NetBeans 6.8 brak pluginu UML

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
nowalijka
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

NetBeans 6.8 brak pluginu UML

Post autor: nowalijka »

Witam,

Możliwe było rysowanie diagramów UML w NetBeans'ie 6.5, a w nowszej wersji sie nie da.. nie ma takiej opcji w pluginach do wyboru... ale może udało się wam zrobić 'myk' wskrzeszający UMLa w NetBeans 6.8?

Pozdr:)
Awatar użytkownika
kabanek
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: NetBeans 6.8 brak pluginu UML

Post autor: kabanek »

sam szukałem i znaleźć nie mogłem. Obawiam się, że będziesz musiał skorzystać z zewnętrznego programu (np dia).

Podobno projekt zamarł i dlatego nie ma go w nowszych wersjach netbeansa.
Awatar użytkownika
JSokol
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: JSokol »

UML w NetBeans jest dostępny niestety tylko do wersji 6.7.1 włącznie (taka polityka firmy:/).
"Kombinując" można mieć UML'a też pod nowszymi wersjami NB ale wtedy mogą być jeszcze większe problemy z jego stabilnością niż to jest np w NB 6.7.1 z UML'em :P

Tak więc "najnowsza" z wersji obsługujących UML'a jako plugin NetBeansa jest dla wersji 6.7.1 - http://netbeans.org/downloads/6.7.1/index.html ;)
nowalijka
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Architektura: x86

Post autor: nowalijka »

@kabanek mam umbrello i dia, ale to jakoś wciąż nie to.. i faktycznie nie będzie już wspierany, wielka szkoda.
Tu jest link do podpięcia UML'a: http://amitmisra.wordpress.com/2010/01/ ... l-support/ próbowałam, ale mi to nie wychodzi... Na win pono działa, ale jak to jest później z tą kompatybilnością/stabilnością to nie wiem...
W komentarzu po linkiem piszą, że NetBeans poleca wtyczkę Visual Paradigma: http://www.visual-paradigm.com/product/sde/nb/

tak więc

@JSokol 7ka zainstalowana i śmiga, aż miło:)

ale wtyczka VP czeka na instalację, obaczymy która fajniejsza. A może ktoś chce się podzielić doświadczeniami?

Dzięki!
saiqard
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: saiqard »

mnie na uczelni "przekonali" do korzystania z net beans 6.7.1 z wtyczką UML. i tak mam zainstalowane dwie wersje net beansa obok siebie:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”