katalogowanie zdjęć
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
katalogowanie zdjęć
Witam.
Jakim programem mogę skatalogować zdjęcia tak jak np. w windowsowskiej Picassie? Generalnie chodzi o to aby program nie kopiował sobie zdjęć do swojego katalogu na dysku "domowym", a kierował się lokalizacją partycji, ponieważ mam bardzo dużo zdjęć/ok.100GB/, a dysk, na którym jest moje ubuntu ma zaledwie 40.
Pozdrawiam
Jakim programem mogę skatalogować zdjęcia tak jak np. w windowsowskiej Picassie? Generalnie chodzi o to aby program nie kopiował sobie zdjęć do swojego katalogu na dysku "domowym", a kierował się lokalizacją partycji, ponieważ mam bardzo dużo zdjęć/ok.100GB/, a dysk, na którym jest moje ubuntu ma zaledwie 40.
Pozdrawiam
- kris55
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
- Architektura: x86
Odp: katalogowanie zdjęć
Witam.
..."tak jak np. w windowsowskiej Picassie" - masz Picase for Linux, działa identycznie jak dla Windows. Zainstaluj i po problemie.
Pozdrawiam
..."tak jak np. w windowsowskiej Picassie" - masz Picase for Linux, działa identycznie jak dla Windows. Zainstaluj i po problemie.
Pozdrawiam
Linux Puppy 5.20 ROX + OpenBox & Ubuntu 10.04 GNOME
Linux Registered User #308993 ---> http://www.counter.li.org
Linux Counter is not an exclusive club. Any Linux user can join and it's free.
Linux Registered User #308993 ---> http://www.counter.li.org
Linux Counter is not an exclusive club. Any Linux user can join and it's free.
- pancernik
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: GNOME
DigiCam też podobno ładnie zdjęcia kataloguje (tak mi przynajmniej kolega mówił , bo tego używa, do zgrywania z aparatu)
Zgodnie z zapewnieniem administratorów ranga "Wytworny Kaczor" nie ma podtekstu politycznego.
-
- Piegowaty Guziec
Jeżeli chodzi o picasse, mam zainstalowaną ale gdy chcę "dorzucić" partycję ze zdjęciami - program ten nie widzi jej i pozostałych dysków - tylko partycję domową linuxa. Może to nie istotne ale przedwczoraj przesiadłem się na ubuntu z windowsa i tak na partycji, gdzie był windows jest teraz linux, a reszta partycji/4 w tym ta ze zdjęciami/ pozostały bez zmian.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Podmotujuj dyski "windowsowe".
-
- Piegowaty Guziec
Nawet po zamontowaniu dysków picassa ich nie widzi
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
ja juz tak dawno nie uzywalem picassa,ze moge sie mylic.
Czy czasem w opcjach nie ma czegos takiego żeby program dodawal do bazy nowo znalezione zdjecia i katalogi z nimi? Moze masz to odkliknięte i picassa nie przeszukuje kompa przy odpalaniu dlatego nie szuka i nie "widzi" tych zdjęc z partycji windosowych.
Czy czasem w opcjach nie ma czegos takiego żeby program dodawal do bazy nowo znalezione zdjecia i katalogi z nimi? Moze masz to odkliknięte i picassa nie przeszukuje kompa przy odpalaniu dlatego nie szuka i nie "widzi" tych zdjęc z partycji windosowych.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.10
Problem w tym, że program Picassa po wybraniu opcji File -> Add folder to picassa widzi jedynie partycje linuxa. Windowsowskiej nie widzi w ogóle w przeciwieństwie do programu Shotwell.
Można to rozwiązać jedynie poprzez przekopiowanie wszyskich zdjęć na partycje linuxa.
Jakieś pomysły?
Można to rozwiązać jedynie poprzez przekopiowanie wszyskich zdjęć na partycje linuxa.
Jakieś pomysły?
-
- Piegowaty Guziec
Witam
Nie chciałbym kopiować zdjęć na partycję linuxa, ponieważ partycja jest zbyt mała aby pomieścić wszystkie zdjęcia, które mam na tamtym dysku. Chodzi o to aby Picassa po prostu korzystała bezpośrednio z dysku, na którym są zdjęcia.
Pozdrawiam
Nie chciałbym kopiować zdjęć na partycję linuxa, ponieważ partycja jest zbyt mała aby pomieścić wszystkie zdjęcia, które mam na tamtym dysku. Chodzi o to aby Picassa po prostu korzystała bezpośrednio z dysku, na którym są zdjęcia.
Pozdrawiam
Panowie a co w wypadku trzymania archiwum na płytach?
Ja mam swoje zbiory właśnie na dvd i nie mam jak tego skatalogować :/.
Ja mam swoje zbiory właśnie na dvd i nie mam jak tego skatalogować :/.