[PHP] Instalacja xdebug na xampp 1.7.3a

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
dziobakmp_[tymczasowe]
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

[PHP] Instalacja xdebug na xampp 1.7.3a

Post autor: dziobakmp_[tymczasowe] »

Wiatm...
Na początku zaznaczę że jestem początkującym użytkownikiem linuxa (10.04) - siedzę na nim jakieś 3 tygodnie. :-P
Mam taki, w gruncie rzeczy, mały problem.
Chcę zainstalować xdebug'a, ale na xamppie (lampp). Konkretnie to potrzebuję korzystać z niego w netbeansie.
Niestety nigdzie nie mogę znaleźć dobrego "sposobu" na instalację.
Jako że za bardzo nie czuje się jeszcze swobodnie na tym systemie wykonuje kolejne kroki "na wiarę". Na windowsie to było wgranie paru plików do jednego folderu i dodanie paru linijek w php.ini (zresztą nowsze wersje już mają xdebug i wystarczy odkomentowac kilka linii).

Jeśli ktoś zna sprawdzony sposób bardzo prosił bym o link :-D ew pomoc jak to zrobić (to nie może być aż tak trudne - znalazłem wersję na kilkadziesiąt komend !!!)

Naprawdę ułatwiło by mi to "pracę" a nie chcę kompletnie położyć (hmmm) xamppa albo system. btw przez gapiostwo zainstalowałem xdebug, ale razem z kolejnym apachem i musiałem szukać tamtych pakietów i je usunąć ręcznie (o dziwo xampp znów zaczął poprawnie działać)...
nix1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: [PHP] Instalacja xdebug na xampp 1.7.3a

Post autor: nix1 »

Z xamppa nigdy nie korzystałem. Xdebug ma swój pakiet w Ubuntu, jeśli tylko Twoje PHP z xamppa jest podobne jak to z pakietów to możesz spróbować:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install php5-xdebug
Żeby to chciało działać z Netbeansem to musisz tak samo jak na windowsie w konfiguracji ustawić co najmniej xdebug.remote_enable=1, z tym że ten pakiet powyżej tworzy plik ini specjalnie dla xdebuga. U mnie to jest /etc/php5/apache2/conf.d/xdebug.ini, możliwe że Twoja ścieżka będzie trochę inna. Jak dodasz do php.ini to też będzie działać, ale lepiej trzymać konfigurację różnych modułów osobno.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”