Czy laptop grzeję się mniej na Ubuntu 10.10 niż na Ubuntu 10.04 ?
- Heron
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Czy laptop grzeję się mniej na Ubuntu 10.10 niż na Ubuntu 10.04 ?
Witam, czy laptop grzeje się mniej na Ubuntu 10.10 w porównaniu do Ubuntu 10.04 czy raczej nie ma na to żadnego wpływu nowa wersja i maszyna grzeje się tak samo jak pod 10.04 ? :/
- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Odp: Czy laptop grzeję się mniej na Ubuntu 10.10 niż na Ubuntu 10.04 ?
To zależy od modelu laptopa. Teoretycznie powinien być cichszy (nowsze sterowniki), w praktyce nic nie wiadomo.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
- igotit4free
- Przyjaciel
Pytanie miałoby sens, gdyby na rynku był jeden model laptopa ... ponieważ jest ich więcej, przenoszę do OT, gdzie każdy będzie mógł opisać swoje obserwacje.
.
.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
- Hwiparam
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
To ściągnij i przetestujHeron pisze:Witam, czy laptop grzeje się mniej na Ubuntu 10.10 w porównaniu do Ubuntu 10.04 czy raczej nie ma na to żadnego wpływu nowa wersja i maszyna grzeje się tak samo jak pod 10.04 ? :/

Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"
Miej wygooglane, a będzie ci dane
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"
Miej wygooglane, a będzie ci dane

- Heron
- Wytworny Kaczor
To może zapytam czy ktoś testował na laptopie HP Pavilion dv5-1299 ew
? Swoją drogą kiedy używałem na tym właśnie komputerze Ubuntu 10.04 to grzał się niemiłosiernie. Jeśli ktoś już zauważył że temperatury są mniejsze, większe bądź takie same to niech się wypowie. W wolnym czasie na pewno przetestuje nowy system i dam odpowiedź co do konkretnego modelu.

- rafaloo
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Openbox
O widzisz w takim przypadku cos powoduję "nadmierne grzanie" w takim przypadku warto pomyśleć o kompilacji jajeczka pod swoje potrzeby powyłączaniu wielu zbędnych usług których niestety w Ubuntu na starcie nie brakuje.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW. Niech inni na tym skorzystają.
Inny OS Gentoo/Debian/*BSD
Inny OS Gentoo/Debian/*BSD
- Heron
- Wytworny Kaczor
Ktoś by mógł mi pomóc ustalić co jest powodem większego grzania się laptopa pod systemem Ubuntu 10.10 x64 niż pod Windows 7 x64 ? Model mojego laptopa to HP Pavilion dv5-1299ew. Przed zainstalowaniem aktualizacji od Ubuntu miałem wrażenie, że się nie grzeje, teraz natomiast ze smutkiem stwierdzam, że laptop nadal wydziela bardzo dużą ilość ciepła od spodu. Można temu jakoś zapobiec ? (nie chodzi mi tutaj o podkładkę chłodzącą tylko raczej jakieś zmiany sterowników, aplikacji, autostart itd. jak zacząć gdzie szukać - pomóżcie
)

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
U mnie na grzanie się laptopa w przypadku Linuksa najbardziej wpływają sterowniki do karty graficznej. Na xf86-video-ati oraz xf86-video-radeonhd temperatura procka wynosi 59-75C, podczas gdy przy korzystaniu z Catalysta 37-60C. Bateria na otwartych sterach działa około godziny, a na Catalyst ponad dwie.
Nowe wersje otwartych sterowników z kwartału na kwartał są coraz lepsze i ich jakość rośnie, mogę więc zgadywać, że nagrzewanie się laptopa zależy bardziej od ich wersji, a nie od całej dystrybucji
Nowe wersje otwartych sterowników z kwartału na kwartał są coraz lepsze i ich jakość rośnie, mogę więc zgadywać, że nagrzewanie się laptopa zależy bardziej od ich wersji, a nie od całej dystrybucji
- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Mi się wydaje, że te sterowniki są robione tak, żeby te karty w ogóle działały, a potem dopiero będą je optymalizować. ATI co prawda udostępniło częściową specyfikację starszych kart, niemniej jednak programiści wciąż muszą programować trochę w ciemno.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: WindowMaker
W większym stopniu to zależy od modelu lapka niz od wersji systemy,
Ale w teori w minimalnym stopniu tak powinno byc
Ale w teori w minimalnym stopniu tak powinno byc

http://www.exclusive-tuning.pl największy sklep z najlepszymi częściami tuningowymi
-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: Brak
Witam wszystkich,
Autorze ten model laptopa i rodzina PAVILLION naleza do ...laptopow przegrzewajacych sie. Wiele ludzi negatywne opinie wystawiało ze wzgledu na przegrzewanie sie ich. Ja osobiscie chciałem sprawdzic na ile jest to prawdą. Wziałem sobie na 10 dni laptopa by potestowac i faktycznie podczas samej pracy na systemie niezle mi ogrzewalo rece co nie jest normalne. te laptopy maja kiepski system chlodzenia podzespolow i nic im nie pomoze (czyt. zmiana linuxa czy windows czy zmiana sterownikow kart graficznych.) .
Ja mam ASUSA K50ID i nawet podczas gier na full detals nie czuje znacznego grzania sie laptopa takze Twój laptop nie zachowuje sie normalnie :/. Ja sam chciałem wlasnie kupic HP PAVILLION, ale opinie mnie zaniepokoily wlasnie te z przegrzewaniem i SPALENIEM o.0 ...
Moim zdaniem tak jak wyzej pisalem te laptopy maja zbyt kiepski system chlodzenia.
Jesli mozesz to sprobuj go wymienic na inny model.
Zycze powodzenia w rozwiazaniu problemu .
Autorze ten model laptopa i rodzina PAVILLION naleza do ...laptopow przegrzewajacych sie. Wiele ludzi negatywne opinie wystawiało ze wzgledu na przegrzewanie sie ich. Ja osobiscie chciałem sprawdzic na ile jest to prawdą. Wziałem sobie na 10 dni laptopa by potestowac i faktycznie podczas samej pracy na systemie niezle mi ogrzewalo rece co nie jest normalne. te laptopy maja kiepski system chlodzenia podzespolow i nic im nie pomoze (czyt. zmiana linuxa czy windows czy zmiana sterownikow kart graficznych.) .
Ja mam ASUSA K50ID i nawet podczas gier na full detals nie czuje znacznego grzania sie laptopa takze Twój laptop nie zachowuje sie normalnie :/. Ja sam chciałem wlasnie kupic HP PAVILLION, ale opinie mnie zaniepokoily wlasnie te z przegrzewaniem i SPALENIEM o.0 ...
Moim zdaniem tak jak wyzej pisalem te laptopy maja zbyt kiepski system chlodzenia.
Jesli mozesz to sprobuj go wymienic na inny model.
Zycze powodzenia w rozwiazaniu problemu .
- Heron
- Wytworny Kaczor
A powiedz mi w jakim państwie można wymienić model laptopa na inny po zakupie danego już modelu laptopa ? Ja mieszkam w Polsce.
-
- Sędziwy Jeż
Ee.. raczej po upływie 10 dni nie wymienisz na inny model. Na przyszlosc siegaj po opinie innych ws. laptopow albo sam przetestuj osobiscie
i oddaj jak nie bedzie cos pasowac.
Takze wspolczuje Ci .
Pozdrawiam serdecznie.

Takze wspolczuje Ci .
Pozdrawiam serdecznie.
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Kontakt:
Mojemu koledze spalił się HP-ek, ponieważ położył go... na kołdrze. Moja koleżanka, jak korzysta ze swojego PAVILLION-a, to podkłada pod laptopa (a kładzie na stolik) książkę. I to na Windowsach. Wątpię, by na Ubuntu było inaczej.
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
-
- Sędziwy Jeż

Nie dziwię się Twojemu koledze bo postąpił jak ostatni kretyn

Wielu ludzi złorzeczy na firmy co produkuja laptopy bo im sie psuja... a jakby tak sprawdzić jak to było na serio to pewna czesc ludzi nie dba o podstawowe zasady bezpieczenstwa dla laptopa... m.in wyzej napisałem co powoduje zlamanie jednej z zasad... SPALENIE. Malo tego wielu ludzi zamiast jesc normalnie przy stole z ludzmi to jedzą przy laptopie... w efekcie smiecac a nawet zalewajac go napojem z obiadu

Jeden gosc bezczelnie wyzywal serwis ASUSa za to, ze musi zaplacic za naprawe uszkodzonej matrycy z wlasnej winy bo upadł mu laptop... To kolejna zlamana zasada -.-.
Po prostu ludzie nie szanuja swoich rzeczy wiec niech placa za swoja nieodpowiedizalnosc . Moze to ich czegos nauczy.
Co do koleżanki to nie powiedziałbym, że tylko na windowsach

No, ale spojrzmy prawdzie w oczy zaden super system nie zalatwi problemu z temperaturami jesli laptop ma zle chlodzenie

- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Kontakt:
I dziwne rozmieszczenie otworów wentylacyjnych...
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Ubuntu 22.04.5 LTS
-
- Sędziwy Jeż
No z tym sie zgodze ... widzialem laptopy niektore i dziwnie umieszczali te otwory... albo z boku tam gdzie sie wpinało usb -.-' albo pod lapkiem o.o...
Moj laptop ma otwory z boku za matrycą i podoba mi sie te ulozenie bo moge wziac na kolana i nie zatykam mu otworow
i spokojnie na kanapie lezec czytajac ebooki na lapku.
Moj laptop ma otwory z boku za matrycą i podoba mi sie te ulozenie bo moge wziac na kolana i nie zatykam mu otworow

- Potulniaczek
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 10.10
Trzymaj na kolanach,to będziesz miał dzieci...Chyba że masz 60 lat i nie planujesz?:PTak ogþlnie laptopy się mocno grzeją.Ja na Toshibie mam 50 stopni bez obciązenia.Toshio1988 pisze:No z tym sie zgodze ... widzialem laptopy niektore i dziwnie umieszczali te otwory... albo z boku tam gdzie sie wpinało usb -.-' albo pod lapkiem o.o...
Moj laptop ma otwory z boku za matrycą i podoba mi sie te ulozenie bo moge wziac na kolana i nie zatykam mu otworowi spokojnie na kanapie lezec czytajac ebooki na lapku.
-
- Sędziwy Jeż
dobry zarcik hehe . Nie no nie planuje miec dzieci
. Wystarczy ,ze chinczycy i hindusi sie masowo rozmnazaja wiec ludnosc nie wyginie.
Mi w ogole wlasnie nie grzeje sie jesli nie blokuje mu otworow wentylacyjnych
. Jest zimny sprawdzalem jego temperature bez obciazenia to wynioosla 36 stopni. Wiec bardzo malo .

Mi w ogole wlasnie nie grzeje sie jesli nie blokuje mu otworow wentylacyjnych

- Potulniaczek
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 10.10
Ale masz kuchenkę mikrofalową na swoich klejnotach!!!Ostatnio był artykuł,że Laptopy trzymane na kolanach wyjaławiają.Ciekawe,kto Ci zarobi na emeryturę?Ja też niedawno miałem 20 lat i też myślałem,że starość to abstrakcja...Toshio1988 pisze:dobry zarcik hehe . Nie no nie planuje miec dzieci. Wystarczy ,ze chinczycy i hindusi sie masowo rozmnazaja wiec ludnosc nie wyginie.
Mi w ogole wlasnie nie grzeje sie jesli nie blokuje mu otworow wentylacyjnych. Jest zimny sprawdzalem jego temperature bez obciazenia to wynioosla 36 stopni. Wiec bardzo malo .