laptop-mode-tools i pm-utils razem
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
laptop-mode-tools i pm-utils razem
witam
Dlaczego nie mogę mieć tych 2 pakietów razem ? Jeden każe usunąć drugi przy instalacji a ja potrzebuję obu. Proszę o porady.
Z góry dzięki
Pozdrawiam
Dlaczego nie mogę mieć tych 2 pakietów razem ? Jeden każe usunąć drugi przy instalacji a ja potrzebuję obu. Proszę o porady.
Z góry dzięki
Pozdrawiam
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86_64
Odp: laptop-mode-tools i pm-utils razem
Ja również mam ten sam problem na ubuntu 10.10.
Na Ubu 10.04 mój Asus UL20A przy dobrze skonfigurowanym laptop-mode-tools pobierał nawet mniej, niz 6W (na baterii).
Na ubuntu 10.10 z pm-utils i bez laptop-mode-tools, mogę zejść minimalnie do 8W, a zwykle pobiera 12W.
Już się zaczynam zastanawiać, czy nie zainstalować 10.04 z powrotem
zależy mi na czasie pracy na baterii.
Na Ubu 10.04 mój Asus UL20A przy dobrze skonfigurowanym laptop-mode-tools pobierał nawet mniej, niz 6W (na baterii).
Na ubuntu 10.10 z pm-utils i bez laptop-mode-tools, mogę zejść minimalnie do 8W, a zwykle pobiera 12W.
Już się zaczynam zastanawiać, czy nie zainstalować 10.04 z powrotem

-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Co zmieniałeś jeszcze w pliku konfiguracyjnym aby wydłużyć czas pracy na baterii ?usercontrol pisze:przy dobrze skonfigurowanym laptop-mode-tools pobierał nawet mniej, niz 6W (na baterii).
Pozdrawiam
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Panowie, oba pakiety tj. laptop-mode-tools i pm-utils to dwa podobne narzędzia zarządzania energią w komputerach przenośnych. W poprzednich wersjach Ubuntu, czyli 10.04 i starszych była możliwość instalowania obu razem, co powodowało konflikty i generalnie różne funkcje oszczędzania energii raz działały, a raz nie. W Ubuntu 10.10 nie możemy używać ich jednocześnie. Dodam, że obecnie laptop-mode-tools nie są zalecane, nie mam pewności, ale jest to starsze i chyba już nie rozwijane narzędzie. Zresztą ja miałem z nim kilka problemów - nie wszystko działało tak powinno. Ponadto sporo wiedzy na ten temat na kolega e X t 73, który w dziale o netbookach prowadzi dyskusje na ten temat i nie tylko: viewtopic.php?t=109452&page=66
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Ok, tylko dajcie sprawny sposób na wyłączenie parkowania głowic bez laptop-mode bo rozwali mi dysk 

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Kontakt:
Faktycznie, użycie narzędzi zarządzania energią uruchamia wstrzymanie pracy dysku co pewien czas - zbyt często niestety. Obecnie stosuje prosty skrypt, który można załadować przy starcie Ubuntu:
Należy pamiętać o zainstalowaniu smartmontools. Aby sprawdzić czy faktycznie to działa używamy komendy:
Co do wartości, to w różnego typu manualach jest:
255 - wyłączenie parkowania
254 - bardzo sporadyczne parkowanie (nie wiem co ile sec.)
128 - wartość optymalna wg twórców jednak jak pokazuje rzeczywistość to zbyt agresywna polityka zarządzania energią - raczej polityka zarzynania dysku
U mnie to działa, na zasilaniu sieciowym dysk nie parkuje, a po uruchomieniu tego skryptu i pracy na baterii parkowanie jest naprawdę rzadko.
Kod: Zaznacz cały
#!/bin/sh
sudo hdparm -B 254 /dev/sda
sudo smartctl -a /dev/sda | grep Load_Cycle_Count
255 - wyłączenie parkowania
254 - bardzo sporadyczne parkowanie (nie wiem co ile sec.)
128 - wartość optymalna wg twórców jednak jak pokazuje rzeczywistość to zbyt agresywna polityka zarządzania energią - raczej polityka zarzynania dysku

U mnie to działa, na zasilaniu sieciowym dysk nie parkuje, a po uruchomieniu tego skryptu i pracy na baterii parkowanie jest naprawdę rzadko.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Dodam od siebie, że metodę bpawelczyk warto zastosować, ale najpierw sprawdzić jak nasz dysk pracuje.
Za pomocą smartmontools należy najpierw sprawdzić liczbę parkowań na dobę (łatwo obliczyć, szacuje się, że do 90 parkowań na dobę jest nieszkodliwe). Jeśli liczba parkowań jest za duża warto ją zmniejszyć skryptem z powyższego posta. Są też inne metody, były opisywane na tym forum już w 2007 roku jak wybuchła afera z plotką o niszczeniu dysków przez Ubuntu.
Zbyt duża liczba parkowań dotyczy tylko komputerów przenośnych (laptopy i netbooki) posiadających dyski HDD. SSD nie ma głowicy, inna konstrukcja, więc problemu też nie ma. Problem pojawia się najczęściej przy zasilaniu stałym - czyli przy pracy "na baterii". Zazwyczaj przy zasilaniu zmiennym dysk w ogóle nie parkuje, "bo jest to sygnał dla niego", że komputer jest w bezpiecznej pozycji i parkowanie jest niepotrzebne. Dlatego należy porównać parkowanie w obu przypadkach - przy prądzie stałym i zmiennym. Ja sam uruchamiam powyższy skrypt "ręcznie" gdy długo pracuję na baterii (od 2 do 8 godzin, poniżej dwóch godzin nie włączam w ogóle, bo liczba parkowań jest u mnie niska). Na zasilaniu go nie włączam, bo nie ma takiej potrzeby. Nie ma też potrzeby uruchamiania go automatycznie przy rozruchu bo - jak pisałem wcześniej - nie zawsze dysk parkuje, są różne sytuacje (chyba, że ktoś zauważy, że liczba parkowań jest bardzo wysoka - choć nowe dyski Samsunga parkują często, a pracują bardzo dobrze).
Warto także sprawdzać temperaturę dysku - zwłaszcza po uruchomieniu skryptu. Można to robić za pomocą hddtemp.
Instalacja, tradycyjnie:
I sprawdzanie temperatury dysku:
Taka diagnoza/obserwacja z naszej strony, zapobieganie "nadwrażliwym ekologom", którzy w imię oszczędności energii popadli w skrajność, może przedłużyć żywotność naszego dysku.
Problem zbyt częstego parkowania dotyczy nie tylko Linuxa, ale także Windowsa i Maca.
Pozdrawiam.
Za pomocą smartmontools należy najpierw sprawdzić liczbę parkowań na dobę (łatwo obliczyć, szacuje się, że do 90 parkowań na dobę jest nieszkodliwe). Jeśli liczba parkowań jest za duża warto ją zmniejszyć skryptem z powyższego posta. Są też inne metody, były opisywane na tym forum już w 2007 roku jak wybuchła afera z plotką o niszczeniu dysków przez Ubuntu.
Zbyt duża liczba parkowań dotyczy tylko komputerów przenośnych (laptopy i netbooki) posiadających dyski HDD. SSD nie ma głowicy, inna konstrukcja, więc problemu też nie ma. Problem pojawia się najczęściej przy zasilaniu stałym - czyli przy pracy "na baterii". Zazwyczaj przy zasilaniu zmiennym dysk w ogóle nie parkuje, "bo jest to sygnał dla niego", że komputer jest w bezpiecznej pozycji i parkowanie jest niepotrzebne. Dlatego należy porównać parkowanie w obu przypadkach - przy prądzie stałym i zmiennym. Ja sam uruchamiam powyższy skrypt "ręcznie" gdy długo pracuję na baterii (od 2 do 8 godzin, poniżej dwóch godzin nie włączam w ogóle, bo liczba parkowań jest u mnie niska). Na zasilaniu go nie włączam, bo nie ma takiej potrzeby. Nie ma też potrzeby uruchamiania go automatycznie przy rozruchu bo - jak pisałem wcześniej - nie zawsze dysk parkuje, są różne sytuacje (chyba, że ktoś zauważy, że liczba parkowań jest bardzo wysoka - choć nowe dyski Samsunga parkują często, a pracują bardzo dobrze).
Warto także sprawdzać temperaturę dysku - zwłaszcza po uruchomieniu skryptu. Można to robić za pomocą hddtemp.
Instalacja, tradycyjnie:
sudo apt-get install hddtemp
sudo hddtemp /dev/sda
Problem zbyt częstego parkowania dotyczy nie tylko Linuxa, ale także Windowsa i Maca.
Pozdrawiam.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Witam
W niedługim czasie opisze, jak zapewnić sobie dość wysoki poziom oszczędności energii bez wyłączania WiFi, czy też bth
... np pod 1201n udało mi się zejść z poborem energii do 13.0 W, przy zachowaniu pełnej funkcjonalności
. Natomiast pod Lenovo s10 - przy przyciemnieniu ekranu do 40 % włączonym WiFi oraz bth udało się zejść w okolice 8-10 W. Sądzę, że jeszcze coś wyciągnę ale to wymaga dalszych analiz. Zatem zapewne w okolicach 10 stycznia może już będę w stanie (ciągły brak czasu) coś napisać 
Przed chwilą ustanowiłem "swoisty" rekord na wskazanej poniżej platformie - akurat 1201n nic nie robił i zużycie spadło do 11.3 W
Zrzut ekranu - 1201n pod testowym kernelem 2.6.37-rc8-git4 - v12.4
Pozdrawiam
W niedługim czasie opisze, jak zapewnić sobie dość wysoki poziom oszczędności energii bez wyłączania WiFi, czy też bth

Przed chwilą ustanowiłem "swoisty" rekord na wskazanej poniżej platformie - akurat 1201n nic nie robił i zużycie spadło do 11.3 W

Zrzut ekranu - 1201n pod testowym kernelem 2.6.37-rc8-git4 - v12.4
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Czekam z niecierpliwością na taki HOWTO. Dobrze byłoby wydłużyć czas pracy na baterii do maksimum.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.