Wolno działający Firefox
- Addammo21
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Wolno działający Firefox
Witam. Ubuntu zainstalowałem po raz pierwszy, nie dawno temu. Od dłuższego czasu próbowałem sam zainstalować Adobe Flash Player, ale nie mogłem sobie poradzić, aż w końcu sam firefox to za mnie zrobił w postaci zainstalowania brakujących wtyczek.
Wszystko ładnie, ale teraz Firefox strasznie skacze przy przeglądaniu nawet najprostszych stron www. W ogóle laguje jak przeglądam strony. Jest to dość uciążliwe.
Czy jest jakiś sposób aby temu zaradzić?
Wszystko ładnie, ale teraz Firefox strasznie skacze przy przeglądaniu nawet najprostszych stron www. W ogóle laguje jak przeglądam strony. Jest to dość uciążliwe.
Czy jest jakiś sposób aby temu zaradzić?
"Nie bądź frajerem, bądź HD!"
- JakubDGL
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Wolno działający Firefox
Prawdopodobnie wolny sprzęt, też tak miałem na starym komputerze. Cóż, adblock plus i flashblock...
- Addammo21
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Nie jestem pewien czy to tego wina, bo nie mam starego sprzętu.
Czy to może efekt, włączenia dodatkowych efektów wizualnych w System > Preferencje > Wygląd?
Mam płytę FOXCONN A7GM-S 2.0, ze zintegrowaną kartą graficzna Radeon HD 3200, 4 GB RAM DDR2, dysk SDA 500 SAMSUNGA. Więc, wątpię, czy to sprawa sprzętu. Może sterowników do karty??
Czy to może efekt, włączenia dodatkowych efektów wizualnych w System > Preferencje > Wygląd?
Mam płytę FOXCONN A7GM-S 2.0, ze zintegrowaną kartą graficzna Radeon HD 3200, 4 GB RAM DDR2, dysk SDA 500 SAMSUNGA. Więc, wątpię, czy to sprawa sprzętu. Może sterowników do karty??
-
- Gibki Gibbon
Możesz wyłączyć protokół IPV6. W pasku wpisujesz:
Wyszukaj IPV6 i zmień na true.
No i oczywiście polecam Adblock Plus oraz NoScript. Bez tego np. wp.pl nie da się normalnie oglądać ...
Kod: Zaznacz cały
about:config
No i oczywiście polecam Adblock Plus oraz NoScript. Bez tego np. wp.pl nie da się normalnie oglądać ...
- JakubDGL
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Kontakt:
A jaki procek? Nie no, przy takim sprzęcie to raczej nie jego wina, chociaż mówię Ci, nawet kilka reklam we flashu i dwie otwarte karty potrafią skutecznie rozwalić pracę systemu. Mimo wszystko dalej polecam Adblock'a
"Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja jest to, że się z nami nie kontaktują"
Linux Registered User #528749;
Linux Registered User #528749;
- Potulniaczek
- Wygnańcy
Masz nieszczęsnego Radeona.Zainstalowałeś sterowniki zamknięte?Addammo21 pisze:Nie jestem pewien czy to tego wina, bo nie mam starego sprzętu.
- Addammo21
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Mój procesor to AMD Athlon Dual Core x64 4850e. No to teraz pytanie, jak skonfigurować adblock taka by nie blokował, np.: filmików na youtube a całą nie potrzebną resztę animacji flash?
- Potulniaczek
- Wygnańcy
To nie jest wina,żadnej wtyczki.Addammo21 pisze:Mój procesor to AMD Athlon Dual Core x64 4850e. No to teraz pytanie, jak skonfigurować adblock taka by nie blokował, np.: filmików na youtube a całą nie potrzebną resztę animacji flash?
- Addammo21
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
marcin1982 komenda którą podałeś, niezbyt u mnie działa. Jestem nie doświadczony, więc nie wiem, mogłem coś źle zrobić.
Potulniaczek - wiesz co, nie wiem za bardzo czym się różnią zamknięte od tych innych. Po prostu, po zainstalowaniu Ubuntu, wyskoczył monit o pobranie najnowszych sterowników do mojej karty graficznej, więc, tak też zrobiłem. Od tego czasu, np,: podczas ładowania się Ubuntu obraz robi się dziwnie różowy i wyskakuje jakiś dziwny komunikat "MMIO cannot be reserved". Jak wyłączam system, to logo końcowe przybiera kolor różowy i a obraz zmienia rozdzielczość coś na podobę rozdzielczości 640x480
EDIT:
Wyłączyłem nawet dodatkowe efekty wizualne dla całego systemu, ale i to nie pomaga.
Potulniaczek - wiesz co, nie wiem za bardzo czym się różnią zamknięte od tych innych. Po prostu, po zainstalowaniu Ubuntu, wyskoczył monit o pobranie najnowszych sterowników do mojej karty graficznej, więc, tak też zrobiłem. Od tego czasu, np,: podczas ładowania się Ubuntu obraz robi się dziwnie różowy i wyskakuje jakiś dziwny komunikat "MMIO cannot be reserved". Jak wyłączam system, to logo końcowe przybiera kolor różowy i a obraz zmienia rozdzielczość coś na podobę rozdzielczości 640x480
EDIT:
Wyłączyłem nawet dodatkowe efekty wizualne dla całego systemu, ale i to nie pomaga.
- soulreaver1
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Jako że masz 64-bit system stawiam że jest to problem z flash playerem. Spróbuj zainstalować najnowszą betę: http://labs.adobe.com/downloads/flashpl ... quare.html
-
- Gibki Gibbon
Instalujesz Adblock Plus z menu Narzędzia -> Dodatki. Potem wchodzisz tutaj:
http://www.niecko.pl/adblock/ i klikasz na "Subskrypcja - metoda polecana". Zostanie dodany zestaw filtrów dla polskich stron. Można też zainstalować EasyList (USA). To dla reszty stron.
Dla polskich stron mogę polecić jeszcze takie filtry:
http://www.bsi.info.pl/ i takie: http://blog.suda.pl/2006/04/19/filtry-adblock-plus.html .
About:config wpisujemy w pasku adresu przeglądarki. Trzeba potwierdzić chęć nabrojenia. Pokaże Ci się puste okno. W pasku u góry wpisz po prostu IPV6, zmień wartość na true.
http://www.niecko.pl/adblock/ i klikasz na "Subskrypcja - metoda polecana". Zostanie dodany zestaw filtrów dla polskich stron. Można też zainstalować EasyList (USA). To dla reszty stron.
Dla polskich stron mogę polecić jeszcze takie filtry:
http://www.bsi.info.pl/ i takie: http://blog.suda.pl/2006/04/19/filtry-adblock-plus.html .
About:config wpisujemy w pasku adresu przeglądarki. Trzeba potwierdzić chęć nabrojenia. Pokaże Ci się puste okno. W pasku u góry wpisz po prostu IPV6, zmień wartość na true.
- Potulniaczek
- Wygnańcy
Ludzie tutaj i maja podobne problemy z kartami ATI.Musisz poszukać na forum.Ściąga się sterowniki ze strony producenta,odinstalowuje,te które masz i na piechotę instaluje te ściągnięte.Z działaniem,ztego co czytałem jest różnie.Niech wypowiedzą się posiadacze tych kart,którą Ty masz.Addammo21 pisze:marcin1982 komenda którą podałeś, niezbyt u mnie działa. Jestem nie doświadczony, więc nie wiem, mogłem coś źle zrobić.
EDIT:
- Addammo21
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Witam. Więc tak jak radzicie, spróbuję ze zmianą sterowników.
Teraz mam dwa pytania, ponieważ z Ubuntu nie miałem zbyt wiele do czynienia wcześniej, toteż kompletnie nie wiem jak odinstalować sterowniki, a drugie pytanie jest takie, czy sterowniki z tej strony :
Sterowniki od ATI
będą pasowały do płyty głównej którą posiadam (FOXCONN A7GM-S 2.0)
Teraz mam dwa pytania, ponieważ z Ubuntu nie miałem zbyt wiele do czynienia wcześniej, toteż kompletnie nie wiem jak odinstalować sterowniki, a drugie pytanie jest takie, czy sterowniki z tej strony :
Sterowniki od ATI
będą pasowały do płyty głównej którą posiadam (FOXCONN A7GM-S 2.0)
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
dp: Wolno działający Firefox
Mi firefox strasznie mulił na 32 bitowej wersji ubuntu. Na 64 bitowej było lepiej ale dalej flash strasznie mulił (często nawet nie wyłapywał kliknięcia myszki, nie mogłem np. wcisnąć play na youtube), to odinstalowałem "ubuntowego" flasha z repozytorium i pobrałem 64 bitową bibliotekę prosto ze strony adobe (chyba cały czas jest w wersji "beta") i wrzuciłem do katalogu plugins firefoxa. Prędkość wzrosła chyba 3 krotnie.
Obecnie używam opery na przemian z google chromem które są kilkakrotnie szybsze od firefoxa (nie kwestionuję prędkości wczytywania stron, chodzi mi tylko o szybkość uruchamiania jak i prędkość reagowania samego interfejsu).
Ponoć z firefoxem 4.0 ma być o niebo lepiej.
Tak w ogóle to chyba ten firefox 3.6 co jest na 64 bitowym ubuntu tak naprawdę jest 32 bitowy, nie sprawdzałem, ale może dlatego tak muli.
Pozdrawiam.
Obecnie używam opery na przemian z google chromem które są kilkakrotnie szybsze od firefoxa (nie kwestionuję prędkości wczytywania stron, chodzi mi tylko o szybkość uruchamiania jak i prędkość reagowania samego interfejsu).
Ponoć z firefoxem 4.0 ma być o niebo lepiej.
Tak w ogóle to chyba ten firefox 3.6 co jest na 64 bitowym ubuntu tak naprawdę jest 32 bitowy, nie sprawdzałem, ale może dlatego tak muli.
Pozdrawiam.
- Addammo21
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Dobra. Więc spróbujmy. Teraz pytanie, jak odinstalować mam flasha którego teraz mam zainstalowanego?
- Foka0111
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Kontakt:
Do animacji jest taka fajna wtyczka NoScript.
FF może jest zamulasty,ale liczba wtyczek jest ogromna.
FF może jest zamulasty,ale liczba wtyczek jest ogromna.
Acer Aspire 6930G - intel P 7450/GF 9600 GS/4GB DDR2/