Udostępnianie mediów z Ubuntu 9.10 dla Xbox 360

Grafika, film, dźwięk.
Awatar użytkownika
czaroli
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Udostępnianie mediów z Ubuntu 9.10 dla Xbox 360

Post autor: czaroli »

Kochani szukałem prawie całą noc w Internecie na różnych stronach polskich i zagranicznych czegoś co dało by mi punkt zaczepienia i możliwości kombinowania.

Problem powstał po pojawieniu się w domu konsoli do gier Xbox 360.
Gdyby dzieciaki dostały konsolę PS3 to nie zawracałbym gitary bo PS3 z tego co zdążyłem wyczytać ma dobre wsparcie dla Linuxa. No, ale nie zagląda się darowanemu koniowi pod ogon :)

Opis Problemu.
Konsola jak wiadomo pochodzi ze stajni w Redmond i należy do M$
Posiada możliwość oglądania na niej filmów i słuchania muzyki która może być pobierana czy przesyłana z komputera na którym jest zainstalowany Windows Media Center (WMC)
No przecież na Ubuntu nie będę instalować WMC :) dlatego zwracam się z prośbą do Was, być może ktoś to już przerabiał.

Stanąłem na tym że w Xboxie wchodzę w Media i che połączyć się z komputerem, wyskakuje mi napis i kod (20234-2342) który gdybym miał Windowsa musiał wpisać w Windows Media Center aby udostępnić sobie z kompa dla konsoli filmy i muzykę.

Czyli szukam, jak by tu powiedzieć.... czegoś, a raczej oprogramowania al'a WMC pod Ubuntu co zagra mi z konsolą i będę miał możliwość po przez konsole przeglądać zawartość katalogów udostępnionych z plikami multimedialnymi.

Komputer z Ubuntu oraz Xbox jest wpięty do switcha routera sprzętowego za pomocą skrętki.

Proszę o jakieś pomysły lub linki, bo być może ktoś z Was miał już podobny problem.
Ja w każdym razie temat będę drążył do upadłego i jeśli znajdę coś wcześniej to napisze o tym.

EDIT:
I po raz kolejny muszę sam sobie odpowiadać :-(
W ogóle zauważyłem brak zainteresowania ze strony forumowiczów.
I panuje tu powiedzenie:
"Nie pytaj co możemy zrobić dla Ciebie ale co Ty możesz zrobić dla mnie"

Od nowego roku zakładam chyba komercyjną stronę z FAQ i numer Infolinii 0 700 xxx xxx :razz:

Dwa dni siedziałem ale znalazłem, a podobno czas to pieniądz :grin:

Ponieważ Xbox 360 korzysta z UPnP to na początek, jest kilka projektów:
http://sourceforge.net/projects/minidlna/
http://ushare.geexbox.org/
http://code.google.com/p/ps3mediaserver/
http://www.ubucentrum.net/2008/06/media ... ainer.html
oraz Fuppes opisany tutaj:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1310511
http://sourceforge.net/projects/x360mediaserve/

Tymczasem testuję i zobaczymy co mi się spodoba.
CzAroli
(jeśli problem jest rozwiązany - wy-edytuj temat i dodaj na początku [SOLVED] )
hskprzemek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Odp: Udostępnianie mediów z Ubuntu 9.10 dla Xbox 360

Post autor: hskprzemek »

Jeśli jest to uPnp, to mozesz też spojrzeć na serwer uPnP MediaTomb.
Awatar użytkownika
czaroli
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

hskprzemek pisze:Jeśli jest to uPnp, to mozesz też spojrzeć na serwer uPnP MediaTomb.
Do Media Tomb jeszcze nie doszedlem, ale...
Wyczytałem że Ushare juz nie bedzie rozwijane za to pomysł przechwycił ktoś inny a raczej kontynuacją i samą ideą będzie NeToU Media Server
Po testach wydaje mi się jako na razie najlepszy wybór ze względu na stabilność i małe obciążenie systemu oraz łatwość obsługi. jedyny minus to to że brakuje mi blokady dla poszczególnych IP.

testuje dalej... także ciąg dalszy nastąpi.
CzAroli
lemusztarda
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.04
Środowisko graficzne: Blackbox

Post autor: lemusztarda »

Ja korzystam z ushare. Co prawda mam problem z udostępnianiem z więcej niż jednego dysku ale po za tym działa ok. Różnie już kombinowałem i w sumie to się najlepiej spisuje
Lenczek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Lenczek »

czaroli, temat jest dość specyficzny, pewnie nikt Ci dlatego nie odpowiedział.
Ja udostępniałem zasoby komputera (zdjęcia, muzyka, film) telewizorowi z DLNA. Też dość długo walczyłem i doszedłem do mimiDLNA, które to najlepiej spełniło moje wymagania.
Praktycznie działa mi wszystko i przy pomocy telewizora mogę oglądać, słuchać zasobów dołożonych na dysku twardym.
Awatar użytkownika
czaroli
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Lenczek rozwiń wypowiedź. jestem ciekaw co to jest miniDLNA. Bo samo DLNA pochodzi od nazwy "Digital Living Network Alliance"

Zdążyłem już przewertować sporo stron w Internecie i zaczynam powoli rozumieć na czym to wszystko polega, jakie mam do wyboru oprogramowanie itd...
Sama idea opisana jest tutaj:
http://en.wikipedia.org/wiki/UPnP_AV_MediaServers#Linux

Testuje to oprogramowanie. jest tego nie mało. Z niektórym softem jest troche problemu dlatego jeszcze poczekam zanim się wypowiem na koniec. Zdaje mi się jednak, że zostanę przy uShare a raczej jego następcy bo projekt już nie jest rozwijany z racji prostoty jak i niskiego obciążenia dla CPU.
Obecnie w testach jest http://www.ubucentrum.net/2008/06/media ... ainer.html (na razie mam problem z fronendem-nie moge odpalic) Wspomagam sie opisem: http://www.thirderror.com/installing-en ... on-ubuntu/

Jednak o mini nie słyszałem. dlatego proszę o szersze info.

EDIT:
OK Temat ciągnę dalej, już coraz bliżej końca :) do rozwiązania maksymalnie satysfakcjonującego.

Do czego doszedłem prze te kilka dni.

pakiet ushare pracował mi bez problemu ale za każdym razem inaczej.

Jak go zainstalowałem od samego początku po konfiguracjach działało wszystko ładnie.
problem w tym że nie działało udostępnianie wielu katalogów i nadal nie działa.
Z tego co się dowiedziałem projekt przestał być już wpierany ale ma następców.

Po testowaniu MediaTomb które za cholerę mi nie chciało nic udostępniać dla XBOXA 360 chociaż konfiguracji i sposobów uruchomienia przerobiłem przez 2 dni sporo i program uPNP Inspektor pokazywał że serwer działa to xbox 360 tego nie widział.

Pakietów najróżniejszej maści typu upnp pnp i dlna przerobiłem całą garść które udostępniał mi synaptic Ubuntu 9.10 i nic :/

Próbowałem zmusić do pracy też Moovida Media Center i również nic :/

Wróciłem do ushare po odinstalowaniu wszystkiego co było związane z uPNP.

I co się okazało ? Pakiet również przestał mi działać :/

Googlowałem i wygooglowałem że mało tego że ushare cały czas pracuje czyli po wykonaniu komendy:

ps -aux |grep ushare

pokazało mi że jest odpalony, więc go wyłączyłem

/etc/init.d/ushare stop

i odpaliłem z linii poleceń
ushare -x

Nie działa !!!

pokazało mi coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

root@ubu:/home/czaro# ushare -x
Interface eth0 is down.
Recheck uShare's configuration and try again !
uShare (version 1.1a), a lightweight UPnP A/V and DLNA Media Server.
Benjamin Zores (C) 2005-2007, for GeeXboX Team.
See http://ushare.geexbox.org/ for updates.
bind: Address already in use

Rozwaliło mnie to na łopatki ale wygooglowałem że trzeba odpalić tak:

/etc/init.d/ushare start
ushare -t -w -x -f /etc/ushare.conf
parametry służą do:
-w, --no-web Disable the control web page (enabled by default)
-t, --no-telnet Disable the TELNET control (enabled by default)
-x, --xbox Use XboX 360 compliant profile

jak ktoś nie kuma to dodam że:
-w blokuje konfigurację przez przeglądarkę
-t blokuje telnet
-x udostępnianie do xboxa 360

Czy to nie paranoja ! Programiści do bani!

PODSUMOWANIE:

ushare działa z palca z lini poleceń.
podczas gdy googlowałem natknąłem się na projekt.Enna www.geexbox.org

Zaczynam testować.
CzAroli
ups5
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: ups5 »

Witam, ja walczyłem z serwerem DLNA dla telewizora Samsung LE32B650. Przerobiłem kilka serwerów opartych na Java, Fuppes, Media Tomb, XBMC i MiniDLNA.

Teraz wrażenia.
Ze względu na to, że głownie zależało mi na dość prostym udostępnieniu własnych zasobów anie na transkodowaniu materiału strumieniowego, szukałem czegoś małego i lekkiego. Na forum elektroda, podczas poszukiwania telewizora, natknąłem się na opis Fuppes, więc od niego zacząłem zabawę.

Po kompilacji i pierwotnym skonfigurowaniu, uruchomiłem program i zajrzałem do TV. Myślę sobie fajnie wszystkie udostępnione katalogi widać. No to na pierwszy ogień poszły zdjęcia. Wszystko OK, więc sprawdziłem filmy (jeśli gdzieś miał by być problem to pewnie właśnie tu). Pierwszy z brzegu .avi Xvid ruszył bez szemrania. Ale zauważyłem, że niestety nie wczytuje napisów (niezależnie od ich formatu). Drógie zdziwienie nastąpiło po próbie odpalenia filmu .mkv (natywnie obsługiwanego przez TV) dostałem komunikat o nieobsługiwanym formacie pliku - hmmy?
OK, no to została jeszcze kwestia muzyki.... ZONK nie działa nic, ani mp3 ani Ogg.
Zacząłem szukać rozwiązania, fora fuppes, forum.ubuntu.com i google. Kilkakrotna kompilacja w tym kompilacja ffmpeg. Częściowy sukces. Częściowy bo ze względu na jakiegoś bug-a w Ubuntu 9.10 nie da się wszystkiego rozwiązać. W starszych wersjach i najnowszej Alfie poszło by ale nie w 9.10. Do tego nigdzie nie znalazłem rozwiązania problemu napisów do filmów, tak więc stwierdziłem, że trzeba poszukać czegoś innego.

No to przyszedł czas na Media Tomb i XBMC. Generalnie chodzą, choć mój TV jakoś nie mógł odczytać strumieni z żadnego z wymienionych programów. Ponadto Media Tomb nie grzeszył stabilnością. Przyznam, że nieco zmęczony Fuppes (to ciągle ta sama noc :) ).

Stwierdziłem, że trzeba mi czegoś z graficznym GUI (nie Webowym).
Po kilku (zdaje się dwóch) nieudanych próbach trafiłem na Javowy, wieloplatformowy programik PSM3MS dedykowany dla Sony PS3, ale polecony przez urzytkownika Xboxa.
I tu pierwszy całkowity sukces, przynajmniej jeśli chodzi o odważanie wszelakich mediów (transkodowanie) i napisy do filmów. Właściwie mam jedno zastrzeżenie do tego programu. Chodzi o jego responsywność w sieci.
Kiedy wchodzę z mojego TV na serwer Fuppes do katalogu z filmami to wyświetlenie jego zawartości trwa powiedzmy 10 sekund. Kiedy, natomiast wchodzę na serwer PS3MS do tego samego katalogu, wyświetlenie jego zawartości trwa ok. 25 - 30 sek. :(

Ok podam jeszcze jedną informację, która może mieć wpływ na postrzeganie tej mini recenzji. Wszystkie te programiki były przeze mnie testowane na netbooku Acer Aspire One 150bb więc na niezbyt mocnej maszynce (Linux Mint rozmyślnie ze standardowym jądrem i bez specjalnych tuningów).

Teraz jeśli chodzi o zasobożerność. Ani Fuppes, Media Tomb ani Javowy PS3MS w trakcje strumieniowania materiału w postacji "divix-ów" (.avi, .mkv, mp4) 720p nie wykazywały większego obciążenia procesora niż max. 30%. :)

Ostatni opisywany program, spełniał właściwie wszystkie moje wymagania poza responsywnością. Ta cecha zaważyła jednak nad kontynuowaniem poszukiwań lżejszego i szybszego serwera.

Tak trafiłem na MiniDLNA.
Z perspektywy kilku dni mogę powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę.
Ale, aby nie było za różowo, to powiem, że on też nie jest idealny.
Ale do rzeczy. Po pierwszym ściągnięciu paczki tar.gz i rozpakowaniu jej byłem nieco skonfundowany. Zero pliku README, na stronie projektu dosłownie zero informacji o instalacji, konfiguracji (no o tym może troszkę).
Generalnie do bani. Ani to odpalić ani używać - poszło do kosza.

Ale buszując po różnych wątkach w forum.ubuntu.com i innych zakamarkach sieci, co róż natykałem się na opinie w stylu "no wreszcie działa" czy "pierwszy który po prostu działa".
Więc myślę sobie, Ok przeca dam se radę :) No i ściągnąłem go jeszcze raz.

Poszperałem i znalazłem sposób na instalację. Odpaliłem i działa. Ale działa jak cholera. Na procku nie widać nawet drgnięcia. Wyświetlenie zawartości tego samego katalogu co w przypadku Fuppes czy PS3MS trwa ok 2-3 sekundy. Odtwarza to co natywnie widzi TV (jak mówiłem transkodowanie nie było dla mnie priorytetem, aczkolwiek ma jakąś opcję dotyczącą mp3!?) napisy do filmów chodzą (format .srt tak jak natywnie widzi mój TV).
Nie ma, a szkoda, możliwości konfiguracji pozycji czy koloru napisów, ale może w przyszłości się coś takiego pojawi. Zresztą w PS3MS mimo opcji kolorowania napisów jakoś to nie działało.

A teraz coś co mnie mocno zaskoczyło.
Otóż szukając serwera DLNA dla moich celów miałem świadomość, że żaden, poza serwerkiem od Samsunga który jednak z Wine się nie lubi), serwer nie da mi możliwości przewijania filmów.
Ale MiniDLNA daje taką możliwość. Działa przewijanie, a właściwie skok do przodu i w tył. Ale jest to znacznie więcej niż oczekiwałem. Dodam jeszcze, że przy filmach .mkv to nie działa. Ale nie działało mi to też na serwerze od Samsunga.

Podsumowując. Dopóki nie będę miał przymusu wykorzystywania transkodowania (zakup PS3 ?), pozostanę przy minidlna.
A może ten mały programik się troszkę rozwinie nie tracąc przy tym na swojej responsywności i zasoborzerności?

Wszystko jest możliwe :) Miłej zabawy.

PS' Konfiguracja MiniDLNA

Ściągamy archiwum .tar.gz ze strony projektu http://sourceforge.net/projects/minidlna/files/ i rozpakowujemy. W środku mamy dwa katalogi etc i usr/sbin.
W pierwszym znajduje się plik minidlna.conf który należy przenieść do katalogu /etc/ w naszym systemie.
W drugim jest binarka programu minidlna krórą należy przenieść do katalogu /usr/sbin w naszym systemie.

Teraz jeśli chcemy aby możliwe było przeglądanie konkretnych katalogów a nie całego /home (zalecane, aby serwer przedstawiał się przyjazną nazwą itp., należy zmodyfikować dość krótki plik konfiguracyjny (który umieściliśmy w katalogu /etc/)
sudo gedit /etc/minidlna.conf
port=8200 - możemy ustalić na jakim porcie pracuje serwer

#network_interface=eth0 - jeśli możemy ustalić z jakiego interfejsu sieciowego mak korzystać serwer (domyślnie - z aktualnie aktywnego)

set this to the directory you want scanned - tu określamy które katalogi udostępniamy i jako jaki rodzaj mediów A- audio, V- wideo, P- obrazy
Nowe katalogi podajemy w formie np. dla katalogu z muzyką media_dir=A, /home/użytkownik/Katalog_z_muzyką

#friendly_name= - możemy określić "przyjazną" nazwę naszego serwera np. friendly_name=Michał DLNA Serwer

#db_dir=/var/cache/minidlna - pozwala określić własną ścieżkę do pliku bazy danych. Standardowo program tworzy ją w katalogu /tmp/minidlna

/Jeśli wystąpią jakieś problemy z działaniem programu, np. pokazuje katalogi których nie powinien był pokazywać a pokazuje je gdyż uruchomiliśmy serwer przed konfiguracją pliku /etc/minidlna.conf - należy wyłączyć serwer i usunąć właśnie katalog /tmp/minidlna. Po ponownym uruchomieniu serwera baza zostanie odbudowana/

inotify=yes - czy baza ma być uaktualniana po zmianie zawartości katalogów. Domyślnie ustawione na tak

strict_dlna=no - dla produktów firmy SONY (zapewne też Xbox-a) umożliwia przeskalowywanie plików .jpg i mp3 tak aby mogły być odtworzone na użądzeniu.

#presentation_url=http://www.mylan/index.php - opcja właściwie nieistotna. W przyszłości być może będzie umożliwiać przeglądanie udostępnionych zasobów poprzez przeglądarkę www, jednak jak sam autor stwierdził, raczej nie będzie tej funkcji rozwijał gdyż większość urządzeń jak PS3, Xbox, Telewizory, etc. nie korzysta z tej funkcji. (zdefiniowanie tej opcji działa o tyle, że serwer rejestruje połączenie na wskazany adres, jednak w przeglądarce zobaczymy informację, że strona nie istnieje)

Serwer uruchamiamy komendą
minidlna -f /etc/minidlna.conf -d
gdzie parametr -f wskazuje na położenie pliku konfiguracyjnego, a parametr -d uruchamia nasz serwer w trybie debugowania umożliwiając obserwację (zwłaszcza przy pierwszych uruchomieniach) co się dzieje i czy np. nie sypie jakimiś błędami.
Tak więc jeśli chcemy dodać nasz już dopieszczony serwer do programów startowych, lub po prostu uruchomić go jako demona wydajemy polecenie
minidlna -f /etc/minidlna.conf
EDIT:
Powstało nieoficjalne repozytorium z MiniDLNA - oczywiście po instalacji należy skonfigurować plik /etc/minidlna. Warto też zrobić sobie jego kopię przed instalacją z repo.

Dla Ubuntu 9.10
ppa:stedy6/stedy-minidna

Dla pozostałych edycji Ubuntu
Signing key:
1024R/661F5D0B
Fingerprint:
E305A240A539955834A8688F37B80A84661F5D0B
Lenczek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: Lenczek »

Długo nie zaglądałem na forum, a tu widzę piękny opis ups5.
Ja też potwierdzam, że miniDLNA u mnie we współpracy z TV Samsung działa dość dobrze (najlepsze działanie w stosunku do innych podobnych programów).

Dla porównania podam swój plik konfiguracyjny (używam serwer tylko jako zasób wideo):

# port for HTTP (descriptions, SOAP, media transfer) traffic
port=8200

# network interface to bind to (this is the only interface that will serve files)
network_interface=eth0

# set this to the directory you want scanned.
# * if have multiple directories, you can have multiple media_dir= lines
# * if you want to restrict a media_dir to a specific content type, you
#   can prepend the type, followed by a comma, to the directory:
#   + "A" for audio  (eg. media_dir=A,/home/jmaggard/Music)
#   + "V" for video  (eg. media_dir=V,/home/jmaggard/Videos)
#   + "P" for images (eg. media_dir=P,/home/jmaggard/Pictures)
media_dir=V,/home/piotr/Wideo

# set this if you want to customize the name that shows up on your clients
#friendly_name=My DLNA Server

# set this if you would like to specify the directory where you want MiniDLNA to store its database and album art cache
#db_dir=/var/cache/minidlna

# this should be a list of file names to check for when searching for album art
# note: names should be delimited with a forward slash ("/")
album_art_names=Cover.jpg/cover.jpg/AlbumArtSmall.jpg/albumartsmall.jpg/AlbumArt.jpg/albumart.jpg/Album.jpg/album.jpg/Folder.jpg/folder.jpg/Thumb.jpg/thumb.jpg

# set this to no to disable inotify monitoring to automatically discover new files
# note: the default is yes
inotify=yes

# set this to yes to enable support for streaming .jpg and .mp3 files to a TiVo supporting HMO
enable_tivo=yes

# set this to strictly adhere to DLNA standards.
# * This will allow server-side downscaling of very large JPEG images,
#   which may hurt JPEG serving performance on (at least) Sony DLNA products.
strict_dlna=yes

# default presentation url is http address on port 80
#presentation_url=http://www.mylan/index.php

# notify interval in seconds. default is 895 seconds.
notify_interval=900

# serial and model number the daemon will report to clients
# in its XML description
serial=12345678
model_number=1
A dodam jeszcze jedno, że warto

minidlna -f /etc/minidlna.conf -d
uruchamiać jako root, czyli

sudo minidlna -f /etc/minidlna.conf -d
ze względu, iż tworzony jest, a następnie usuwany przez mimiDLNA plik

/var/run/minidlna.pid
ups5
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: ups5 »

Instalacja z repo. PPA daje jedną dodatkową rzecz. Mianowicie dodaje do katalogu /etc/init.d/ skrypt startowy. W związku z tym, minidlna startuje jako demon wraz że startem systemu.
Awatar użytkownika
plexia
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: plexia »

Ja się cieszę, że mogę streamować media do xklocka z Ubuntu w najprostszy sposób:
ushare -x -c / #tu folder z mediami
:D
THX
greglow
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: greglow »

witam

Przerabiam ostatnio temat udostępniania zasobów. Mam mały kłopot z tym że mój tv (Samsung C650) po uruchomieniu Media Player-a nie włącza się zw na "nie znaleziono zewn. urządzenia". Czy zapomniałem o czymś co trzeba zrobić najpierw? Przerabiałem już ushare, minidlna, mediathumb. Pod windowsem działa ale pod ubuntu nie...
Dodam że Ubuntu to 10.10, połączenie: TV -> Router Linksys : kabel
Router Linksys - > laptop : wifi
Awatar użytkownika
yp2
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: yp2 »

@greglow
Zajrzyj tu pod koniec wątku masz rozwiązanie viewtopic.php?t=115445
W razie pytań pisz na wątku, który podałem.
Tu Yen
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: Tu Yen »

Cześć, mam mały problem nie tyle z miniDLNA bo ono biega ze wszystkimi urządzeniami DLNA jakie mam (TV,Telefony,galaxy tab, i laptopy) powiedzcie proszę jak zmusić miniDLNA do uruchomienia się podczas startu sytemu? Mamy stacjonarny PC, który pracuje jako serwer kilku usług w tym DLNA dodałem komendę uruchomienia w Menu "programy startowe" Ubuntu jednak nic to nie dało. Pomóżcie proszę mnie często nie ma w domu miesiącami, a kiedy mnie nie ma dzieciaki nie mogą uruchomić serwera, dla nich operacje na komendach są zbyt skomplikowane.
Awatar użytkownika
yp2
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: yp2 »

sudo update-rc.d minidlna start 99 2 3 4 5 . stop 99 0 6 . 
Zakładając, że masz w /etc/init.d/minidlna (skrypt startowy). Pamiętaj na końcu jest spacja bardzo ważne.
Tu Yen
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: Tu Yen »

Dziękuję za odpowiedź.

Niestety nie działa - Nie to co podałeś ta komenda zadziałała. Skrypt jest na miejscu. Mało tego uruchomienie komendy w terminalu

tomasz@tomasz-OptiPlex-GX280:~$ /etc/init.d/minidlna start 
zwraca

* Starting minidlna minidlna                                            [ OK ] 
i serwer rusza, czyli wygląda że skrypt poszedł. Googlam czytam co się da we wszystkich znanych mi językach ale nic nie znalazłem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”