Witam,
wczoraj podjąłem się instalacji ubuntu 10.04
Pierwsze problemy pojawiły się tuż po włożeniu liveCD. Ekran wyglądał jak zepsuty monitor LCD. Poszperałem i znalazłem rozwiązanie, że należy dodać do parametrów rozruchowych nomodeset
Wszystko super. Zainstalowałem system. Ten sam problem pojawił się po restarcie po instalacji. Więc odpaliłem liveCD i wykonałem:
sudo gedit /boot/grub/grub.cfg
I dopisałem nomodeset
Problem polega na tym, że teraz system odpala się tylko w trybi tekstowym. Gdzie jest błąd ?
system uruchamia się tylko w trybie tekstowym
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Odp: problemy z uruchomieniem
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
Zanim ponownie wpiszesz w tytule tematu słowo PROBLEM zapoznaj się z REGULAMINEM
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.oraz poszperaj jeszcze na temat modyfikowania GRUB2.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Odp: system uruchamia się tylko w trybie tekstowym
udało mi się dojść do tego, że komenda startx odpala mi gnome ALE nie wiem dlaczego nie mogę po tym zainstalować sterowników dostaje komunikat
Nie można się połączyć z D-BUS
org.freedesktop.DBus.Error.FileNotFound: Faile to connect to sockter /var/rub/dbus/ syst_bus_scoeck: No sucj file or directory
Jestem w kropce co jest nie tak.
Dodam jeszcze, że po tego typu uruchomieniu środowiska graficznego nie mogę np. normalnie zamknąć systemu bo ikonka nie odpowiada
Nie można się połączyć z D-BUS
org.freedesktop.DBus.Error.FileNotFound: Faile to connect to sockter /var/rub/dbus/ syst_bus_scoeck: No sucj file or directory
Jestem w kropce co jest nie tak.
Dodam jeszcze, że po tego typu uruchomieniu środowiska graficznego nie mogę np. normalnie zamknąć systemu bo ikonka nie odpowiada