Synchronizacja PIM Nokia PC Suite z Evolution przez Bluetooth

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
9tka
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Synchronizacja PIM Nokia PC Suite z Evolution przez Bluetooth

Post autor: 9tka »

Witam,

chciałbym przedstawić sposób (skuteczny przynajmniej dla nokii e63) na synchronizację kontaktów, kalendarza, zadań i notatek z programem Evolution. Sposób jest naprawdę prosty i nie wymaga, żadnej skomplikowanej konfiguracji.

Na początek krótka charakterystyka oprogramowania jakiego używam.

Ubuntu 10.04 Netbook Edition i Evolution 2.30 (działa na pewno dla wersji 2.28 )

Zaczynamy:

1. Menu ->System -> Administracja -> Źródła oprogramowania dalej wybieramy zakładkę "Inne oprogramowanie" i dodajemy nową linię:
deb http://downloads.syncevolution.org/apt unstable main
Zamykamy i przeładowujemy.

2. Otwieramy Menedżera Pakietów Synaptic, odświeżamy listy, a następnie instalujemy pakiet syncevolution-evolution .Zwracam uwagę na zainstalowanie dokładnie tylko tego pakietu.

3. Dla pewności, żeby system widział nowe zmiany, można go zrestartować.

4.Teraz można uruchomić program "Synchronizuj", który znajdziemy w zakładce "Internet"

5. Dodajemy nową usługę w opcji synchronizacji bezpośredniej. Telefon powinien być wcześniej sparowany z komputerem, wtedy program na pewno będzie go widział

6. Teraz wystarczy już tylko kliknąć na przycisk synchronizacji. W telefonie zostaną wykorzystane ustawienia synchronizacji zamontowane fabrycznie jako PC Suite. Ważne!
Aby nie doszło do konfliktu, gdy uruchamiamy synchronizacje pierwszy raz sugerowałbym wyczyścić książkę adresową w Evolution, lub jeśli konflikt wystąpi, skorzystać z opcji programu do synchronizacji.

Program w wersji beta! Służy także do synchronizacji Evolution z serwerem OVI, a także bezpośredniej synchronizacji z telefonami Sony Ericsson i Nokia (również symbian)
Wątek oryginalny, który posłużył do napisania "poradnika"
Gregoriann
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Synchronizacja PIM Nokia PC Suite z Evolution przez Bluetooth

Post autor: Gregoriann »

Mam mały problem. Niby ok, ale nie mogę dodać nowej usługi. Klikam przycisk i nic. Gdzie to zmienić?

EDIT: znalazłem. Doinstalowałem pakiety i biblioteki do evolution, potem zmieniłem na ten rekomendowany i mi hula. CO prawda opis chyba do blutotha, ale na razie idzie przez OVI i jest ok.

Jeśli ktoś zainteresowany, to konfig serwera nie jest taki, jak pokazuje OVI, według oryginalnego tutoriala. Przynajmniej u mnie. Moje ustawienia, które hulają:
Adres serwera: https://sync.ovi.com/services/syncml
Kontakty: ./Contact
Notatki: ./Note
Spotkania ./Event
Zadania ./Task

A hasło jest według opisu oryginalnego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”