Wolno działający Firefox

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
Addammo21
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Wolno działający Firefox

Post autor: Addammo21 »

Witam. Ubuntu zainstalowałem po raz pierwszy, nie dawno temu. Od dłuższego czasu próbowałem sam zainstalować Adobe Flash Player, ale nie mogłem sobie poradzić, aż w końcu sam firefox to za mnie zrobił w postaci zainstalowania brakujących wtyczek.
Wszystko ładnie, ale teraz Firefox strasznie skacze przy przeglądaniu nawet najprostszych stron www. W ogóle laguje jak przeglądam strony. Jest to dość uciążliwe.
Czy jest jakiś sposób aby temu zaradzić?
"Nie bądź frajerem, bądź HD!"
Awatar użytkownika
JakubDGL
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Wolno działający Firefox

Post autor: JakubDGL »

Prawdopodobnie wolny sprzęt, też tak miałem na starym komputerze. Cóż, adblock plus i flashblock...
Awatar użytkownika
Addammo21
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Nie jestem pewien czy to tego wina, bo nie mam starego sprzętu.
Czy to może efekt, włączenia dodatkowych efektów wizualnych w System > Preferencje > Wygląd?
Mam płytę FOXCONN A7GM-S 2.0, ze zintegrowaną kartą graficzna Radeon HD 3200, 4 GB RAM DDR2, dysk SDA 500 SAMSUNGA. Więc, wątpię, czy to sprawa sprzętu. Może sterowników do karty??
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: marcin1982 »

Możesz wyłączyć protokół IPV6. W pasku wpisujesz:

Kod: Zaznacz cały

about:config
Wyszukaj IPV6 i zmień na true.
No i oczywiście polecam Adblock Plus oraz NoScript. Bez tego np. wp.pl nie da się normalnie oglądać ...
Awatar użytkownika
JakubDGL
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Kontakt:

Post autor: JakubDGL »

A jaki procek? Nie no, przy takim sprzęcie to raczej nie jego wina, chociaż mówię Ci, nawet kilka reklam we flashu i dwie otwarte karty potrafią skutecznie rozwalić pracę systemu. Mimo wszystko dalej polecam Adblock'a
"Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja jest to, że się z nami nie kontaktują"
Linux Registered User #528749;
Awatar użytkownika
Potulniaczek
Wygnańcy

Post autor: Potulniaczek »

Addammo21 pisze:Nie jestem pewien czy to tego wina, bo nie mam starego sprzętu.
Czy to może efekt, włączenia dodatkowych efektów wizualnych w System > Preferencje > Wygląd?
Mam płytę FOXCONN A7GM-S 2.0, ze zintegrowaną kartą graficzna Radeon HD 3200, 4 GB RAM DDR2, dysk SDA 500 SAMSUNGA. Więc, wątpię, czy to sprawa sprzętu. Może sterowników do karty??
Masz nieszczęsnego Radeona.Zainstalowałeś sterowniki zamknięte?
Awatar użytkownika
Addammo21
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Mój procesor to AMD Athlon Dual Core x64 4850e. No to teraz pytanie, jak skonfigurować adblock taka by nie blokował, np.: filmików na youtube a całą nie potrzebną resztę animacji flash?
Awatar użytkownika
Potulniaczek
Wygnańcy

Addammo21 pisze:Mój procesor to AMD Athlon Dual Core x64 4850e. No to teraz pytanie, jak skonfigurować adblock taka by nie blokował, np.: filmików na youtube a całą nie potrzebną resztę animacji flash?
To nie jest wina,żadnej wtyczki.
Awatar użytkownika
Addammo21
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

marcin1982 komenda którą podałeś, niezbyt u mnie działa. Jestem nie doświadczony, więc nie wiem, mogłem coś źle zrobić.

Potulniaczek - wiesz co, nie wiem za bardzo czym się różnią zamknięte od tych innych. Po prostu, po zainstalowaniu Ubuntu, wyskoczył monit o pobranie najnowszych sterowników do mojej karty graficznej, więc, tak też zrobiłem. Od tego czasu, np,: podczas ładowania się Ubuntu obraz robi się dziwnie różowy i wyskakuje jakiś dziwny komunikat "MMIO cannot be reserved". Jak wyłączam system, to logo końcowe przybiera kolor różowy i a obraz zmienia rozdzielczość coś na podobę rozdzielczości 640x480

EDIT:
Wyłączyłem nawet dodatkowe efekty wizualne dla całego systemu, ale i to nie pomaga.
Awatar użytkownika
soulreaver1
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: soulreaver1 »

Jako że masz 64-bit system stawiam że jest to problem z flash playerem. Spróbuj zainstalować najnowszą betę: http://labs.adobe.com/downloads/flashpl ... quare.html
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: marcin1982 »

Instalujesz Adblock Plus z menu Narzędzia -> Dodatki. Potem wchodzisz tutaj:
http://www.niecko.pl/adblock/ i klikasz na "Subskrypcja - metoda polecana". Zostanie dodany zestaw filtrów dla polskich stron. Można też zainstalować EasyList (USA). To dla reszty stron.
Dla polskich stron mogę polecić jeszcze takie filtry:
http://www.bsi.info.pl/ i takie: http://blog.suda.pl/2006/04/19/filtry-adblock-plus.html .

About:config wpisujemy w pasku adresu przeglądarki. Trzeba potwierdzić chęć nabrojenia. Pokaże Ci się puste okno. W pasku u góry wpisz po prostu IPV6, zmień wartość na true.
Awatar użytkownika
Potulniaczek
Wygnańcy

Addammo21 pisze:marcin1982 komenda którą podałeś, niezbyt u mnie działa. Jestem nie doświadczony, więc nie wiem, mogłem coś źle zrobić.

Potulniaczek - wiesz co, nie wiem za bardzo czym się różnią zamknięte od tych innych. Po prostu, po zainstalowaniu Ubuntu, wyskoczył monit o pobranie najnowszych sterowników do mojej karty graficznej, więc, tak też zrobiłem. Od tego czasu, np,: podczas ładowania się Ubuntu obraz robi się dziwnie różowy i wyskakuje jakiś dziwny komunikat "MMIO cannot be reserved". Jak wyłączam system, to logo końcowe przybiera kolor różowy i a obraz zmienia rozdzielczość coś na podobę rozdzielczości 640x480

EDIT:
Wyłączyłem nawet dodatkowe efekty wizualne dla całego systemu, ale i to nie pomaga.
Ludzie tutaj i maja podobne problemy z kartami ATI.Musisz poszukać na forum.Ściąga się sterowniki ze strony producenta,odinstalowuje,te które masz i na piechotę instaluje te ściągnięte.Z działaniem,ztego co czytałem jest różnie.Niech wypowiedzą się posiadacze tych kart,którą Ty masz.
Awatar użytkownika
Addammo21
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Witam. Więc tak jak radzicie, spróbuję ze zmianą sterowników.
Teraz mam dwa pytania, ponieważ z Ubuntu nie miałem zbyt wiele do czynienia wcześniej, toteż kompletnie nie wiem jak odinstalować sterowniki, a drugie pytanie jest takie, czy sterowniki z tej strony :
Sterowniki od ATI
będą pasowały do płyty głównej którą posiadam (FOXCONN A7GM-S 2.0)
Dibo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

dp: Wolno działający Firefox

Post autor: Dibo »

Mi firefox strasznie mulił na 32 bitowej wersji ubuntu. Na 64 bitowej było lepiej ale dalej flash strasznie mulił (często nawet nie wyłapywał kliknięcia myszki, nie mogłem np. wcisnąć play na youtube), to odinstalowałem "ubuntowego" flasha z repozytorium i pobrałem 64 bitową bibliotekę prosto ze strony adobe (chyba cały czas jest w wersji "beta") i wrzuciłem do katalogu plugins firefoxa. Prędkość wzrosła chyba 3 krotnie.
Obecnie używam opery na przemian z google chromem które są kilkakrotnie szybsze od firefoxa (nie kwestionuję prędkości wczytywania stron, chodzi mi tylko o szybkość uruchamiania jak i prędkość reagowania samego interfejsu).
Ponoć z firefoxem 4.0 ma być o niebo lepiej.
Tak w ogóle to chyba ten firefox 3.6 co jest na 64 bitowym ubuntu tak naprawdę jest 32 bitowy, nie sprawdzałem, ale może dlatego tak muli.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Addammo21
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Dobra. Więc spróbujmy. Teraz pytanie, jak odinstalować mam flasha którego teraz mam zainstalowanego?
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Kontakt:

Post autor: Foka0111 »

Do animacji jest taka fajna wtyczka NoScript.
FF może jest zamulasty,ale liczba wtyczek jest ogromna.
Acer Aspire 6930G - intel P 7450/GF 9600 GS/4GB DDR2/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”