Jak odczytać temperaturę komputera?

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
Lapsio
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Jak odczytać temperaturę komputera?

Post autor: Lapsio »

Witam. :) No więc od niedawna troszkę programuję i piszę program w SDLu, który pokazuje oczka reagujące w różny sposób na stan komputera. U mnie wszystko działa ale chciałbym to w niedalekiej przyszłości to rozbudować i gdzieś wstawić. Problem w tym ze zauważyłem że u mojego kumpla to nie działa. Aby odczytać temperaturę i stan baterii korzystam z proc/acpi/thermal_zone i proc/acpi/battery. O ile z tym drugim nie ma tyle problemu bo u niego też działa o tyle on wcale nie ma żadnego czujnika w thermal_zone, a widżet ĸde potrafi mu ją pokazać, więc chyba korzystać musi z innego źródła. Ja mam netbooka Samsung NC10 i mam tam czujnik T200. Pytanie moje brzmi czy da się jakoś globalnie odczytać temperaturę kompa przynajmniej na większości urządzeń? :-|
Awatar użytkownika
tomekgreen1985
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Architektura: x86

Odp: Jak odczytać temperaturę komputera?

Post autor: tomekgreen1985 »

Jeśli się nie mylę pakiet lm-sensors to robi czego potrzebujesz, ale nie jestem pewien.
Linux Mint 9 Isadora oraz Debian Sid AMD Athlon 2 x 2.8 + 3 GB Ram +WD 500GB + GF 6150 SE 256 MB + MP61PME-S2P
Lapsio
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Architektura: x86_64

Post autor: Lapsio »

Dzięki, pakiet działa bardzo dobrze. Teraz działa nawet u kolegi. Jest tylko problem z tym że z proc/acpi było łatwo czytać, natomiast przepraszam może za lamerskie pytanie, ale jak czytać z wydruku programu na terminal w c++?
Awatar użytkownika
leon1313
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 10.10
Architektura: x86

Post autor: leon1313 »

http://www.lm-sensors.org/wiki/man/libsensors
Zresztą poczytaj o lm-sensors, jeśli programujesz w C++ to powinneś poradzić sobie :-)
"Poza tym dostałeś PLONKa i zabraniam Ci pisać na te grupe!!! Powiedziałem PLONK i sie zamknij i nawet nie knuj rzeby mi odpisywać! Zabraniam!!!"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”