Zawieszanie się komputera podczas grania w nowe gry.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Zawieszanie się komputera podczas grania w nowe gry.
Witam!
Mój komputer czasem się resetuje albo zwyczajnie się zwiesza (ekran robi się czarny, a na środku pojawia się niebieski prostokącik z jakimś komunikatem). Zdarza się to po jakimś czasie gry (czasem nawet 10 minut, czasem godzina, różnie), właściwie kiedy włączam jakąś grę to mam pewność, że tak się stanie.
Kiedyś myślałem, że to wina tylko tego, że moja grafika się przegrzewa, i faktycznie chyba mogło tak być, jej temperatura dochodziła czasem do 110`C, ale zacząłem podkręcać obroty wentylatora. Podczas gry regularnie sprawdzam temperaturę i jest już w granicach normy. Mimo to problem nie ustąpił, mogę pograć dłużej, ale zaczął wywalać ten niebieski komunikat.
Moje pytanie to: Czy możliwe jest, że problem powoduje zasilacz? Np. jest po prostu za słaby albo ma kiepskie jakieś inne parametry? Jeśli nie to ja już nie wiem co to może być...
Mój sprzęt to:
-Intel Core 2 Duo E7200 2.53 GHz
-Gigabyte GA-EP43-DS3L
-A-Data DDR2 2x1024MB Extreme Edition VITESTA 1066+MHz CL5
-Seagate Barracuda ES ST3400620NS (400GB, 16MB, SATA/300, NCQ)
-Gigabyte Radeon HD 4850 512MB DDR3 PCI-E
-Chieftec CFT-500A-12S 500W
Proszę o pomoc. Problem jest uciążliwy, gdyż na tym sprzęcie gry wyglądają całkiem nienagannie, a nie można się tym cieszyć.
Pozdrawiam!
Mój komputer czasem się resetuje albo zwyczajnie się zwiesza (ekran robi się czarny, a na środku pojawia się niebieski prostokącik z jakimś komunikatem). Zdarza się to po jakimś czasie gry (czasem nawet 10 minut, czasem godzina, różnie), właściwie kiedy włączam jakąś grę to mam pewność, że tak się stanie.
Kiedyś myślałem, że to wina tylko tego, że moja grafika się przegrzewa, i faktycznie chyba mogło tak być, jej temperatura dochodziła czasem do 110`C, ale zacząłem podkręcać obroty wentylatora. Podczas gry regularnie sprawdzam temperaturę i jest już w granicach normy. Mimo to problem nie ustąpił, mogę pograć dłużej, ale zaczął wywalać ten niebieski komunikat.
Moje pytanie to: Czy możliwe jest, że problem powoduje zasilacz? Np. jest po prostu za słaby albo ma kiepskie jakieś inne parametry? Jeśli nie to ja już nie wiem co to może być...
Mój sprzęt to:
-Intel Core 2 Duo E7200 2.53 GHz
-Gigabyte GA-EP43-DS3L
-A-Data DDR2 2x1024MB Extreme Edition VITESTA 1066+MHz CL5
-Seagate Barracuda ES ST3400620NS (400GB, 16MB, SATA/300, NCQ)
-Gigabyte Radeon HD 4850 512MB DDR3 PCI-E
-Chieftec CFT-500A-12S 500W
Proszę o pomoc. Problem jest uciążliwy, gdyż na tym sprzęcie gry wyglądają całkiem nienagannie, a nie można się tym cieszyć.
Pozdrawiam!
- Szmitas
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Hipotetyczny problem z zasilaczem
A co to jest ten "niebieski komunikat"? Nie uważasz, że w jego treści może znaleźć się przyczyna lub nawet sposób na rozwiązanie problemu?
www.ubuntu-pomoc.org - tutaj znajdziesz rozwiązanie każdego Twojego problemu.
Chcesz zostać Redaktorem ubuntu-pomoc.org? Skontaktuj się ze mną!
Chcesz zostać Redaktorem ubuntu-pomoc.org? Skontaktuj się ze mną!
- kondziu jah
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
- Kontakt:
Zasilacz masz jeden z lepszych. Nie sądzę, żeby to była jego wina, ale możesz pochwalić się wynikami pomiarów napięć wyjściowych.
- mutopompka
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
A może po prostu grafa odchodzi już w zaświaty? Jeśli piszesz, że jej temp. dochodziła do 110 stopni to może już GPU dostał w dupsko od temperatury i zaczyna już wysiadać.
PS. Sprawdź ten komunikat niebieski (podaj jego komunikat) oraz popatrz, czy nie masz jakichś kondensatorów napuchniętych.
PS. Sprawdź ten komunikat niebieski (podaj jego komunikat) oraz popatrz, czy nie masz jakichś kondensatorów napuchniętych.
- thalcave
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Fluxbox
zasilacz zazwyczaj wyłącza/restartuje komputer a nie powoduje bluescreenyCzy możliwe jest, że problem powoduje zasilacz? Np. jest po prostu za słaby

GNU/Linux user
Na pytania na PW/e-mail nie udzielam odpowiedzi!
Szanujmy innych użytkowników!
Wesprzyj akcje: Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
Na pytania na PW/e-mail nie udzielam odpowiedzi!
Szanujmy innych użytkowników!
Wesprzyj akcje: Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Tzn. to nie jest windowsowy bluescreen. Zaraz coś odpalę i podam treść. Kiedy złożyłem tego kompa to od razu tak miałem, a wtedy, jak zakładam, grafika była jeszcze dobra. : )
- kris55
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Openbox
@miszczuskc
Ja z kolei proponowałbym Ci wykonać pełny test pamięci (memtest).
Uwaga: bardzo długo to trwa.
EDIT:
To nie jest "jakiś" komunikat, ten komunikat może Ci wszystko wyjaśnić. Tak to tylko można się domyślać......może zasilacz, może grafika, a może coś innego....Mój komputer czasem się resetuje albo zwyczajnie się zwiesza (ekran robi się czarny, a na środku pojawia się niebieski prostokącik z jakimś komunikatem)...
Ja z kolei proponowałbym Ci wykonać pełny test pamięci (memtest).
Uwaga: bardzo długo to trwa.
EDIT:
Czy coś jeszcze masz "podkręcone" ?Kiedyś myślałem, że to wina tylko tego, że moja grafika się przegrzewa, i faktycznie chyba mogło tak być, jej temperatura dochodziła czasem do 110`C, ale zacząłem podkręcać obroty wentylatora.
Linux Puppy 5.20 ROX + OpenBox & Ubuntu 10.04 GNOME
Linux Registered User #308993 ---> http://www.counter.li.org
Linux Counter is not an exclusive club. Any Linux user can join and it's free.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Nie, nic. Wcześniej się trochę bawiłem, ale i bez tego tak było, świeżo złożony też tak miał. Jakiś czas temu resetowałem BIOSa, nic nie jest podkręcone na pewno.
Chyba ze dwa razy sterownik ATI wywalił mi VPU Recover. Mogę wysłać wiadomość albo nie.
Ten komunikat na niebieskim prostokąciku miałem chyba 4 razy (grałem dość długo tym razem, Civ V). Zwykle mam jeden raz i pozostaje tylko dźwięk. Leci normalnie jak gdyby nigdy nic. Pierwsze trzy razy były takie same, przeczekałem je i wracało do normy. Było napisane:
Dość spora zmiana tych wartości. Temperatura karty jest w normie.
EDIT: Nie wiem co było złego w starym tytule, ale zmieniłem, trochę nie miałem pomysłu..
Chyba ze dwa razy sterownik ATI wywalił mi VPU Recover. Mogę wysłać wiadomość albo nie.
Ten komunikat na niebieskim prostokąciku miałem chyba 4 razy (grałem dość długo tym razem, Civ V). Zwykle mam jeden raz i pozostaje tylko dźwięk. Leci normalnie jak gdyby nigdy nic. Pierwsze trzy razy były takie same, przeczekałem je i wracało do normy. Było napisane:
Czwarty był ostatni i nie wróciło do normy, po kilku minutach zresetowałem komputer.Attention. Out of range. H:3.2Khz V:12.6Hz
.Attention. Out of range. H:14.4Khz V:174.4
Dość spora zmiana tych wartości. Temperatura karty jest w normie.
EDIT: Nie wiem co było złego w starym tytule, ale zmieniłem, trochę nie miałem pomysłu..
- mutopompka
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Odp: Zawieszanie się komputera podczas grania w nowe gry.
No. Teraz mogę stwierdzić, iż musisz liczyć się s tym, że Twoja grafa mówi Ci powoli DO WIDZENIA!
Przyczyną jest przegrzana grafa.
Przyczyną jest przegrzana grafa.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Cóż, bywa i tak, ale w takim razie dlaczego było tak od początku?
Mówi tak już od dawna
. Czy to jest pewne?
Mówi tak już od dawna

- kris55
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Openbox
@miszczuskc
No i prawie wszystko wiemy.
Jak możesz to podłącz dla testu inny monitor/tv.
Prawdopodobnie monitor do naprawy (czyli serwis).
No i prawie wszystko wiemy.
Attention. Out of range. H:3.2Khz V:12.6Hz
Jaki to monitor ?Attention. Out of range. H:14.4Khz V:174.4
Jak możesz to podłącz dla testu inny monitor/tv.
Prawdopodobnie monitor do naprawy (czyli serwis).
Linux Puppy 5.20 ROX + OpenBox & Ubuntu 10.04 GNOME
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Jeśli tak nawet w porządku, zajmuje za dużo miejsca na biurku
AOC CRT, nie wiem dokładnie jaki model.
Jednak nadal czasem wyskakują mi błędy VPU Recover. Nie przejmować się tym?

Jednak nadal czasem wyskakują mi błędy VPU Recover. Nie przejmować się tym?
- mutopompka
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Już napisałem. Monitor masz dobry. Winna leży po stronie KARTY GRAFICZNEJ! VPU Recover to aplikacja do "odzyskiwania" niesprawności GPU, czyli w Twoim przypadku resetowanie GPU do wartości "domyślnych".
Więc rozglądaj się za nową kartą.
Więc rozglądaj się za nową kartą.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Poczytałem trochę na innych forach. Zdaje się, że problem w wymuszonym taktowaniu. Jutro się z tym pobawię, zmienię odświeżanie i wtedy zobaczymy.
- mutopompka
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
A w ogóle kręciłeś kompa? Proc/pamięć proc GPU/Pamięć ??? Jeśli tak to odkręć go.
- bialyikar
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Dobrze przeczytałem prędzej, że nie masz podkręconego kompa? Jeśli tak, to co to za wymuszone taktowanie?miszczuskc pisze:Poczytałem trochę na innych forach. Zdaje się, że problem w wymuszonym taktowaniu. Jutro się z tym pobawię, zmienię odświeżanie i wtedy zobaczymy.
Co do karty graficznej, człowieku (bez obrazy

Wykonaj jakieś testy obciążenia karty graficznej (syntetyczne testy 3D i pamięci), nie wiem, czy na Linuxa są programy temu dedykowane, jak możesz to zrób to pod Windowsem. Możesz jeszcze podłączyć inną kartę graficzną (ja bym chyba od tego zaczął) i sprawdzić, czy na niej też będą takie cyrki.
Jeśli z kolei był by walnięty monitor, to takie błędy występowały by raczej nie zależnie, czy grasz w coś.
Co do zasilacz, to niby jest dobry, w ostateczności może być uszkodzony zasilacz. Sprawdź w Biosie napięcia.
Phenom x4 955 | 16Gb (goodram) | GA-MA770T-UD3 | GF 460GTX | SB Audigy 1 [SB0090] | Lifeview FlyVideo 98FM | Dell U2412M | KDE Neon
-
- Przebojowy Jelonek
1. Zasilacz jest dobryCo do zasilacz, to niby jest dobry, w ostateczności może być uszkodzony zasilacz. Sprawdź w Biosie napięcia.
2. Nie w Biosie, a miernikiem
Swoją drogą, jeśli grasz w Civ 5 to może obiło Ci się o uszy, że ta gra potrafi nieźle gotować karty graficzne?

- bialyikar
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Miałem na myśli, że raczej @miszczuskc nie będzie mieć możliwości sprawdzenia miernikiem, a jeśli nawet będzie mieć miernik, to może nie wiedzieć jak. Sprawdzenie napięć w Biosie jest chyba najlepszym sposobem, poza oczywiście sprawdzania bezpośrednio miernikiem.norvoles pisze:1. Zasilacz jest dobry
2. Nie w Biosie, a miernikiem
Swoją drogą, jeśli grasz w Civ 5 to może obiło Ci się o uszy, że ta gra potrafi nieźle gotować karty graficzne?
Phenom x4 955 | 16Gb (goodram) | GA-MA770T-UD3 | GF 460GTX | SB Audigy 1 [SB0090] | Lifeview FlyVideo 98FM | Dell U2412M | KDE Neon
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
@bialyikar - wyraziłem się nieprecyzyjnie, miałem na myśli taktowanie monitora, odświerzanie. Nie wiem czy to nie jest błąd, w każdym razie, chodziło mi o odświerzanie, np. ustawienie w sterownikach wyższe niż obsługuje monitor. Problem na pewno nie jest w tym.
Wczoraj grałem w AoE3 przez sieć i miałem tak jak kiedyś. Nagle jakieś wielokolorowe pionowe kreski (15 minut gry około). I nic, muzyka też już nie leciała, zresetowałem. Dziwne, bo na najwyższych detalach grałem niedawno w HoMM5 i ponad godzinę, elegancko, zero problemu. Nie wiem dlaczego w AoE3 mam tak zawsze, a w niektóre, też wymagające gry mogę grać bez problemu.
Pamiętam też, że kiedyś jak grałem o AoE3 w kampanie to nie było większego problemu, a przez sieć mi wywala, ale nie jestem tego pewien, będę musiał sprawdzić.
Wczoraj grałem w AoE3 przez sieć i miałem tak jak kiedyś. Nagle jakieś wielokolorowe pionowe kreski (15 minut gry około). I nic, muzyka też już nie leciała, zresetowałem. Dziwne, bo na najwyższych detalach grałem niedawno w HoMM5 i ponad godzinę, elegancko, zero problemu. Nie wiem dlaczego w AoE3 mam tak zawsze, a w niektóre, też wymagające gry mogę grać bez problemu.
Pamiętam też, że kiedyś jak grałem o AoE3 w kampanie to nie było większego problemu, a przez sieć mi wywala, ale nie jestem tego pewien, będę musiał sprawdzić.
- m4n14k
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Kiedyś jak robiłem z komputerem miałem podobny problem, rozwiązań może być kilka karta graficzna była sprawdzana na innym komputerze i chodziła, natomiast nie wykluczam że może jak już było wspomniane powoli wysiadać, uruchom sobie jak możesz również memtest, ponieważ mi zdarzyła się podobna sytuacja i uszkodzona była kość ramu