Nie mogę nagrać obrazu płyty
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Nie mogę nagrać obrazu płyty
Witam
mam kłopot z obrazem płyty. Pobrałem najnowszą wersję jednej z dystrybucji. Oczywiście format .iso Zarówno Brasero jak i k3b wywala mi jakiś błąd. Konkretnie błąd nośnika. Płyta nówka ale widocznie uszkodzona.. Podajcie proszę receptę jak zainstalować distro BEZ nagrywania na płytkę?? Da się?? Obraz mam na dysku.
Jeśli zły dział, to proszę o przeniesienie.
mam kłopot z obrazem płyty. Pobrałem najnowszą wersję jednej z dystrybucji. Oczywiście format .iso Zarówno Brasero jak i k3b wywala mi jakiś błąd. Konkretnie błąd nośnika. Płyta nówka ale widocznie uszkodzona.. Podajcie proszę receptę jak zainstalować distro BEZ nagrywania na płytkę?? Da się?? Obraz mam na dysku.
Jeśli zły dział, to proszę o przeniesienie.
- mutopompka
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: Nie mogę nagrać obrazu płyty
A coś więcej o tym błędzie?
A co do innej możliwości: instalacja z pendrive (o ile Twoja płyta główna umożliwia taką możliwość).
A co do innej możliwości: instalacja z pendrive (o ile Twoja płyta główna umożliwia taką możliwość).
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Użyj windowsowego MUltiBootISO (jest niezawodny) albo linuksowej komendy:
Podajesz ścieżkę do pliku a zamiast sdX podstawiasz oznaczenie USB w twoim systemie.
Ważne, żeby to było np. sdb albo sdc a nie sdb1, sdc1.
Tak utworzysz pena bootującego.
Kod: Zaznacz cały
dd if=nazwa_distro_.iso of=/dev/sdX
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Sędziwy Jeż
mutopompka pisze:A coś więcej o tym błędzie?
Próbowałem instalacji z pendive ale pokazuje mi błąd nośnika. O tyle dziwne, że wiele rzeczy na tym penie było (nawet programy) i wszystko chodzi..
- Szmitas
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Najlepiej sformatuj pendrive'a i nagraj na niego jedynie obraz płyty tak, jak zaproponował igotit4free (potwierdzam, MultiBootISO jeszcze mnie nie zawiódł)
www.ubuntu-pomoc.org - tutaj znajdziesz rozwiązanie każdego Twojego problemu.
Chcesz zostać Redaktorem ubuntu-pomoc.org? Skontaktuj się ze mną!
Chcesz zostać Redaktorem ubuntu-pomoc.org? Skontaktuj się ze mną!
-
- Sędziwy Jeż
Pen sformatowany, obraz nagrany ale w trakcie odpalenia kompa pokazuje się komunikat "błąd dysku". NIe wiem co jest grane.Szmitas pisze:Najlepiej sformatuj pendrive'a i nagraj na niego jedynie obraz płyty tak, jak zaproponował igotit4free (potwierdzam, MultiBootISO jeszcze mnie nie zawiódł)
EDIT:
Pobrałem MultiBootISO jak radziłeśigotit4free pisze:Użyj windowsowego MUltiBootISO (jest niezawodny) albo linuksowej komendy:Podajesz ścieżkę do pliku a zamiast sdX podstawiasz oznaczenie USB w twoim systemie.Kod: Zaznacz cały
dd if=nazwa_distro_.iso of=/dev/sdX

- thalcave
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Na dysku masz Ubuntu? Próbowałeś wykorzystać Kreator Dysku USB czy jak ten program się po polsku nazywa.
GNU/Linux user
Na pytania na PW/e-mail nie udzielam odpowiedzi!
Szanujmy innych użytkowników!
Wesprzyj akcje: Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
Na pytania na PW/e-mail nie udzielam odpowiedzi!
Szanujmy innych użytkowników!
Wesprzyj akcje: Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
- jacek8s
- Serdeczny Borsuk
Zadziwiasz mnie swoim roztrzepaniem!ongaku pisze:Witam
mam kłopot z obrazem płyty. Pobrałem najnowszą wersję jednej z dystrybucji. Oczywiście format .iso Zarówno Brasero jak i k3b wywala mi jakiś błąd. Konkretnie błąd nośnika. Płyta nówka ale widocznie uszkodzona...
Dlaczego nie użyłeś innej płytki do nagrania obrazu skoro masz podejrzenia do tej, którą użyłeś?
Wybrałeś najprostszy sposób nagrania obrazu .iso i nie radząc sobie z tym tematem pchasz się w trudniejsze zagadnienia.
Osobiście do nagrywania obrazów .iso używam nośników optycznych z oznaczeniem R, czyli płyt CD/DVD jednokrotnego zapisu. Te ze znaczkiem RW często posiadają błędy (jednak i takie płyty idzie uratować).
-
- Sędziwy Jeż
jacek8s pisze:Zadziwiasz mnie swoim roztrzepaniem!
Dlaczego nie użyłeś innej płytki do nagrania obrazu skoro masz podejrzenia do tej, którą użyłeś?
Wybrałeś najprostszy sposób nagrania obrazu .iso i nie radząc sobie z tym tematem pchasz się w trudniejsze zagadnienia.
Osobiście do nagrywania obrazów .iso używam nośników optycznych z oznaczeniem R, czyli płyt CD/DVD jednokrotnego zapisu. Te ze znaczkiem RW często posiadają błędy (jednak i takie płyty idzie uratować).
Po prostu zależało mi na jak najszybciej instalacji a chwilowo nie mam możliwości nawet wyskoczyć do sklepu w celu zakupienia nowej.. Dlatego szukałem innych rozwiązań.
- jacek8s
- Serdeczny Borsuk
Pośpiech jest złym doradcą! Już dawno zrozumiałem tą mądrość.ongaku pisze:Po prostu zależało mi na jak najszybciej instalacji a chwilowo nie mam możliwości nawet wyskoczyć do sklepu w celu zakupienia nowej.. Dlatego szukałem innych rozwiązań.
Kilkakrotnie zdarzyło się mi być w takiej potrzebie jak TY. Co zrobiłem?
Pożyczyłem płytkę, albo skorzystałem z domowej kolekcji płyt RW.
Masz pewnie w swej płytotece jakieś płyty wielokrotnego zapisu i niezbyt ważne rzeczy na nich zapisane. Skorzystaj z takich płyt, po to właśnie one są.
Jeszcze jedna rada - nie kasuj takiej płyty do chwili aż program o to poprosi.
-
- Sędziwy Jeż
Problem rozwiązany.. Dziękuję wszystkim za pomoc. Użyłem kreatora USB i zadziałało. MultiBootISO coś nie dawał rady
:( Ale rzeczywiście - jak pisał jacek8s - pośpiech złym doradcą mimo, że i tak skorzystałem z Jego rady mimo, że w sumie rację miał 
Jeszcze raz dziękuję wszystkim

Jeszcze raz dziękuję wszystkim