Czy laptop grzeję się mniej na Ubuntu 10.10 niż na Ubuntu 10.04 ?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
Heron
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Czy laptop grzeję się mniej na Ubuntu 10.10 niż na Ubuntu 10.04 ?

Post autor: Heron »

Witam, czy laptop grzeje się mniej na Ubuntu 10.10 w porównaniu do Ubuntu 10.04 czy raczej nie ma na to żadnego wpływu nowa wersja i maszyna grzeje się tak samo jak pod 10.04 ? :/
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Odp: Czy laptop grzeję się mniej na Ubuntu 10.10 niż na Ubuntu 10.04 ?

Post autor: Admc »

To zależy od modelu laptopa. Teoretycznie powinien być cichszy (nowsze sterowniki), w praktyce nic nie wiadomo.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Pytanie miałoby sens, gdyby na rynku był jeden model laptopa ... ponieważ jest ich więcej, przenoszę do OT, gdzie każdy będzie mógł opisać swoje obserwacje.

.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: Hwiparam »

Heron pisze:Witam, czy laptop grzeje się mniej na Ubuntu 10.10 w porównaniu do Ubuntu 10.04 czy raczej nie ma na to żadnego wpływu nowa wersja i maszyna grzeje się tak samo jak pod 10.04 ? :/
To ściągnij i przetestuj :tes: Jak napisali wyżej - wszystko zależy od modelu laptopa i sterów.
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"

Miej wygooglane, a będzie ci dane ;)
Awatar użytkownika
Heron
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

To może zapytam czy ktoś testował na laptopie HP Pavilion dv5-1299 ew :) ? Swoją drogą kiedy używałem na tym właśnie komputerze Ubuntu 10.04 to grzał się niemiłosiernie. Jeśli ktoś już zauważył że temperatury są mniejsze, większe bądź takie same to niech się wypowie. W wolnym czasie na pewno przetestuje nowy system i dam odpowiedź co do konkretnego modelu.
Awatar użytkownika
rafaloo
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: rafaloo »

O widzisz w takim przypadku cos powoduję "nadmierne grzanie" w takim przypadku warto pomyśleć o kompilacji jajeczka pod swoje potrzeby powyłączaniu wielu zbędnych usług których niestety w Ubuntu na starcie nie brakuje.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW. Niech inni na tym skorzystają.
Inny OS Gentoo/Debian/*BSD
Awatar użytkownika
Heron
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Ktoś by mógł mi pomóc ustalić co jest powodem większego grzania się laptopa pod systemem Ubuntu 10.10 x64 niż pod Windows 7 x64 ? Model mojego laptopa to HP Pavilion dv5-1299ew. Przed zainstalowaniem aktualizacji od Ubuntu miałem wrażenie, że się nie grzeje, teraz natomiast ze smutkiem stwierdzam, że laptop nadal wydziela bardzo dużą ilość ciepła od spodu. Można temu jakoś zapobiec ? (nie chodzi mi tutaj o podkładkę chłodzącą tylko raczej jakieś zmiany sterowników, aplikacji, autostart itd. jak zacząć gdzie szukać - pomóżcie :))
Aiwass
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Post autor: Aiwass »

U mnie na grzanie się laptopa w przypadku Linuksa najbardziej wpływają sterowniki do karty graficznej. Na xf86-video-ati oraz xf86-video-radeonhd temperatura procka wynosi 59-75C, podczas gdy przy korzystaniu z Catalysta 37-60C. Bateria na otwartych sterach działa około godziny, a na Catalyst ponad dwie.

Nowe wersje otwartych sterowników z kwartału na kwartał są coraz lepsze i ich jakość rośnie, mogę więc zgadywać, że nagrzewanie się laptopa zależy bardziej od ich wersji, a nie od całej dystrybucji
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Admc »

Mi się wydaje, że te sterowniki są robione tak, żeby te karty w ogóle działały, a potem dopiero będą je optymalizować. ATI co prawda udostępniło częściową specyfikację starszych kart, niemniej jednak programiści wciąż muszą programować trochę w ciemno.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
123kamil123
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: WindowMaker

Post autor: 123kamil123 »

W większym stopniu to zależy od modelu lapka niz od wersji systemy,
Ale w teori w minimalnym stopniu tak powinno byc :)
http://www.exclusive-tuning.pl największy sklep z najlepszymi częściami tuningowymi
Toshio1988
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Brak

Post autor: Toshio1988 »

Witam wszystkich,

Autorze ten model laptopa i rodzina PAVILLION naleza do ...laptopow przegrzewajacych sie. Wiele ludzi negatywne opinie wystawiało ze wzgledu na przegrzewanie sie ich. Ja osobiscie chciałem sprawdzic na ile jest to prawdą. Wziałem sobie na 10 dni laptopa by potestowac i faktycznie podczas samej pracy na systemie niezle mi ogrzewalo rece co nie jest normalne. te laptopy maja kiepski system chlodzenia podzespolow i nic im nie pomoze (czyt. zmiana linuxa czy windows czy zmiana sterownikow kart graficznych.) .

Ja mam ASUSA K50ID i nawet podczas gier na full detals nie czuje znacznego grzania sie laptopa takze Twój laptop nie zachowuje sie normalnie :/. Ja sam chciałem wlasnie kupic HP PAVILLION, ale opinie mnie zaniepokoily wlasnie te z przegrzewaniem i SPALENIEM o.0 ...

Moim zdaniem tak jak wyzej pisalem te laptopy maja zbyt kiepski system chlodzenia.
Jesli mozesz to sprobuj go wymienic na inny model.

Zycze powodzenia w rozwiazaniu problemu .
Awatar użytkownika
Heron
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

A powiedz mi w jakim państwie można wymienić model laptopa na inny po zakupie danego już modelu laptopa ? Ja mieszkam w Polsce.
Toshio1988
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Ee.. raczej po upływie 10 dni nie wymienisz na inny model. Na przyszlosc siegaj po opinie innych ws. laptopow albo sam przetestuj osobiscie ;) i oddaj jak nie bedzie cos pasowac.

Takze wspolczuje Ci .

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
majsza
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 22.04
Kontakt:

Post autor: majsza »

Mojemu koledze spalił się HP-ek, ponieważ położył go... na kołdrze. Moja koleżanka, jak korzysta ze swojego PAVILLION-a, to podkłada pod laptopa (a kładzie na stolik) książkę. I to na Windowsach. Wątpię, by na Ubuntu było inaczej.
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Toshio1988
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Obrazek
Nie dziwię się Twojemu koledze bo postąpił jak ostatni kretyn ;). Kołdra nie ma ustalonego kształtu może go dowolnie zmieniać... skoro położył go na kołdrze to pewnie kołdra zatkała wyloty wentylacyjne od chłodzenia podzespołów. W efekcie zjarał mu się lapek. Takze nie jest to wina firmy... bo kazdy lapek sie spali jak mu zatkasz otwory wentylacyjne...

Wielu ludzi złorzeczy na firmy co produkuja laptopy bo im sie psuja... a jakby tak sprawdzić jak to było na serio to pewna czesc ludzi nie dba o podstawowe zasady bezpieczenstwa dla laptopa... m.in wyzej napisałem co powoduje zlamanie jednej z zasad... SPALENIE. Malo tego wielu ludzi zamiast jesc normalnie przy stole z ludzmi to jedzą przy laptopie... w efekcie smiecac a nawet zalewajac go napojem z obiadu ;).

Jeden gosc bezczelnie wyzywal serwis ASUSa za to, ze musi zaplacic za naprawe uszkodzonej matrycy z wlasnej winy bo upadł mu laptop... To kolejna zlamana zasada -.-.

Po prostu ludzie nie szanuja swoich rzeczy wiec niech placa za swoja nieodpowiedizalnosc . Moze to ich czegos nauczy.

Co do koleżanki to nie powiedziałbym, że tylko na windowsach :) bo sam testowałem HP PAVILLION na Ubuntu , Windows 7 , FreeBSD. Wiec nie testowałem na jedynym słusznym systemie... na alternatywach tez sprawdziłem jak to jest z temperaturami. No i powiem : Jest tak samo ... system nie ma wielkiego wplywu na podzespoly.. owszem sa programy co potrafia zwiekszac efektywnosc chlodzenia czy zmniejszac prace niektorych podzespolow by zmniejszyc temperature...

No, ale spojrzmy prawdzie w oczy zaden super system nie zalatwi problemu z temperaturami jesli laptop ma zle chlodzenie :).
Awatar użytkownika
majsza
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 22.04
Kontakt:

Post autor: majsza »

I dziwne rozmieszczenie otworów wentylacyjnych...
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Toshio1988
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

No z tym sie zgodze ... widzialem laptopy niektore i dziwnie umieszczali te otwory... albo z boku tam gdzie sie wpinało usb -.-' albo pod lapkiem o.o...

Moj laptop ma otwory z boku za matrycą i podoba mi sie te ulozenie bo moge wziac na kolana i nie zatykam mu otworow :) i spokojnie na kanapie lezec czytajac ebooki na lapku.
Awatar użytkownika
Potulniaczek
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: Potulniaczek »

Toshio1988 pisze:No z tym sie zgodze ... widzialem laptopy niektore i dziwnie umieszczali te otwory... albo z boku tam gdzie sie wpinało usb -.-' albo pod lapkiem o.o...

Moj laptop ma otwory z boku za matrycą i podoba mi sie te ulozenie bo moge wziac na kolana i nie zatykam mu otworow :) i spokojnie na kanapie lezec czytajac ebooki na lapku.
Trzymaj na kolanach,to będziesz miał dzieci...Chyba że masz 60 lat i nie planujesz?:PTak ogþlnie laptopy się mocno grzeją.Ja na Toshibie mam 50 stopni bez obciązenia.
Toshio1988
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

dobry zarcik hehe . Nie no nie planuje miec dzieci ;). Wystarczy ,ze chinczycy i hindusi sie masowo rozmnazaja wiec ludnosc nie wyginie.

Mi w ogole wlasnie nie grzeje sie jesli nie blokuje mu otworow wentylacyjnych :). Jest zimny sprawdzalem jego temperature bez obciazenia to wynioosla 36 stopni. Wiec bardzo malo .
Awatar użytkownika
Potulniaczek
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: Potulniaczek »

Toshio1988 pisze:dobry zarcik hehe . Nie no nie planuje miec dzieci ;). Wystarczy ,ze chinczycy i hindusi sie masowo rozmnazaja wiec ludnosc nie wyginie.

Mi w ogole wlasnie nie grzeje sie jesli nie blokuje mu otworow wentylacyjnych :). Jest zimny sprawdzalem jego temperature bez obciazenia to wynioosla 36 stopni. Wiec bardzo malo .
Ale masz kuchenkę mikrofalową na swoich klejnotach!!!Ostatnio był artykuł,że Laptopy trzymane na kolanach wyjaławiają.Ciekawe,kto Ci zarobi na emeryturę?Ja też niedawno miałem 20 lat i też myślałem,że starość to abstrakcja...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”