Instalacja Ubuntu. Nic prostszego? Jasne...
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Instalacja Ubuntu. Nic prostszego? Jasne...
Serdecznie witam wszystkich. Mam nadzieje, ze to wlasciwy adres.
Chcę rozpocząć swoją przygodę z Ubuntu, a właściwie to chyba chciałem, bo zatrzymałem się na instalacji i tak już zostało.
Do rzeczy.
Chcę postawić Ubuntu 10.10 na lapku.
Mam obecnie 4 partycje:
1 - dev/sda1 ntfs ok. 1.6 giga (recovery Visty)
2 - dev/sda2 ntfs ok. 120 giga Vista + soft + inne pierdoły
3 - dev/sda3 ext3 ok. 35 giga chcę zamontować jako "/"
4 - dev/sda4 ext3 ok. 85 giga chcę zamontować jako "/home"
Wiem, że nie moge mięć więcej niż 4 partycje główne. Ale też nie ma zmiaru przeznaczać żadnej partycji na swap (mam 4 giga ramu, więc chyba nie trzeba prawda? - jedni pisza, ze lepiej miec bo szybciej chodzi inni, ze przy 4 giga to zawracanie glowy). Trzykrotna proba instalacji we wskazanej powyzej konfiguracji spełzła na niczym. Instalator zatrzymuje sie w ok. 80 procentach i nie dzieje sie nic wiecej. Prosze, blagam wrecz o pomoc. Z tej bezsilnosci juz wyrwałem wiekszosc wlosow z glowy i powoli zaczynam wyrywac te z klaty.
Chcę rozpocząć swoją przygodę z Ubuntu, a właściwie to chyba chciałem, bo zatrzymałem się na instalacji i tak już zostało.
Do rzeczy.
Chcę postawić Ubuntu 10.10 na lapku.
Mam obecnie 4 partycje:
1 - dev/sda1 ntfs ok. 1.6 giga (recovery Visty)
2 - dev/sda2 ntfs ok. 120 giga Vista + soft + inne pierdoły
3 - dev/sda3 ext3 ok. 35 giga chcę zamontować jako "/"
4 - dev/sda4 ext3 ok. 85 giga chcę zamontować jako "/home"
Wiem, że nie moge mięć więcej niż 4 partycje główne. Ale też nie ma zmiaru przeznaczać żadnej partycji na swap (mam 4 giga ramu, więc chyba nie trzeba prawda? - jedni pisza, ze lepiej miec bo szybciej chodzi inni, ze przy 4 giga to zawracanie glowy). Trzykrotna proba instalacji we wskazanej powyzej konfiguracji spełzła na niczym. Instalator zatrzymuje sie w ok. 80 procentach i nie dzieje sie nic wiecej. Prosze, blagam wrecz o pomoc. Z tej bezsilnosci juz wyrwałem wiekszosc wlosow z glowy i powoli zaczynam wyrywac te z klaty.
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Architektura: x86_64
Odp: Instalacja Ubuntu. Nic prostszego? Jasne...
Jeśli nie masz konkretnych powodów do tak dużą partycję /, to spokojnie możesz ją ustawić na 10-15GB.
Co do instalacji - spróbuj odłączyć internet (kliknij na ikonę Network Menedżera i wybierz "Rozłącz") - możliwe, że to zacinanie się instalatora spowodowane jest niekończącą się próbą pobrania jakichś plików (kodeków, windowsowych fontów, wtyczki Flasha itp.). Po instalacji będziesz mógł wykonać aktualizację systemu i zainstalujesz co będziesz chciał.
Co do instalacji - spróbuj odłączyć internet (kliknij na ikonę Network Menedżera i wybierz "Rozłącz") - możliwe, że to zacinanie się instalatora spowodowane jest niekończącą się próbą pobrania jakichś plików (kodeków, windowsowych fontów, wtyczki Flasha itp.). Po instalacji będziesz mógł wykonać aktualizację systemu i zainstalujesz co będziesz chciał.
-
- Piegowaty Guziec
@ mario_7
Dzięki za szybką odpowiedź. Otóż instaluje z odlaczonym netem, nie zaznaczam niczego "po drodze".
Instalator po prostu przestaje dalej instalować (albo tylko mnie sie tak wydaje). Nie mam zamiaru ryzykowac 4 raz odcinania zasilania bo sobie spale dysk wraz z pozostala, jeszcze dzialajaca zawartoscia. Zadaje sie ze wszystko robie by the book
.
http://w664.wrzuta.pl/obraz/0JFu9zkAqfa/screenshot
Nie wiem czy to przez brak swapa, rozmiar poszczegolnych partycji czy moze system plikow na ktorych stawiam - ext3, Wyczytalem na forum ze ext3 jest widoczny z poziomu Windowsa.
Dzięki za szybką odpowiedź. Otóż instaluje z odlaczonym netem, nie zaznaczam niczego "po drodze".
Instalator po prostu przestaje dalej instalować (albo tylko mnie sie tak wydaje). Nie mam zamiaru ryzykowac 4 raz odcinania zasilania bo sobie spale dysk wraz z pozostala, jeszcze dzialajaca zawartoscia. Zadaje sie ze wszystko robie by the book

http://w664.wrzuta.pl/obraz/0JFu9zkAqfa/screenshot
Nie wiem czy to przez brak swapa, rozmiar poszczegolnych partycji czy moze system plikow na ktorych stawiam - ext3, Wyczytalem na forum ze ext3 jest widoczny z poziomu Windowsa.
- Krissfa
- Serdeczny Borsuk
Moim zdaniem powinieneś zrobić chociaż 512 swap. Spróbuj to nie kosztuje. A poza tym do Ubuntu wykorzystał bym tą partycją 35GB jest w sam raz.
-/ punkt montowania -10GB
-swap -512MB
-/home -resztę co zostanie
Myślę że jak tak podzielisz nie ma siły musi iść.
Powodzenia:)
-/ punkt montowania -10GB
-swap -512MB
-/home -resztę co zostanie
Myślę że jak tak podzielisz nie ma siły musi iść.
Powodzenia:)
Zarejestrowany użytkownik Linux'a - 506957
-
- Piegowaty Guziec
@ Krissfa
Hymmm. To będzie moje ostatnie podejscie z tym swapem. Jesli nie ruszy bede sie musiał przeprosic z Windowsem. Tutaj tylko rodzi się pytanie jak podzielić tę partycję 35 gb? Nie bardzo wiem jak na niej porobic subpartycje. Kolejna partycja glowna nie wchodzi w gre bo z tego co sie polapalem instalator jej nie widzi.
Hymmm. To będzie moje ostatnie podejscie z tym swapem. Jesli nie ruszy bede sie musiał przeprosic z Windowsem. Tutaj tylko rodzi się pytanie jak podzielić tę partycję 35 gb? Nie bardzo wiem jak na niej porobic subpartycje. Kolejna partycja glowna nie wchodzi w gre bo z tego co sie polapalem instalator jej nie widzi.
-
- Sędziwy Jeż
Sprawdź jeszcze sumy kontrolne ściągniętego Ubuntu, bo to też może być przyczyna błędnej instalacji. Jeśli sumy się nie zgadzają, może to oznaczać, że obraz Ubuntu ściągnął się z błędami.
Jeśli możesz, podłącz internet by było połączenie w trakcie instalacji.
Jeśli chcesz mieć więcej partycji, usuń partycję 4 (tą przeznaczoną na 'home'), a następnie z utwórz partycję rozszerzoną. Gdy to zrobisz uda Ci się stworzyć kolejne dwie na 'home' i 'swap'.
Możesz także usunąć partycję 3 i 4, zrobić partycję rozszerzoną i wtedy robić '/' , '/home' i 'swap'
Jeśli możesz, podłącz internet by było połączenie w trakcie instalacji.
Jeśli chcesz mieć więcej partycji, usuń partycję 4 (tą przeznaczoną na 'home'), a następnie z utwórz partycję rozszerzoną. Gdy to zrobisz uda Ci się stworzyć kolejne dwie na 'home' i 'swap'.
Możesz także usunąć partycję 3 i 4, zrobić partycję rozszerzoną i wtedy robić '/' , '/home' i 'swap'
LINUXnOWY
-
- Piegowaty Guziec
Udało się! I do tego na tych samych ustawieniach, co opisałem powyżej ale nie 10.10 tylko 10.04. Nie wiem czemu tak się podziało ale pewnie Wy też nie wiecie
.
Ostatnie pytanko. Chciałbym mieć dual boota. No i niby mam ale okno wyboru jest pierwsze linuxowe, dopiero drugie (Vista/Ubuntu). Jak zrobić, żeby ten panel wyboru był pierwszy (Vista/Ubuntu)?

Ostatnie pytanko. Chciałbym mieć dual boota. No i niby mam ale okno wyboru jest pierwsze linuxowe, dopiero drugie (Vista/Ubuntu). Jak zrobić, żeby ten panel wyboru był pierwszy (Vista/Ubuntu)?
- igotit4free
- Przyjaciel
Przed zadaniem pytania należy użyć funkcji SZUKAJW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.trippinonahole pisze: Ostatnie pytanko. Chciałbym mieć dual boota. No i niby mam ale okno wyboru jest pierwsze linuxowe, dopiero drugie (Vista/Ubuntu). Jak zrobić, żeby ten panel wyboru był pierwszy (Vista/Ubuntu)?
Na Forum panuje zasada:jeden temat = jeden problemZastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
O partycji swap poczytaj sobie tutaj: viewtopic.php?p=781291
Co do zmiany kolejności opcji bootowania - było milion razy na forum.
Co do samej instalacji - najwyraźniej źle pobrany plik ISO i/lub źle nagrany na płytę.
Zamykam wątek w związku ze słusznymi uwagami igotit4free.
Co do zmiany kolejności opcji bootowania - było milion razy na forum.
Co do samej instalacji - najwyraźniej źle pobrany plik ISO i/lub źle nagrany na płytę.
Zamykam wątek w związku ze słusznymi uwagami igotit4free.