Dell Inspiron duo + Linux Kubuntu

Najmniejsze, najsłabsze, ale coraz bardziej popularne...
vnu007dl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Dell Inspiron duo + Linux Kubuntu

Post autor: vnu007dl »

Witam
Chciałbym sobie w nowym roku sprawić prezent i zakupić tableto- laptop - Dell Inspiron duo
http://www.tabletowo.pl/2010/11/18/cena ... nia-wideo/
Co prawda urządzenie na chwilę obecną nie jest do kupienia w naszym kraju, ale mam nadzieję, że to się zmieni. Domyślnie urządzenie jest obsługiwane przez Win 7, a ja pierwszą rzeczą, którą zamierzam zrobić po jego rozpakowaniu, to zainstalować Kubuntu, ( środowisko KDE).
Pytanie tylko czy to się uda?
Specyfikacja urządzenia to:
- 10,1-calowy, pojemnościowy ekran dotykowy o rozdzielczości 1366 x 768 pikseli,
- dwurdzeniowy procesor Intel Atom N550,
- 2GB pamięci RAM,
- dysk twardy o pojemności 250GB,
- akcelerator wideo Broadcom Crystal HD,
- interfejs użytkownika Duo Stage,
- kamerka internetowa o rozdzielczości 1,3 Mpix,
- dwa porty USB 2.0.

Pierwsze pytanie to jak to jest w ogóle z ekranami dotykowymi pod Linuksem, bo nigdy nie miałem z tym do czynienia?
Pytanie 2, to czy ta karta graficzna obsłuży mi wszystkie efekty graficzne kwin.
Pytanie 3, to czy ogólnie np. Kubuntu będzie chodzić na tym procesorze płynnie, bo są zastrzeżenia że win 7 jest trochę na ten sprzęt za ciężki.
nietopereek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: Dell Inspiron duo + Linux Kubuntu

Post autor: nietopereek »

1. Nie wiem
2. Jeśli chodzi o same efekty graficzne to raczej powinno wszystko ładnie odpalić, sam na moim wiele słabszym netbooku z procesorem Atom N450(1 rdzeń) oraz grafiką GMA 3150 miałem Kubuntu najnowszego i dało się wytrzymać gdzie przy twoim powinno śmigać .
3. Masz dwurdzeniowy to tym bardziej, a win7 by także chodził bez zarzutów, ja mam na moim oprócz Ubuntu 10.10, Windows 7 proffessional, który chodzi szybko, nie zawiesza się ani co. ;) To tylko ludzie napędzają, że netbooki win7 nie wyciągną.
Więc nie pozostaje Ci nic innego jak kupić tego netbooka i testować.
Ubuntu 10.10 Netbook
Asus EEE Pc 1005Px
vnu007dl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Odp: Dell Inspiron duo + Linux Kubuntu

Post autor: vnu007dl »

No jeszcze żebym wiedział jak to wygląda z obsługą ekranów dotykowych i z mulidotykiem, bo używanie tabletów ma sens gdy takie technologie działają.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Netbooki i ultrabooki”