Intel Graphics Media Accelerator HD i3 - aktywne tylko wyjście vga

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
wojciech kaszuba
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Intel Graphics Media Accelerator HD i3 - aktywne tylko wyjście vga

Post autor: wojciech kaszuba »

Witam.
Po wielu latach (prawie 10) zmieniłem swoją płytę główną (asus P4800) z procesorem pentium 4 na msi h55 z procesorem i3 i zintegrowaną kartą graficzną Intel Graphics Media Accelerator HD i3.
Jak to zwykle bywa przy przesiadce na nowszy sprzęt, na początku nawet kolor od płyty głównej wydawał mi się lepszy od poprzednika a od czasu włączenia komputera nawet zima wydała się lżejsza.... :craz:

Ale do rzeczy moje pytanie tyczy się wyświetlania obrazu na dwóch monitorach, póki co wszelkie gui w stylu arandr urandr etc. uparcie twierdzą że wyjście dvi jest nie aktywne. Próbowałem różnej maści aktualizacji jądra instalacji dodatkowych repozytoriów czy też sterowników ze strony intela. Niestety udało mi się co najwyżej otrzymać czarny ekran ( i to także na monitorze podłączonym do vga) Dodam jeszcze że monitor pracujący na wyjściu vga działa normalnie ( również z Compizem) Mój xorg.conf jest pusty.
Ma ktoś jakiś pomysł? :wall:

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”