Aktualizacja systemu Ubuntu 8.04

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
MabsiK
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Aktualizacja systemu Ubuntu 8.04

Post autor: MabsiK »

Witam

Od wczorajszego wieczoru jestem użytkownikiem Ubuntu 8.04. Jak na razie oprócz jednego małej komplikacji z pobieraniem aplikacji (już rozwiązanym) wszystko idzie idealnie. Tylko z moich obserwacji i tego co przeczytałem wynika, że moja wersja systemu jest stara. I tu pojawiają się moje pytania:

1. Czy jest możliwość aktualizacji systemu przez jakiś menager lub jakać aplikacje? Czy jest to możliwe tylko przez format komputera i na surowo wgrania nowej wersji

2. Czy nowsze wersje systemu mam tu dokładnie na myśli wersje 9.10 (taka to chciałbym wgrać na swój komputer) potrzebują dużo bardziej wydajniejszego sprzętu?

3. I ostatnie pytanie czy w ogóle dało by się pracować na moim PC z Ubuntu 9.10 [ Pentium 4 , 512mb RAM, Karta graficzna 32 mb , 80 Gb dysk, ( Tyle informacji pamietam na szybko, jeżeli potrzeba mogę dopisać dokładniejsze informacje)]
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Architektura: x86_64

Odp: Aktualizacja systemu

Post autor: mario_7 »

Posiadasz wersję 8.04 LTS, czyli z wydłużonym okresem wsparcia. Tę wersję najlepiej zaktualizuj do 10.04, która również jest typu LTS (wsparcie do kwietnia 2013 roku). Okres wsparcia dla Ubuntu 9.10 kończy się w kwietniu przyszłego roku, więc teraz to kiepski wybór.

Aktualizacja powinna być dostępna przez menedżer aktualizacji. (System -> Administracja -> Menedżer aktualizacji)
MabsiK
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Odp: Aktualizacja systemu Ubuntu 8.04

Świetnie, aktualizacja własnie się odbywa. Mario_7 dzięki za pomoc.
Chciałbym jeszcze wiedzieć czy ten aktualizacja "zamuli" mój komputer? Jest on dosyć stary a zależy mi na tym by chodził przynajmniej w miarę płynnie.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Architektura: x86_64

Post autor: mario_7 »

Ciężko ocenić - z jednej strony oprogramowanie jest optymalizowane, aby chodziło szybciej, z drugiej strony brane pod uwagę są głównie nowe technologie i optymalizacja najczęściej polega na korzystaniu z nowych rozwiązań.

Nie powinno być źle. Po aktualizacji zawsze można popracować nad wydajnością. Czy to zmieniając środowisko graficzne na lżejsze, czy też stosując np. bardziej zoptymalizowany kernel (użytkownik e X t 7 3 takie na forum publikuje).
MabsiK
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Wezmę pod uwage twoje rady za które jeszcze raz serdecznie dziekuje :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”