inny przyjazny linux ?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Mahone
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

inny przyjazny linux ?

Post autor: Mahone »

Czy preferujecie jakiś inny linux oprócz ubuntu bo im więcej aktualizacji im więcej programów tym bardziej sie sypie podobnie jak imperialistyczna winda co coraz bardziej zaczyna mnie wku....wiać, piszesz z głupim problemem zmiany rozdzielczośći, rozwiązań masa programów do tuningu wszystko sie żre a żadno nie realizuje zamiezonego celu.

Macie coś stabilniejszego ?
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE

Odp: inny przyjazny linux ?

Post autor: jacekalex »

Debian
Trochę roboty przy konfiguracji jest , ale wykonalne, ale za to, jak się włączy porządne repozytoria, to działa, i się specjalnie nie sypie.
Albo Mint oparty na Debianie - Rolling Release.

Albo np Gentoo lub Funtoo ;) - najpierw pół roku zabawy, studiowania dokumentacji, ciągłych awarii, i cyrków, ale jak już poznamy system od podszewki, i ustawimy sobie odpowiednie flagi, to zaczyna być grzeczny i stabilny i bardzo przewidywalny. :craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Ja polecę Fedorę - distro na którym ostatecznie osiadłem po 3 latach skakania po dystrybucjach. Ktoś powie że to pole testowe Red Hat - ja powiem że to nie prawda, niech sprawdzi sam. Fedora jest na topie z nowinkami, zaciachy zdarzają się rzadko ale które distro ich nie ma, nie sypie się po aktualizacji do wydania poprzez sieć (mnie zawsze się udaje), ma parę spinów z gotowymi środowiskami graficznymi (spin = remix). No i Fedora ma ten plus, że można aktualizować ją co dwa wydania od razu (np. bezpośrednio z Fedora 12 do 14). Jeśli chodzi o polski support - ten nie jest tak spory jak Ubuntu, niemniej polskie forum tej dystrybucji posiada parę naprawdę mądrych głów. Polecam.
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
Awatar użytkownika
michal671
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: michal671 »

Ja polecam Ci Linux Mint 9 Isadora z LXDE. Do pobrania stąd:
ftp://ftp.tpnet.pl/pub/linux/linuxmint/ ... d-i386.iso

Oparty na Ubuntu 10.04 LTS, ale nieporównywalnie szybszy ;).
To by było na tyle :)

http://www.ubuntu-pomoc.org/ ← Porady dla Twojego systemu ;)
Zapraszam na moją stronę! → http://www.pcboard.net.pl/ oraz mój blog http://www.wilku.tk/
Inny OS: Sabayon Linux 7
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

No to jak każda sroczka swój ogonek chwali, to Arch Linux.
Nie sprawia żadnych kłopotów, dzięki modularnej budowie zgodnej z BUZI i bardzo dobremu supportowi przez fora angielskojęzyczne i doskonałej Wiki konfiguruje się go bezboleśnie a potem po prostu działa.
Można powiedzieć, że jego największą wadą jest stabilność i niezawodność.;)
Człowiek po prostu głupieje, od dwóch lat nie miałem żadnych kłopotów z systemem.
To coś jak Apple albo lodówka, włączam i działa.;P
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
DadaD
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: DadaD »

1. Linux Mint Julia (oparta o Ubuntu 10.10).
2. Fedora 14 jak Kol. jusko napisał ma dużo spinów czyli wersji z kodekami i skonfigurowanym oprogramowaniem oraz różnymi środowiskami.
3. Debian.
4. Linux Mint Debian Edition (LMDE) 24 grudnia pojawiła się najnowsza wersja.
Może być i inna kolejność, ale to moi faworyci.

Pozdrowienia
Inny OS - Linux Mint - GNOME
"Rzeczą ludzką jest błądzić, rzeczą głupców jest trwać w błędzie"
Seneka
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 13.10

Post autor: Dwimenor »

@igotit4free
Zajrzałem na stronę projektu i...aż mnie kusi aby sobie postawić. Ale kurczę, nie teraz, kiedy piszę pracę magisterską. Wsiąknę w konfigurację i przed następną gwiazdką nie obronię magistra:/
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Awatar użytkownika
mati75
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: mati75 »

Z przyjaznych to jeszcze openSUSE.
Debian Developer
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Post autor: k2cl »

Cóż, pojęcie "przyjazny Linux" to dosyć nieokreślona kategoria. Dla mnie przyjazne jest akurat to, czego używam, czyli Arch Linux (...zdaje się, że razem z igotit4free tworzymy prężną grupę lobbystów). Szybki, naprawdę stabilny (zwłaszcza biorąc pod uwagę stosowanie świeżych pakietów), logiczny.

Jestem jednak w pełni świadom tego, że nie każdy określi tę dystrybucję jako "przyjazną" - bez dłubania w terminalu (przynajmniej na początku) po prostu się nie obejdzie.
Work less, climb more :D
Awatar użytkownika
Potulniaczek
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: Potulniaczek »

Mahone pisze:Czy preferujecie jakiś inny linux oprócz ubuntu bo im więcej aktualizacji im więcej programów tym bardziej sie sypie podobnie jak imperialistyczna winda co coraz bardziej zaczyna mnie wku....wiać, piszesz z głupim problemem zmiany rozdzielczośći, rozwiązań masa programów do tuningu wszystko sie żre a żadno nie realizuje zamiezonego celu.

Macie coś stabilniejszego ?
Ściągnij obie Linux Gost,wypal na płytę i zrób obraz /.W razie awarii możesz dowolna ilość razy przywracać system.Graficznie,nie konsolowo.

Hej Debianiarze,opensursowcy i inni,macie taki ładny start i zamykanie systemu?:P Może napisz jak długo używasz Linuksa,czy dobrze dajesz sobie radę na Ubuntu?Co niektórzy chcą Ci tu proponować Gentoo :D
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

A ja w Gnome 2.30 mam GDM 2.22 i normalny regulator głośności, jaki pamiętam ze starszych wersji Gnome.
Żeby to osiągnąć, wystarczy flaga -pulseaudio.
I niech ktoś odpowie, dlaczego w Ubuntu i Debianie nowa wersja gnome oznacza aplet głośności pulse only?

I w dodatku, od gnome 2.30 - jest nowy gdm z zupełnie nieczytelnym programem do konfiguracji, a ja mogę bez żadnych kłopotów z zależnościami mieć stary gnome z normalnym gdmsetup nawet w gnome 2.32 ?

Pomijając takie drobiazgi jak uvesa (grafika w konsoli), czy takie niszowe programy,
jakie czasem testuje - jak THC-hydra - w paczce deb nigdy nic takiego nie znalazłem, skompilować się tego też nie dało, ze względu na zależności.

Łatwy - to raczej stabilny Debian, nie dlatego, że wszystko w nim można wyklikać, ale dlatego, że nie przywita nas czarnym ekranem po instalacji steru nvidii i aktualizacji kernela, nie sypie się po każdej aktualizacji, i bazuje na sprawdzonych rozwiązaniach, i programach, które nie powodują kłopotów, przez które neofici potrafią 5 razy w ciągu miesiąca system przeinstalować.

A jak ktoś chce sam sobie uszyć system na miarę, na poziomie zależności programów i bibliotek, to Gentoo i Funtoo są tu liderami.

Lekki i stabilny, a przy tym umiarkowanie trudny? - Slackware - często niedoceniany.

A system gotowy, do używania, w którym wszystko jest gotowe? ja polecam SUSE albo np Fedorę.
Z tą różnicą, ze za SUSE i Fedorą stoją spore firmy, które mają swoje polityki firmowe i humory.
Coraz częściej taki firmowy sznyt widzę również w Ubuntu, gdzie system idzie jak burza na rynek urządzeń przenośnych (goni obecna modę), a zarazem np przez zastosowanie Waylanda odcinają Ludzi (przynajmniej początkujących) od użycia sterów Nvidii, które z Waylandem nie współpracują.

Pomijając np dodany z woli społecznosci plymounth, który ni z gruszki, ni z pietruszki potrafi doprowadzić do ponownej instalacji systemu, wystarczy, że przy automatycznym wyborze kernela w grubie system się zatrzymuje na ślicznych pulsujacych pomarańczowych kropkach.
A niestety za takie zachowanie wywaliłem Ubu 10.04, pomimo, że po skompilowaniu własnego kernela system działał. (doszedłem do wniosku, że jeśli do działania łatwego systemu potrzebuję kompilować jajo zLiveCd, albo szukać po całym necie, żeby wyjaśnić, co jest grane, to jednak wolę system, w którym to ja decyduję, co jest grane :craz:

I trzeba przyznać, ze bywało ciężko, ale się opłacało, mam teraz stabilny i przyjazny system ;), i nawet wiem, czego się po nim spodziewać :craz:

To by było na tyle
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: rom »

bo im więcej aktualizacji im więcej programów tym bardziej sie sypie
Jak się za dużo miesza w systemie, to w końcu robi się śmietnik. Ja robię aktualizacje tylko pakietów sprawdzonych i przetestowanych (w MintUpdate oznaczone numerami 1 i 2). Programów spoza oficjalnego repozytorium staram się unikać. Nie mam żadnych testowych programów. Aha, no i wersja LTS obowiązkowo.

Co do przyjazności: dbaj o swój system, a on ci się odwdzięczy :)
Po jakimś czasie testowania większość popularnych dystrybucji staje się przyjazna. Trzeba je i siebie oswoić.
także = też
tak że = więc
Savpether
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Savpether »

Chakra Linux, stable snapshot wersja 0.3 nadaje się już do normalnego użytku. W 2011 roku ma wyjść 1.0 stable. Jest bardzo szybka pomimo tego, że ma kde4. Kde na niej działa szybciej niż gnome na ubuntu, ponad to oferuje bardzo oryginalne narzędzia, np. bundle system.

Jeśli jesteś zainteresowany większą liczbą informacji napisz do mnie na gtalk: savpether@gmail.com, gg nie posiadam.
Open your mind for mental revolution. It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. This is your world. This is our world. The revolution is now.
Tripix
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: Tripix »

hmm
co do Fedora..... to mam kosmiczne jaja z kodekami video....
i dziwny cyrk jak włączam .avi .. to sie program wyłącza... .xD
Za to nadaj si idealnie jako serwer...
Ciekawostka jest taka.... ze domain name : dałem : testujesobiemojafedore.pl
co ciekawe ...po wpisaniu takiej domeny ... na 2gim kompie w Firefoxie znalazło ;P..
ale kolega już nie ... sadzie że to wina routera.. bez routera pewnie była by nawet widoczna w internecie..
ja polecam Mint na Debianie :)
i Fedore 14 :)
Awatar użytkownika
DadaD
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: DadaD »

Tripix pisze:hmm
co do Fedora..... to mam kosmiczne jaja z kodekami video....
i dziwny cyrk jak włączam .avi .. to sie program wyłącza... .xD
Za to nadaj si idealnie jako serwer...
.......................
Instalacja kodeków i innego przydatnego oprogramowania jest doskonale opisana w http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik
Po zastosowaniu się do zawartych porad wszystkie formaty multimediów powinny śmigać.
Ale są osoby leniwe lub wygodne wtedy polecam spin Omega Fedora Remix do ściągnięcia z http://omega.dgplug.org/14/Live/i686/Om ... 6-Live.iso
opis - strona domowa http://omega.dgplug.org/

Pozdrowienia
Inny OS - Linux Mint - GNOME
"Rzeczą ludzką jest błądzić, rzeczą głupców jest trwać w błędzie"
Seneka
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: Hwiparam »

Mahone pisze:Macie coś stabilniejszego ?
Jeśli stabilniejszego, to chyba nic odkrywczego tu nie napiszę... Debian Testing - wbrew nazwie jest systemem stabilnym i zdatnym do codziennego użytku. Jak się go ogarnie (przynajmniej podstawy), to potrafi działać stabilnie i bezproblemowo. Sam używam już prawie rok (obecnie Unstable) i... Nie pamiętam, żeby mi się system zawiesił, jakieś ustawienia się posypały same z siebie itp. Aktualizacje owszem są, ale nie rozwalają połowy systemu jak to bywa w Ubuntu. Nic nie muszę formatować, reinstalować itp, system po prostu działa, co mnie chyba już powoli zaczyna nudzić :craz:
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"

Miej wygooglane, a będzie ci dane ;)
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: marcin1982 »

PCLinuxOS. Do dyspozycji kilka środowisk graficznych:
http://www.pclinuxos.com/
Polskie forum:
http://www.pclinuxos.org.pl/
Dystrybucja ciągła, stabilna, java + kodeki + flash są zainstalowane w systemie.
Awatar użytkownika
Silvervenom
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: Silvervenom »

Ja polecam OpenSusa
,,Żeby zepsuć system Linux trzeba nad tym popracować; żeby zepsuć system Windows wystarczy popracować na nim''
Tripix
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: Tripix »

DadaD pisze:Instalacja kodeków i innego przydatnego oprogramowania jest doskonale opisana w http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik
Po zastosowaniu się do zawartych porad wszystkie formaty multimediów powinny śmigać.
Ale są osoby leniwe lub wygodne wtedy polecam spin Omega Fedora Remix do ściągnięcia z http://omega.dgplug.org/14/Live/i686/Om ... 6-Live.iso
opis - strona domowa http://omega.dgplug.org/

Pozdrowienia
na ubuntu dziwna sprawa... mam to samo.. i na Mincie... po aktualizacji...
Właczam AVI .. i byle jaki player video sie włącza i wyłącza..... xP.
wma / wmv też odrzuca...
Działają Mp4/rmbv/mpeg/mov/vob bez problemów.... ciekawe...

Ale muszę się poskarżyć bo ostatnio Debiany / Ubunty / Minty zaczynają rżnąc jak sk....yn ;).....
Temu ostatnio Fedore poznałem ... zastanawiam się na CentOSem :D
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Post autor: Jusko »

CentOS - nie da rady. Ludzie starali się upchnąć go na desktop, łącznie ze mną - marne szanse (próbowałem ze względu na własnościówki ATi, gdyż Centek leci na leciwych pakietach). Zbyt stare pakiety, nie skompilujesz nawet nowych rzeczy, gdyż jedna zależność pociągnie drugą, druga trzecią...aż okaże się, że przekompilować musisz pół CentOS'a. Serwer tak, desktop - odpada. W sieci idzie znaleźć o tym, jak ludzie próbują upchnąć Centkę na biurko.

EDIT:
Chyba, że zadowalają Cię leciwe wersje programów (kiedyś przecież używało się ich w tych wersjach) - wtedy poznasz chyba jedno z najbardziej stabilnych distr Linuksa.
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”