[nVidia] Ekran w laptopie, a monitor zewnętrzny, ustawienie priorytetu
- reason
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
[nVidia] Ekran w laptopie, a monitor zewnętrzny, ustawienie priorytetu
Witam.
Sytuacja ma się tak.
Jesli pod lapka podepne sobie monitor zewnetrzny, to za kazdym razem gdy uruchamiam system (Ubuntu 10.04) musze przelaczac wyswietlacz domyslny i ustawiac nim monitor, a wygaszac ekran w laptopie - cala operacja przeprowadzam w nvidia-settings.
Problem polega na tym, ze jest to uciazliwie przy kilkukrotnym uruchamianiu systemu dziennie.
Jednakze gdy ustawie na stale monitor zewnetrzny domyslnym wyswietlaczem, to gdy odepne kabel laczacy go z laptopem wowczas na laptopie nic sie wyswietla. Wiec jesli w podrozy bede chcial cos zrobic na lapku, to zobacze tylko czarny wygaszony ekran.
I teraz pytanie:
czy Ubuntu potrafi sobie wykryc czy monitor jest do niego podpiety? I jesli tak, to niech laduje sie na monitor zewnetrzny, a jesli nie to niech siedzi na ekranie laptopa?
Sytuacja ma się tak.
Jesli pod lapka podepne sobie monitor zewnetrzny, to za kazdym razem gdy uruchamiam system (Ubuntu 10.04) musze przelaczac wyswietlacz domyslny i ustawiac nim monitor, a wygaszac ekran w laptopie - cala operacja przeprowadzam w nvidia-settings.
Problem polega na tym, ze jest to uciazliwie przy kilkukrotnym uruchamianiu systemu dziennie.
Jednakze gdy ustawie na stale monitor zewnetrzny domyslnym wyswietlaczem, to gdy odepne kabel laczacy go z laptopem wowczas na laptopie nic sie wyswietla. Wiec jesli w podrozy bede chcial cos zrobic na lapku, to zobacze tylko czarny wygaszony ekran.
I teraz pytanie:
czy Ubuntu potrafi sobie wykryc czy monitor jest do niego podpiety? I jesli tak, to niech laduje sie na monitor zewnetrzny, a jesli nie to niech siedzi na ekranie laptopa?
- TanatriX
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: [nVidia] Ekran w laptopie, a monitor zewnętrzny, ustawienie priorytetu
Jaka karta i jaka wersja driver'ow? Jak podpinasz zewnetrzny to mozesz go wlaczyc odrazu w panelu, czy musisz restartowac system?
- reason
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
karta: GT 130 M
stery: 195.36.15
laptop: Lenovo Y550
jak podpinam monitor, to uruchamiam go funkcyjnym fn+f3 i potem jeszcze musze w nvidia-settings zmienic mu rozdzialke i wylaczyc ekran laptopa;
przy uruchomieniu systemu z podpietym monitorem, obraz pojawia sie na ekranie laptopa i tez musze uruchomic monitor funkcyjnym;
chyba, ze tak jak teraz zdefiniuje sobie w nvidia-settings, ze monitor jest domyslnym, ale wtedy przy uruchamianiu systemu bez wpietego monitora obraz nie wyswietla sie nigdzie
stery: 195.36.15
laptop: Lenovo Y550
jak podpinam monitor, to uruchamiam go funkcyjnym fn+f3 i potem jeszcze musze w nvidia-settings zmienic mu rozdzialke i wylaczyc ekran laptopa;
przy uruchomieniu systemu z podpietym monitorem, obraz pojawia sie na ekranie laptopa i tez musze uruchomic monitor funkcyjnym;
chyba, ze tak jak teraz zdefiniuje sobie w nvidia-settings, ze monitor jest domyslnym, ale wtedy przy uruchamianiu systemu bez wpietego monitora obraz nie wyswietla sie nigdzie
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
dręczy mnie podobny problem...tylko w moim przypadku mam pękniętą matrycę więc jest jeszcze bardziej uciążliwe grzebanie w ustawieniach...widzę jakąś 1/3 ekranu... 
szczerze, nawet nie wiem jak ustawić zewnętrznego flatrona jako główny...
też mam nVidie: GeForce 8200M, sterownik: 185.18.36
rozwiązanie jak u kolegi satysfakcjonowało by mnie więc z niecierpliwością czekam na rozwój wątku...

szczerze, nawet nie wiem jak ustawić zewnętrznego flatrona jako główny...
też mam nVidie: GeForce 8200M, sterownik: 185.18.36
rozwiązanie jak u kolegi satysfakcjonowało by mnie więc z niecierpliwością czekam na rozwój wątku...

- yacup
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 20.04
Mam kartę graficzną w laptopie NVIDIA GF 6200 w Laptopie Sony Vaio. Zewnętrzny monitor ustawiam przy pomocy NVIDIA Xserver settings (wersja sterowników 260.19.21).
Ustawiam w ten sposób (wszystko klikane, bez terminala
):
1.podłączam zewnętrzny monitor (w moim przypadku jest to TV przez VGA)
2. Uruchamiam NVIDIA X server settings
3. W okienku (a może to taki panel) po lewej stronie druga pozycja od góry: XServer Display Configuration
4. Po prawej stronie pokazują się ustawienia wyświetlania w tym m.in. Detect Displays <-- klik
5. Pojawia się drugi monitor (klikam w ten monitor --> wszystkie ustawienia przestawiają się z głównego wyświetlacza na ten zewnętrzny przed chwila podłączony)
6. Ustawiam Configure --> TwinView --> OK (do Zielosz: tutaj możesz ustawić Separate X Screen: wtedy powinno wyłączyć główny i w twoim przypadku uszkodzony monitor a na koniec, czyli po pkt.9 zapisz konfigurację ... może zadziała)
7. Teraz jeszcze dwa ustawienia: Resolution: ustawiam maxa (nie ustawiam auto)
8. Ustawienie wzajemnej pozycji monitorów względem siebie: w moim przypadku: On right (albo jakoś tak, teraz nie mam podłączonego TV i nie pamiętam dokładnie jak się te przyciski nazywają)
9. Na koniec Apply --> OK
... i wszystko działa
Tam są jeszcze dodatkowe ustawienia dotyczące tego, który monitor ma być domyślny. Oczywiście domyślny pozostaje monitor laptopa. Jeżeli ustawię jako domyślny zewnętrzny monitor to restarcie komputera i tak monitor laptopa jest głównym.
Można zapisać to wszystko do pliku konfiguracyjnego --> Save to X Configuration File (tego nie próbowałem)
to tak łopatologicznie by było
pozdrawiam
yacup
Ustawiam w ten sposób (wszystko klikane, bez terminala

1.podłączam zewnętrzny monitor (w moim przypadku jest to TV przez VGA)
2. Uruchamiam NVIDIA X server settings
3. W okienku (a może to taki panel) po lewej stronie druga pozycja od góry: XServer Display Configuration
4. Po prawej stronie pokazują się ustawienia wyświetlania w tym m.in. Detect Displays <-- klik
5. Pojawia się drugi monitor (klikam w ten monitor --> wszystkie ustawienia przestawiają się z głównego wyświetlacza na ten zewnętrzny przed chwila podłączony)
6. Ustawiam Configure --> TwinView --> OK (do Zielosz: tutaj możesz ustawić Separate X Screen: wtedy powinno wyłączyć główny i w twoim przypadku uszkodzony monitor a na koniec, czyli po pkt.9 zapisz konfigurację ... może zadziała)
7. Teraz jeszcze dwa ustawienia: Resolution: ustawiam maxa (nie ustawiam auto)
8. Ustawienie wzajemnej pozycji monitorów względem siebie: w moim przypadku: On right (albo jakoś tak, teraz nie mam podłączonego TV i nie pamiętam dokładnie jak się te przyciski nazywają)
9. Na koniec Apply --> OK
... i wszystko działa
Tam są jeszcze dodatkowe ustawienia dotyczące tego, który monitor ma być domyślny. Oczywiście domyślny pozostaje monitor laptopa. Jeżeli ustawię jako domyślny zewnętrzny monitor to restarcie komputera i tak monitor laptopa jest głównym.
Można zapisać to wszystko do pliku konfiguracyjnego --> Save to X Configuration File (tego nie próbowałem)
to tak łopatologicznie by było
pozdrawiam
yacup
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
no i właśnie tą drogą to robię zawsze...
problem polega na tym żeby jakoś zapamiętać ustawienia, żeby się automatycznie ten zewnętrzny włączał...
próbuję wkliknąć opcję : Save to X Configuration file...
jednak wyrzuca mi komunikat: Failed to parse existing X config file '/etc/X11/xorg.conf'!
może gdyby to zapisało to było by tak jak chcę, ale narazie nie wiem co jest grane...
problem polega na tym żeby jakoś zapamiętać ustawienia, żeby się automatycznie ten zewnętrzny włączał...
próbuję wkliknąć opcję : Save to X Configuration file...
jednak wyrzuca mi komunikat: Failed to parse existing X config file '/etc/X11/xorg.conf'!
może gdyby to zapisało to było by tak jak chcę, ale narazie nie wiem co jest grane...
- yacup
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 20.04
Tutaj jest rozwiązanie problemu z zapisywaniem w pliku xorg.conf
A to jest cały wątek
pozdrawiam
yacup
.. a może trzeba uruchomić nvidia-settings z uprawnieniami roota czyli z 'sudo'
A to jest cały wątek
pozdrawiam
yacup
.. a może trzeba uruchomić nvidia-settings z uprawnieniami roota czyli z 'sudo'
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
poskutkowało...może nie to pierwsze rozwiązanie ale z następnego postu i udało się...i jestem szczęśliwy... 
co prawda jak odłącze flatrona to nie włącza się ten z lapka ale mam go w ustawieniach na off i to pewnie dlatego...i tak nie jest mi potrzebny jak narazie...
podziękować Wam...

co prawda jak odłącze flatrona to nie włącza się ten z lapka ale mam go w ustawieniach na off i to pewnie dlatego...i tak nie jest mi potrzebny jak narazie...

podziękować Wam...