Opis sytuacji

Posiadam serwer który mi służy do dzielenia łącza po domu, że posiadam troszkę więcej sprzętu komputerowego postanowiłem wywalić switch i dołożyć kart w Dellu, zrobiłem bridge z trzech kart lan, do tego podłączam 3 urządzenia, AP ovislink'a i dwa kompy, AP chodzi na każdej z kart lecz komputery działają tylko w przypadku podłączenia ich do karty zintegrowanej tj. 82540EM, na pozostałych reagują tak samo jakby kabel nie był podłączony i to jest mój problem, karty zamieniałem miejscami i wsadzałem na innych chipsetach, ciągle ten sam błąd.
Proszę o pomoc przy rozwiązaniu.
$ lspci
Kod: Zaznacz cały
01:07.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82557/8/9/0/1 Ethernet Pro 100 (rev 02)
01:08.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82557/8/9/0/1 Ethernet Pro 100 (rev 02)
01:0a.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR2413 802.11bg NIC (rev 01)
01:0c.0 Ethernet controller: Intel Corporation Gigabit Ethernet Controller (rev 02)
//problem rozwiązany

Się okazuje że, starsze karty muszą mieć kabel krosowany, a ta gigabitowa zintegrowana nie musiała mieć, może komuś to się przyda.