Strajk przeglądarek przy WiFi i nie tylko.

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
misosna
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Strajk przeglądarek przy WiFi i nie tylko.

Post autor: misosna »

Witam!

Mam takowy problem. Mianowicie łączę się poprzez WiFi z routerem. Połączenie jest, torrenty oraz Kadu działa wzorowo. Jednak problem zaczyna się kiedy próbuję odwiedzić jakąkolwiek stronę internetową. Ładuje się w nieskończoność i bezefektownie. Przeglądarki na których sprawdzałem to Firefox, Opera oraz Chromium.

Do tego samego routera podłączyłem kabel i bezpośrednio podpiąłem do lapka. Efekt jest taki, że na Chromium większość www się ładuje ( poza youtube z tego co widziałem) a na Firefoxie i Operze nadal nic.

Laptop mojej siostry z Windowsem Vistą na pokładzie podłączony do tego samego routera śmiga, że aż miło. Zainstalowałem na VirtualBoxie tę samą wersję Windowska, która jest na drugim notebooku i ... interner również działa bez problemu.

Co może być tego powodem?
Jeśli powinienem coś sprawdzić wcześniej to przepraszam - na ubuntu wróciłem po dłuższej przerwie i w zasadzie nadal jestem kompletnym laikiem ...

Pozdrawiam!

PS Aha i WiFi łączy mi automatycznie na standardowym oprogramowaniu w Ubuntu - Network Manager? Możliwe, że tak się to nazywa.

PS2 Wcześniej na studiach w innym mieszkaniu interner działał poprawnie i nie było takich problemów...

Router ASMAX BR 604G
Ubu 10.10
Łącze radiowe
Network Manager 0.8.1
Awatar użytkownika
nithathak
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86

Odp: Strajk przeglądarek przy WiFi i nie tylko.

Post autor: nithathak »

W ustawieniach połączenia w network managerze ustaw sobie dns na statyczny 8.8.8.8
misosna
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 18.04
Architektura: x86_64

Odp: Strajk przeglądarek przy WiFi i nie tylko.

Post autor: misosna »

Problem rozwiązałem sam przez przypadek. Przy próbie aktualizacji wtyczki flash objawy pokazały, że miałem dwie naraz. Nie wiem ile to może mieć wspólnego, ale po usunięciu jednej wszystko zaczęło działać normalnie. Dziękuję za zainteresowanie ;)

EDIT:
A jednak to było zbyt piękne by prawdziwe. Dziś to znów nie działa. Na virtualboxie wszystko śmiga a na Ubuntu nie działa forum ubuntu.pl ( nie widać więcej niż jednego postu ), wrzuta ładuje się wieki (o ile w ogóle się ładuje ) oraz inne strony raz chodzą a 10 razy nie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”