Jeśli posiadasz kartę graficzną NVIDIA Quadro NVS 140M to nie mam dobrych wiadomości dla Ciebie. Tą kartę NVIDIA olała i nie ma do niej dobrych sterów już od jakiegoś czasu. Szczególnie ta karta daje w kość właścicielom Thinkpadów.
Nie jest jednak beznadziejnie. Sytuację jako tako ratuje otwarty sterownik nouveau. Zapomnij jednak o akceleracji 3D, VDPAU czy dużej wydajności. Plus jest taki, że driver wciąż jest rozwijany.
ubuntu LTS + T61 + NVIDIA Quadro 140M niezadowalająca wydajność
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Witam zakupiłem lapka T61 co prawda używkę, ale myślę, że jego specyfikacja nie jest aż tak drastyczna - > http://manager.money.pl/hitech/notebook ... ,3086.html (+2GB RAM).
Obawiam się, że mam problem z renderowaniem obrazu. Otóż problem wygląda następująco : kiedy laptop jest nie używany przełączanie się pomiędzy wirtualnymi pulpitami (ctrl+alt+arrow) laguje, to samo przy minimalizacji okien. Natomiast, kiedy wykona się to czynność kilkukrotnie zaczyna przyspieszać. Dodatkowo oglądając filmy da się zauważyć artefakty w postaci złego odświeżania - pionowe paski podczas przełączania sceny. Próbowałem sterowników własnościowych oraz tych ze strony NVIDI - niestety w każdym przypadku problem jest bardzo podobny. Jakieś sugestie ?
@igotit4free - w takiej jak w temacie - LTS
lspci -k | grep VGA -2 :
nie strasz
Lucid
EDIT:
przy wylaczeniu compiza nie obserwuje problemow z filmami... nie chcialbym rezygnowac z efektow minimalizacji oraz cieni pod oknami...;;/
EDIT:
Cały czas walczę z problemem. Udało mi się odnaleźć istotną informację dot. karty nvidia quadro 140m oraz compiza. W zasadzie była na wyciągnięcie reki na stronie thnikwiki :
EDIT:
No niestety compiz coś psuje... flashe wolno się otwierają na stronach, filmy w wyższych rozdziałkach się przycinają ;/ Podobno można jakoś wyłączyć odświeżanie compiza na rzecz karty graficznej.... niestety nie doszukałem się ;/
Obawiam się, że mam problem z renderowaniem obrazu. Otóż problem wygląda następująco : kiedy laptop jest nie używany przełączanie się pomiędzy wirtualnymi pulpitami (ctrl+alt+arrow) laguje, to samo przy minimalizacji okien. Natomiast, kiedy wykona się to czynność kilkukrotnie zaczyna przyspieszać. Dodatkowo oglądając filmy da się zauważyć artefakty w postaci złego odświeżania - pionowe paski podczas przełączania sceny. Próbowałem sterowników własnościowych oraz tych ze strony NVIDI - niestety w każdym przypadku problem jest bardzo podobny. Jakieś sugestie ?
@igotit4free - w takiej jak w temacie - LTS

lspci -k | grep VGA -2 :
@ngp00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) SMBus Controller (rev 03)
Kernel modules: i2c-i801
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation Quadro NVS 140M (rev a1)
Kernel driver in use: nvidia
Kernel modules: nvidia-current, nvidiafb, nouveau
nie strasz

Lucid
EDIT:
przy wylaczeniu compiza nie obserwuje problemow z filmami... nie chcialbym rezygnowac z efektow minimalizacji oraz cieni pod oknami...;;/
EDIT:
Cały czas walczę z problemem. Udało mi się odnaleźć istotną informację dot. karty nvidia quadro 140m oraz compiza. W zasadzie była na wyciągnięcie reki na stronie thnikwiki :
Od tego czasu nie ma przycięć na X'ach. Pozostał problem z odświeżaniem w filmach....Disabling automatic power saving
The nVidia Quadro NVS 140m, as well as some other newer cards, automatically clock down to save power and stay cool. This can be a nuisance when running a compositing window manager, such as Compiz Fusion - animations will appear to start jerkily, and smoothen out after a second or so once the GPU clocks up. One workaround is to disable automatic power management of the GPU. To do so, add the line
options nvidia NVreg_RegistryDwords="PerfLevelSrc=0x2222"
to either /etc/modprobe.conf or a (new) file in /etc/modprobe.d
Be warned, that this might cause excessive heat generation and/or premature death of the GPU. It should be safer than overclocking, though.
Making Compiz work well
Compiz requires a few options to be passed to it, in order to run quickly and reliably. Not using these options can result in anything ranging from general slowness to graphics corruption, depending on the driver version. At the time of writing, the 180.18 beta drivers were used. Below are the relevant parts of a working Compiz startup script:
export LIBGL_ALWAYS_INDIRECT=1
nice --adjustment=-5 compiz ccp --indirect-rendering --loose-binding --sm-disable --replace
With these options and the above RegistryDwords, Compiz, videos and OpenGL apps run without any noticable delays or glitches. Note, though, that because of the way X, Compiz, GTK and QT handle memory allocation, window resizing using the 'normal' mode is nigh-on unusable.
EDIT:
No niestety compiz coś psuje... flashe wolno się otwierają na stronach, filmy w wyższych rozdziałkach się przycinają ;/ Podobno można jakoś wyłączyć odświeżanie compiza na rzecz karty graficznej.... niestety nie doszukałem się ;/
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: ubuntu LTS + T61 + NVIDIA Quadro 140M niezadowalająca wydajność
Problem rozwiązany!!!!!!:
Okazało się, że Compiz ustawiał mniejszą częstotliwość odświeżania, trzeba postąpić zgodnie z zaleceniami, które podał ncc1701d w tym temacie viewtopic.php?t=77478 :
Dodatkowo załączam mój config xorg. Dla Thinkpadów z grafiką nvidia nvs 140m to prawdopodobnie najoptymalniejsze ustawienia :
Okazało się, że Compiz ustawiał mniejszą częstotliwość odświeżania, trzeba postąpić zgodnie z zaleceniami, które podał ncc1701d w tym temacie viewtopic.php?t=77478 :
Żeby mieć możliwość zarządzania efektami Compiza, trzeba doinstalować :Długo walczyłem z problemem rwania filmów w poziomie podczas dynamicznych scen. W końcu pomogło wykonanie następujących czynności:
1. włączenie sterownika karty graficznej (mam kartę nvidia) - bez sterownika rwanie było znacznie bardziej widoczne
2. zaznaczenie opcji Sync to VBlank zarówno w opcjach sterownika oraz Compiza (general options -> Display settings)
3. zmiana odświerzania w opcjach Compiza (general options -> Display settings -> Refresh rate) z 50 na 60 - z taką wartością w rzeczywistości pracuje mój monitor.
W system->preferencje pokaż się nam nowa pozycja : "Zarządzaj ustawieniami CompizConfig"sudo apt-get install compizconfig-settings-manage
Dodatkowo załączam mój config xorg. Dla Thinkpadów z grafiką nvidia nvs 140m to prawdopodobnie najoptymalniejsze ustawienia :
Section "ServerLayout"
Identifier "Layout0"
Screen 0 "Screen0" 0 0
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
Option "Xinerama" "0"
EndSection
Section "Files"
FontPath "unix/:7100"
EndSection
Section "InputDevice"
# generated from default
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "auto"
Option "Device" "/dev/psaux"
Option "Emulate3Buttons" "no"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection
Section "InputDevice"
# generated from default
Identifier "Keyboard0"
Driver "kbd"
EndSection
Section "Monitor"
# HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
Identifier "Monitor0"
VendorName "Unknown"
ModelName "IBM"
HorizSync 53.0 - 63.0
VertRefresh 40.0 - 60.0
Option "DPMS"
EndSection
Section "Device"
Identifier "Device0"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
BoardName "Quadro NVS 140M"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Device0"
Monitor "Monitor0"
DefaultDepth 24
Option "TwinView" "0"
Option "metamodes" "1680x1050_60 +0+0; nvidia-auto-select +0+0"
Option "RegistryDwords" "PowerMizerEnable=0x1; PerfLevelSrc=0x3322; PowerMizerDefaultAC=0x1"
SubSection "Display"
Depth 24
EndSubSection
EndSection