009
Ktos moze wie w jakie ma byc kodowanie napisow w tym programie? (CP1250, UTF8, kodowanie srodkowoeuropejskie i zachodniaoeuropejskie daje efekt "krzaczkow" zamiast polskich znakow).
Szkoda, ze jest takie male zainteresowanie tym programikiem, poniewaz jest naprawde dobry. W czasie ostatnich chyba dwoch tygodni pojawily sie juz dwa kolejne updaty
(sorki, ze bez polskich znakow ale uzywam Opery 10 i jest z tym jakis problem - czekam na poprawke)
yacup
Edit: 04-08-2009
Jest wersja programu 0.9 RC1. Pokusiłem się i dzisiaj przetłumaczyłem pliki językowe i jest już po polsku. Pliki są podlinkowane w moim komentarzu na stronie programu. Tłumaczenie będzie najprawdopodobniej włączone do następnego wydania programu (pewnie do wersji stabilnej). Aby mieć go na obecnym etapie po polsku należy pliki skopiować przed skompilowaniem (instrukcja powyżej) do folderu 2ManDVD i wyedytować plik 2ManDVD.pro
Sekcja TRANSLATIONS ma wyglądać w ten sposób:
TRANSLATIONS = 2mandvd_pl.ts \
2mandvd_en.ts \
2mandvd_it.ts \
2mandvd_ru.ts \
2mandvd_de.ts
Edit: 06-08-2009
Wersja stabilna 0.9.1, pliki językowe polskie
pozdrawiam
yacup