Mimowolnie zmieniajaca sie rozdzielczosc monitora

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
Ptak0076
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Mimowolnie zmieniajaca sie rozdzielczosc monitora

Post autor: Ptak0076 »

No wiec mój problem polega na tym ze rozdzielczość moje monitora zmienia sie sama i to w dodatku w strasznie dziwny sposób albowiem gdy włączam mojego lapka to wszystko jest elegancko jednak gdy uruchomię jakiś program lub włączę jakiś film (NIE ZAWSZE) rozdzielczość mojego monitora się zmienia i to tak ze widzę tylko jego lewa polowe zeby powrócić do poprawnego ustawienia rozdzielczości wystarczy ze sobie włączę jakiś film i ekran się robi cały czarny na sekundę i po tym czasie wszystko wraca do normy... Zrobiłem parę zdjęcie żeby mniej więcej pokazać o co mi chodzi a wiec rozchodzi mi się o to ze widzę tylko polowe lewa a to co jest po prawej to działa ale tego nie widzę jednak jak mi się uda to mogę to przenieś do obszaru który widzę.

Kod: Zaznacz cały

http://wgrajfoto.pl/pokaz/img1210/zrzut_ekranu89cf.png
Ktoś wie jak temu zapowiedz lub co z tym zrobić zęby się tak nie działo??
Awatar użytkownika
vidar
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: Mimowolnie zmieniajaca sie rozdzielczosc monitora

Post autor: vidar »

compiz --replace
Awatar użytkownika
Ptak0076
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

ptak@ptak-laptop:~$ compiz --replace
WARNING: Application calling GLX 1.3 function "glXCreatePixmap" when GLX 1.3 is not supported!  This is an application bug!
compiz (cube) - Warn: Failed to load slide: /usr/share/gdm/themes/Human/ubuntu.png
WARNING: Application calling GLX 1.3 function "glXDestroyPixmap" when GLX 1.3 is not supported!  This is an application bug!
compiz --replace
Awatar użytkownika
vidar
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

wyłącz kostkę pulpitu
dpkg -l |grep compiz
apt-cache policy compiz-gtk
Awatar użytkownika
Ptak0076
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Ale ja chce mieć kostkę pulpitu nie da się jakoś zrobić żeby był wilk syty i owca cala??
Awatar użytkownika
vidar
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

nie no ok
dpkg -l |grep compiz
apt-cache policy compiz-gtk

pokaż co wyrzuca

cały czas googl-uje w poszukiwaniu odpowiedzi ;/

Wiedza o tym, gdzie znaleźć informacje i jak ich używać – to tajemnica sukcesu
Awatar użytkownika
Ptak0076
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

kostka pulpitu wyłączona

ptak@ptak-laptop:~$ dpkg -l |grep compiz
ii  compiz                                              1:0.8.4-0ubuntu15                               OpenGL window and compositing manager
ii  compiz-core                                         1:0.8.4-0ubuntu15                               OpenGL window and compositing manager
ii  compiz-fusion-bcop                                  0.8.2-0ubuntu2                                  Compiz option code generator
ii  compiz-fusion-plugins-extra                         0.8.4-0ubuntu2                                  Collection of extra plugins from OpenCompositing for Compi
ii  compiz-fusion-plugins-main                          0.8.4-0ubuntu3                                  Collection of plugins from OpenCompositing for Compiz
ii  compiz-gnome                                        1:0.8.4-0ubuntu15                               OpenGL window and compositing manager - GNOME window decor
ii  compiz-plugins                                      1:0.8.4-0ubuntu15                               OpenGL window and compositing manager - plugins
ii  compizconfig-backend-gconf                          0.8.4-0ubuntu2                                  Settings library for plugins - OpenCompositing Project
ii  compizconfig-settings-manager                       0.8.2-0ubuntu1                                  Compiz configuration settings manager
ii  emerald                                             0.7.2-0ubuntu4                                  Decorator for compiz-fusion
ii  libcompizconfig0                                    0.8.4-0ubuntu2                                  Settings library for plugins - OpenCompositing Project
ii  libemeraldengine0                                   0.7.2-0ubuntu4                                  Decoration engines for compiz-fusion
ii  python-compizconfig                                 0.8.2-0ubuntu1                                  Compiz configuration system bindings
ptak@ptak-laptop:~$ apt-cache policy compiz-gtk
compiz-gtk:
  Zainstalowana: (brak)
  Kandydująca: (brak)
  Tabela wersji:
ptak@ptak-laptop:~$ 
Z włączona kostka jest dokładnie to samo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”