WoW pod Ubuntu 10.04

Gry, do uruchomienia których potrzebne są programy typu Wine/Cedega/CrossOver albo jakieś emulatory.
Awatar użytkownika
Talisha
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

WoW pod Ubuntu 10.04

Post autor: Talisha »

Witam serdecznie! (po raz pierwszy na tym forum 8-) )

Przyznam szczerze, że dopiero wczoraj zainstalowałam sobie Ubuntu. Miałam już styczność z Linuxem ale przez bardzo krótki czas.
Wszystko mi śmiga idealnie i wszystko udaje mi się skonfigurować tak jak mi się podoba. Niestety World of Warcraft nie jestem w stanie odpalić...
Zainstalowałąm sobie Wine i za pierwszym razem nawet coś się włączyło. Ale kliknąć przyciski mogłam klikając 2 cm obok. Spróbowałam zmienić ustawienia grafiki w grze zaczynając od rozdzielczości i wtedy wszystko się zawiesiło a po restarcie już nic nie działa.

Czy mógłby mi ktoś krok po kroku wytłumaczyć jak mam zainstalować i odpalać WoWa by działał podobnie jak na Windows? Nie chcę już wracać nigdy do tamtego systemu...

Przepraszam jeśli już taki temat istnieje.

Bardzo proszę o łopatologiczne tłumaczenie. :grin:

Pozdrawiam,
menthosh
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Odp: WoW pod Ubuntu 10.04

Post autor: menthosh »

Jaka wersja WoW?
Awatar użytkownika
Talisha
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Hejka!
Pełna, wszystkie dodatki łącznie z Cataclysm. :D
menthosh
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: menthosh »

Talisha pisze:Hejka!
Pełna, wszystkie dodatki łącznie z Cataclysm. :D
Omg.. jaki numerek wersji? Widzę że się nie dogadamy, łap i wertuj za swoją wersją: http://www.winehq.org/search?cx=partner ... org%2F#914.

edit:
ps: Prawie wszystko ;p
:D Ehh..
Awatar użytkownika
Talisha
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

O.o! Nie wiedziałam, że jest coś takiego!
Dzięki wielkie! Mam nadzieję, że teraz sobie poradzę ^^

A wersji nie mam jak teraz sprawdzić bo w pracy siedzę. Przymusowo na windowsie... ;p
Popatrzę sobie w domciu, a jak mi się nie uda, to będę was męczyła tutaj podając numerek wersji i wszystko czego zapragniecie do szczęścia :D

Pozdrawiam!

ps: Prawie wszystko ;p

EDIT:
Nie udało mi się uruchomić WoW'a na moim PC ale nie poruszam dalej tematu, gdyż od dziś będę używała dużo mocniejszego sprzętu. Zobaczę po instalacji Ubuntu czy problem będzie się powtarzał. Jeśli tak, to będę prosiła o dalszą pomoc.

Na poprzedniej konfiguracji, stosując się do porad zamieszczonych na:

http://www.winehq.org/search?cx=part...ehq.org%2F#914

Udało mi się dojść do momentu, w którym wszystko działa. Widzę całe UI, działają wszelkie menu ale wszędzie gdzie jest wyświetlana grafika (moja postać, krajobraz itp) wszystko jest czarne.
Inne gry 3D (pod linuxa) działąją idealnie.
Second Life na Viewerze 2 i Phoenixie też bez problemu.

Ale tak jak pisałam, odezwę się, jak problem będzie występował na nowym sprzęcie.
Awatar użytkownika
oscarr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: oscarr »

Nie trzeba wiele kombinować.
Wystarczy wybrać rozdzielczość taką jaka jest w systemie (czyli najlepiej rozdzielczość monitora). Wtedy nie trzeba będzie "celować" obok przycisków.

Poza tym co napisali na winehq warto jeszcze sprawdzić działanie wow w trybie opengl i directx. (zmienia się w pliku z konfigiem)

U jednych lepiej wow działa na opengl, a u innych na directx (w tym u mnie). Przy czym lepiej nie znaczy wprost więcej FPS, a raczej stabilniej i ogólnie płynniej, bez jakichś dziwnych zacięć, zawieszeń czy artefaktów, lub czarnej dziury.
Awatar użytkownika
Talisha
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

#Oscarr

Co do rozdzielczości to już na to wpadłam. Szkoda tylko, że jest problem bo rozdzielczość monitora/pulpitu nijak nie chce się zgodzić z rozdzoelczościa WoW'a odpalanego w oknie... Ale mniejsza o to.
Po wspmnianej zmianie sprzętu i zainstalowaniu Mandarynki wróciłam do punktu wyjścia, tak więc jak dojdę do miejsca "bez wyjścia" to się odezwę. Brak czasu jest największą przeszkdą w rozkminianiu "nowego" systemu...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Z innych systemów”