Czy można wgrać linuxa na Nokie E63
- Kamuisan
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Czy można wgrać linuxa na Nokie E63
Witam!
Gdzieś w czeluściach internetu wyczytałem, że na niektóre telefony z systemem Symbian OS można wgrać Linuxa. Tutaj, na przykład:
http://tuxmobil.org/phones_survey_nokia.html
jest lista modeli Nokii, w które da się wgrać Linuxa...Niestety nie ma tam mojej E 63. Zastanawiam się czy da się jakoś analogicznie do innych modeli z serii E wgrać do mojego telefonu linuxa. Jeszcze chciałbym spytać, jeżeli ktoś wie, czy później jeżeli, np. nie spodoba mi się, to mogę jakoś przywrócić Symbiana i czy to nie będzie jakoś kolidowało z gwarancją telefonu, tzn. czy jej nie stracę.
Gdzieś w czeluściach internetu wyczytałem, że na niektóre telefony z systemem Symbian OS można wgrać Linuxa. Tutaj, na przykład:
jest lista modeli Nokii, w które da się wgrać Linuxa...Niestety nie ma tam mojej E 63. Zastanawiam się czy da się jakoś analogicznie do innych modeli z serii E wgrać do mojego telefonu linuxa. Jeszcze chciałbym spytać, jeżeli ktoś wie, czy później jeżeli, np. nie spodoba mi się, to mogę jakoś przywrócić Symbiana i czy to nie będzie jakoś kolidowało z gwarancją telefonu, tzn. czy jej nie stracę.
Registered Linux user #498194
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
Odp: Czy można wgrać linuxa na Nokie E63
Linux compatibility, synchronization and configuration guides for mobile (cellular) phones made by Nokia (tm).... 

-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Raczej stracisz, wszelka modyfikacja softu czy systemu a nawet instalacja theme zrywa gwarancję.Kamuisan pisze:Witam!
- Kamuisan
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
To lypa...temat chyba można zamkąć...
Registered Linux user #498194
-
- Piegowaty Guziec
- Architektura: x86_64
Tu się mylisz, ponieważ grzebanie w sofcie, zmiana motywu nie zrywa gwarancji.Raczej stracisz, wszelka modyfikacja softu czy systemu a nawet instalacja theme zrywa gwarancję.
Jeśli przy grzebaniu w telefonie cos sie uszkodzi w łatwy sposób można go zresetować.
-
- Serdeczny Borsuk
- Architektura: x86_64
Wiem, że goście pracują nad tym żeby (chyba Androida) można było wgrywać na smartfony Nokii. Android który wg. Nokii "jest chwilowym systemem" szybko się robi popularny. Szkoda że urządzenia różnych producentów tak znacznie różnią się hardwareowo, bo można by wgrywać rożne systemy do woli (albo też kilka OS-ów np. z bootloaderem GRUB2).
Windows 7 & Ubuntu & Fedora powered by INTEL Core i7.
Android OS powered by SE Xperia X8.
Ubuntu for Netbook powered by INTEL Atom
Android OS powered by SE Xperia X8.
Ubuntu for Netbook powered by INTEL Atom
- FearCore
- Piegowaty Guziec
Linux na telefonie?
Witam.
Ostatnio poczytałem trochę, nt. telefonów oraz OS'ów i mam do was pytanie.
Czy instalacja powiedzmy Debiana 6 jest ciężka na telefonie? Jak to się odbywa?
Czy potem, system działa jak ten na PC?
I jaki telefon będzie do tego odpowiedni? Jedynie czego wymagam, to wi-fi.
Budżet powiedzmy 200/300zł. Oczywiście nie potrzebuję demona szybkości.
I jeszcze jedno pytanie:) . Czy jest możliwość uruchomienia na owym telefonie z linux'em komunikatora typu ekg, albo softu Links?
Pozdrawiam.
Ostatnio poczytałem trochę, nt. telefonów oraz OS'ów i mam do was pytanie.
Czy instalacja powiedzmy Debiana 6 jest ciężka na telefonie? Jak to się odbywa?
Czy potem, system działa jak ten na PC?
I jaki telefon będzie do tego odpowiedni? Jedynie czego wymagam, to wi-fi.
Budżet powiedzmy 200/300zł. Oczywiście nie potrzebuję demona szybkości.
I jeszcze jedno pytanie:) . Czy jest możliwość uruchomienia na owym telefonie z linux'em komunikatora typu ekg, albo softu Links?
Pozdrawiam.
-
- Wytworny Kaczor
Za 300zł nie trafisz nawet używanego telefonu który pociągnie debiana. Sam orientowałem sie i nie da rady. Jeśli będziesz mial szczescie dorwiesz htc za 300-400 na którym działa tylko ubuntu 9.10 niebotycznie powoli i jest niewygodne w obsłudze.