[nVidia] Ekran w laptopie, a monitor zewnętrzny, ustawienie priorytetu

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Awatar użytkownika
reason
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

[nVidia] Ekran w laptopie, a monitor zewnętrzny, ustawienie priorytetu

Post autor: reason »

Witam.
Sytuacja ma się tak.
Jesli pod lapka podepne sobie monitor zewnetrzny, to za kazdym razem gdy uruchamiam system (Ubuntu 10.04) musze przelaczac wyswietlacz domyslny i ustawiac nim monitor, a wygaszac ekran w laptopie - cala operacja przeprowadzam w nvidia-settings.
Problem polega na tym, ze jest to uciazliwie przy kilkukrotnym uruchamianiu systemu dziennie.
Jednakze gdy ustawie na stale monitor zewnetrzny domyslnym wyswietlaczem, to gdy odepne kabel laczacy go z laptopem wowczas na laptopie nic sie wyswietla. Wiec jesli w podrozy bede chcial cos zrobic na lapku, to zobacze tylko czarny wygaszony ekran.
I teraz pytanie:
czy Ubuntu potrafi sobie wykryc czy monitor jest do niego podpiety? I jesli tak, to niech laduje sie na monitor zewnetrzny, a jesli nie to niech siedzi na ekranie laptopa?
Awatar użytkownika
TanatriX
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: [nVidia] Ekran w laptopie, a monitor zewnętrzny, ustawienie priorytetu

Post autor: TanatriX »

Jaka karta i jaka wersja driver'ow? Jak podpinasz zewnetrzny to mozesz go wlaczyc odrazu w panelu, czy musisz restartowac system?
Awatar użytkownika
reason
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Post autor: reason »

karta: GT 130 M
stery: 195.36.15

laptop: Lenovo Y550

jak podpinam monitor, to uruchamiam go funkcyjnym fn+f3 i potem jeszcze musze w nvidia-settings zmienic mu rozdzialke i wylaczyc ekran laptopa;
przy uruchomieniu systemu z podpietym monitorem, obraz pojawia sie na ekranie laptopa i tez musze uruchomic monitor funkcyjnym;
chyba, ze tak jak teraz zdefiniuje sobie w nvidia-settings, ze monitor jest domyslnym, ale wtedy przy uruchamianiu systemu bez wpietego monitora obraz nie wyswietla sie nigdzie
Zielosz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: Zielosz »

dręczy mnie podobny problem...tylko w moim przypadku mam pękniętą matrycę więc jest jeszcze bardziej uciążliwe grzebanie w ustawieniach...widzę jakąś 1/3 ekranu... :P
szczerze, nawet nie wiem jak ustawić zewnętrznego flatrona jako główny...
też mam nVidie: GeForce 8200M, sterownik: 185.18.36

rozwiązanie jak u kolegi satysfakcjonowało by mnie więc z niecierpliwością czekam na rozwój wątku... :D
Awatar użytkownika
yacup
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: yacup »

Mam kartę graficzną w laptopie NVIDIA GF 6200 w Laptopie Sony Vaio. Zewnętrzny monitor ustawiam przy pomocy NVIDIA Xserver settings (wersja sterowników 260.19.21).

Ustawiam w ten sposób (wszystko klikane, bez terminala :grin:):
1.podłączam zewnętrzny monitor (w moim przypadku jest to TV przez VGA)
2. Uruchamiam NVIDIA X server settings
3. W okienku (a może to taki panel) po lewej stronie druga pozycja od góry: XServer Display Configuration
4. Po prawej stronie pokazują się ustawienia wyświetlania w tym m.in. Detect Displays <-- klik
5. Pojawia się drugi monitor (klikam w ten monitor --> wszystkie ustawienia przestawiają się z głównego wyświetlacza na ten zewnętrzny przed chwila podłączony)
6. Ustawiam Configure --> TwinView --> OK (do Zielosz: tutaj możesz ustawić Separate X Screen: wtedy powinno wyłączyć główny i w twoim przypadku uszkodzony monitor a na koniec, czyli po pkt.9 zapisz konfigurację ... może zadziała)
7. Teraz jeszcze dwa ustawienia: Resolution: ustawiam maxa (nie ustawiam auto)
8. Ustawienie wzajemnej pozycji monitorów względem siebie: w moim przypadku: On right (albo jakoś tak, teraz nie mam podłączonego TV i nie pamiętam dokładnie jak się te przyciski nazywają)
9. Na koniec Apply --> OK
... i wszystko działa

Tam są jeszcze dodatkowe ustawienia dotyczące tego, który monitor ma być domyślny. Oczywiście domyślny pozostaje monitor laptopa. Jeżeli ustawię jako domyślny zewnętrzny monitor to restarcie komputera i tak monitor laptopa jest głównym.
Można zapisać to wszystko do pliku konfiguracyjnego --> Save to X Configuration File (tego nie próbowałem)

to tak łopatologicznie by było

pozdrawiam
yacup
Zielosz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

no i właśnie tą drogą to robię zawsze...
problem polega na tym żeby jakoś zapamiętać ustawienia, żeby się automatycznie ten zewnętrzny włączał...

próbuję wkliknąć opcję : Save to X Configuration file...

jednak wyrzuca mi komunikat: Failed to parse existing X config file '/etc/X11/xorg.conf'!

może gdyby to zapisało to było by tak jak chcę, ale narazie nie wiem co jest grane...
Awatar użytkownika
yacup
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: yacup »

Tutaj jest rozwiązanie problemu z zapisywaniem w pliku xorg.conf

A to jest cały wątek

pozdrawiam
yacup

.. a może trzeba uruchomić nvidia-settings z uprawnieniami roota czyli z 'sudo'
Zielosz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

poskutkowało...może nie to pierwsze rozwiązanie ale z następnego postu i udało się...i jestem szczęśliwy... :D
co prawda jak odłącze flatrona to nie włącza się ten z lapka ale mam go w ustawieniach na off i to pewnie dlatego...i tak nie jest mi potrzebny jak narazie... :P

podziękować Wam... :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”