Instalacja Camtasia Studio.

Grafika, film, dźwięk.
Ajmen
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Instalacja Camtasia Studio.

Post autor: Ajmen »

Witam!
Czy zna ktoś jakiś poradnik jak zainstalować program Camtasia Studio? Mam ubuntu 10.04, bardzo potrzebuje tego programu, nie chcę odpowiedzi, że mam wybrać jakieś programy natywne na linuxa bo nie chcę. Z camtasią pracuję odkąd pamiętam i trochę żal mi jest jej opuszczać wraz w Windowsem.
yoanna
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04

Odp: Instalacja Camtasia Studio.

Post autor: yoanna »

Witaj, poradziles sobie z tym problemem??

bo ja mam teraz dokładnie taki sam. Już myslalam ze odpuszcze i ze znajde cos innego ale NIE MA nic chocby troche podobnego!

Prosze powiedz jak sobie oradziles

ALbo niech ktośnam tu podpowie jak uruchomic camtasia na ubuntu. Wiem ze jest program WINE zainstalowalm go dzis ale nie umiem uruchomic instalacji . Kreci kreci i przestaje znika. Jak mam to zrobic???

Bo sie chyba zaraz poplacze.... walcze z tym juz parenascie tygodni (z przerwami) teraz juz musze miec ten program.
ngp
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: ngp »

recordmydesktop wydaje się być dobrym zamiennikiem pod linuksa.
Niestety Camtasia Studio nie bardzo współpracuje z wine. Jedyna wersja która jako- tako działa to wersja 6 programu z tym, że testy były przeprowadzone na starszym wine i teraz może być już lepiej. Info stąd:

Kod: Zaznacz cały

http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=7983
LINUXnOWY
menthosh
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: menthosh »

yoanna pisze:Witaj, poradziles sobie z tym problemem??

bo ja mam teraz dokładnie taki sam. Już myslalam ze odpuszcze i ze znajde cos innego ale NIE MA nic chocby troche podobnego!
Bo to nie jest tak że wpiszesz sobie "camtasia linux" i już poszukałaś. Czasem jedno narzędzie ma kilka zamienników, Camtasie łatwo zamieniłem na:

recordmydesktop nagrywanie pulpitu,
Openshot Video Editor montaż video,
Jedyne czego może brakować to funkcja pan'n'pal czy jakoś tak, zoom podążający za myszką w czasie rzeczywistym, ale widziałem na sourceforge wtyczke/program który to umożliwiał.
yoanna
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

witajcie, dziekuje za odpowiedz.

ja przerobilam juz te programy o krotych wspomina menthosh.

w RecordMyDesktop nie wiem co zrobic bo obraz idzie mi szybciej niz dzwiek.

a co to jest sourforge gdzie tego szukac?

Openshot rzeczywiscie najbardziej ze wszystkich przewobioncyh programow mi sie podobal ale nie ma takich funkcji jakie potzrebuje mniec.

Kurcze bardzo boleje bo to chyba zadecyduje o moim byc lub nie byc na linuxie. A windows mnie strasznie drazni i wcale nie chce mi sie na niego wracac wrrrrrrrrrrrrrr

co tu zrobic??

Naprawde nie ma nikogo kto zajmuje sie tworzeniem filmow i moglby mi pomoc??
menthosh
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: menthosh »

:P Ale czym Ty sie zajmujesz konkretnie? OpenShot spokojnie wystarczy ludziom do zmontowania video z chrzcin/imprez/ślubów/wesel. Sam robiłem kiedyś kompilację gdzie wykorzystałem wiele masek i efektów, "OS" wystarczy. Więc jakich funkcji mu brakuje do tego edytorka wbudowanego w Camtasie?

A problem "obraz idzie szybciej niż dźwięk" kwalfikuje się do założenia nowego tematu :P

Sourceforge? To serwis dla deweloperów i autorów programów: www.sourceforge.net, www.launchpad.net
yoanna
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

o juz mi ten obraz idzie rowno z dzwiekiem :) trzeba bylo zaznaczyc bez kompresji

EDIT:
menthosh pisze::P Ale czym Ty sie zajmujesz konkretnie? OpenShot spokojnie wystarczy ludziom do zmontowania video z chrzcin/imprez/ślubów/wesel. Sam robiłem kiedyś kompilację gdzie wykorzystałem wiele masek i efektów, "OS" wystarczy. Więc jakich funkcji mu brakuje do tego edytorka wbudowanego w Camtasie?

A problem "obraz idzie szybciej niż dźwięk" kwalfikuje się do założenia nowego tematu :P

Sourceforge? To serwis dla deweloperów i autorów programów: www.sourceforge.net, www.launchpad.net
Witaj, nie wiem dlaczego nie zauwazyam tego posta hmm...

potrzebuję tego do tworzenia filmow instruktazowych dotyczacych korzystania z oprogramowania.
zatem brakuje mi takich opcji:

-tworzenie "spisu tresci" czyli tak jak w camtasia na windowsa mozna dzielic film na odcinki i obok wyszczeolnic liste o czym mowa wtedy po wybraniu opcji z listy rozpoczyna sie odtwarzanie filmu od momentu gdzie rzeczywiscie o tym mowa tak jak na takim filmie: http://edu.spint.pl/wom/10/wom/ (kroki po lewej)

- mozliwosc dodawania obiektow podczas montazu filmu takich jak
zakreslenie czegos (np kólkiem lub flaastrem)
przyblizenie jakiegos elementu
zamazanie jakiegos elementu (np hasla czy danych osobowych)

pisalam o tym w poscie tu viewtopic.php?p=795935#post795935

Wczoraj wzielam sie za tego Open Shot Editor ideo. No faaajny program tylko ze nie ma tych funkcji eheh :) ale chyba zrezygnuje z nich bo nie chce n tego windowsa przechodzic... Camtasia chyba ma jakis uklad z Bilem G. Nie chca wypuscic oprogramownaia na linuksa i pewnie tego niegdy nie zrobia. Pozostaje nadzieja ze zostanie stworzony jakis program posiadajacy takie fukcje tu na linuksie.

Chyba ze ktos jednak bedzie wiedzial jak osiagnac takie efekty?? Czekam z nadzieja :) pozdawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”