sudo ufw status - wynika że firewall jest nieaktywny

w simple-services-manager jest zaznaczony
co jest nie halo?

Moderator: e X t 7 3
a masz pan gufw ? tam po prostu zaznacz włączona i działamuchar pisze:dzięki eXt73, za ten programik, ale z przykrością informuję że po ponownym uruchomieniu systemu po wpisaniu w terminalu
sudo ufw status - wynika że firewall jest nieaktywny
w simple-services-manager jest zaznaczony
co jest nie halo?
Jeśli chcesz Pan dodatkowo wydłużyć czas pracy wykonaj skrypt cpufreqd ... co do klawiszy Fn i spec. pod 10.10 zapomnij o tym ... pod 10.04 będzie Ci z moim kernelem i wskazanym skryptem praktycznie wszystko działać. W 10.10 spaprali m.in. udev i ACPI nie działa w pełni w zakresie dotyczącym klawiszy funkcyjnych i specjalnych dla serii eeepc. Tu chyba zadziałało myślenie: zróbmy obejście ACPI, po co wprost stosować te nastawy przez ACPI zawarte w kernelu, przecież będziemy lepsi ? ... Oczywiście żart, ale muszę przyznać, że wkurza mnie takie podejście. zamiast stosować proste i wydajne rozwiązania często przyjmuje się jakieś wydumane podejście do tematuvermer pisze:Co mogę powiedzieć to to iż na Kernelu forumowym komp trzyma zdecydowanie dłużej czym to jest spowodowane nie wiem ale jest to niewątpliwy plus jak nie będzie żadnych wałków przez najbliższy czas to tylko pogratulować autorowi
Jakub_Stanecki pisze:luk1don
co by nie mówić EXT73 broni się swoimi kernelami - nikt wcześniej nie wykonał takiej roboty, na taka skalę,
a że wychodzi na rękę użytkownikow (przecież libqt3-mt build-essential wykorzystuje się przy kompilacji jakichkolwiek pakietów)
zacznij robić podobne rzeczy to będziesz miał prawo do krytyki i oceniania "wątpliwych osiągnieć"
I dlatego też ja osobiście nie zrobię update'u do Mavericka. Nie wyobrażam sobie korzystania z netbooka bez klawiszy funkcyjnych.e X t 7 3 pisze:co do klawiszy Fn i spec. pod 10.10 zapomnij o tym ... pod 10.04 będzie Ci z moim kernelem i wskazanym skryptem praktycznie wszystko działać. W 10.10 spaprali m.in. udev i ACPI nie działa w pełni w zakresie dotyczącym klawiszy funkcyjnych i specjalnych dla serii eeepc. Tu chyba zadziałało myślenie: zróbmy obejście ACPI, po co wprost stosować te nastawy przez ACPI zawarte w kernelu, przecież będziemy lepsi ? ... Oczywiście żart, ale muszę przyznać, że wkurza mnie takie podejście. zamiast stosować proste i wydajne rozwiązania często przyjmuje się jakieś wydumane podejście do tematu
Pozdrawiam
Kod: Zaznacz cały
Nazwa:
Optymalizacje Ext73 dla Lenovo S10 i S10-2
Opis:
Zoptymalizowana wersja jądra i sterowników dla komputerów:
Lenovo s10:
Model xxxxx
Model xxxx2
...
Lenovo s10-2:
Model 2027