Torrent - dużo słabszy transfer
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
- Kontakt:
Torrent - dużo słabszy transfer
Witam,
Otóż zainstalowałem sobie Kubuntu 10.10, wszystko do tej pory działa, prócz jednej rzeczy. Mianowicie niezależnie, jakiego programu do torrentów bym używał prędkość pobierania oscyluje w granicach 100 kb/s przy łączu 10 mb/s. Dodam, że ściągając z FTP'a lub robiąc aktualizację systemu ciągnie mi pełną prędkością. Wcześniej używałem kTorrenta, a teraz uTorrenta i cały czas jest to samo. Pod Winzgrozą te same torrenty szły pełnym łączem. Wie ktoś, co z tym fantem należy zrobić ?
Pozdrawiam
Maleckim
Otóż zainstalowałem sobie Kubuntu 10.10, wszystko do tej pory działa, prócz jednej rzeczy. Mianowicie niezależnie, jakiego programu do torrentów bym używał prędkość pobierania oscyluje w granicach 100 kb/s przy łączu 10 mb/s. Dodam, że ściągając z FTP'a lub robiąc aktualizację systemu ciągnie mi pełną prędkością. Wcześniej używałem kTorrenta, a teraz uTorrenta i cały czas jest to samo. Pod Winzgrozą te same torrenty szły pełnym łączem. Wie ktoś, co z tym fantem należy zrobić ?
Pozdrawiam
Maleckim
- gregorb612
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Odp: Torrent - dużo słabszy transfer
Sprawdzałeś w ustawieniach używanych klientów czy nie masz ustawionego limitu pobierania?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Kontakt:
Tak, sprawdzałem. Żadnego limitu nie mam ustawionego.
- soulreaver1
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Czy masz otwarte porty? Czy nie masz limitu na liczbę peerów "max. peer count"? Do ilu peerów mniej więcej się łączysz?Maleckim pisze:Witam,
Pozdrawiam
Maleckim
- kris55
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
Nie ma żadnej gwarancji, że jeden plik ściągniemy z szybkością na max a drugi 1-2 kb, to jest torrent, szybkość ściągania zależy od ilości źródeł, taki jest między innymi urok torrenta.
Linux Puppy 5.20 ROX + OpenBox & Ubuntu 10.04 GNOME
Linux Registered User #308993 ---> http://www.counter.li.org
Linux Counter is not an exclusive club. Any Linux user can join and it's free.
Linux Registered User #308993 ---> http://www.counter.li.org
Linux Counter is not an exclusive club. Any Linux user can join and it's free.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
UPC10 + ich modem + router di-524 (rozdziela lacze kablem na pc i na lapka (wi-fi)).Maleckim pisze:Witam,
Pozdrawiam
Maleckim
Na PC posiadam Ubuntu 10.10+Gnome oraz win7 (oba 64).
Transfer wszedzie poza bittorrent (probowalem deluge i vuze) oscyluje w granicach 800 KB/s-1 MB/s, natomiast torrenty nie przekraczają magicznej granicy 100KB/s obojętnie z jakiego by byly zrodla.
W tym samym czasie na probe odpalilem utorrent na laptopie (win xp) z tym samym torrentem, gdzie predkosc pobierania w ciagu chwili wyniosla 1MB/s.
Odpalilem win7 na PC -> utorrent -> ten sam torrent -> predkosc ok. 1MB/s
Wracajac do Ubuntu, proba sciagniecia jakiegokolwiek torrenta poprzez wbudowanego klienta bittorrent w Operze, konczy sie taka sama predkoscia pobierania (opcja testuj port w operze wyrzuca Podczas testowania możliwości przyjmowania połączeń na wybranym porcie serwer zwrócił następujący błąd: Server: Time Out
Proszę sprawdzić konfigurację zapory połączenia internetowego oraz routera.).
Postanowilem usunac wpisy w iptables (nie posiadam zadnych nakladek).
To samo... Nie mam pojecia od ktorej strony sie za to zabrac, nie mam pomyslow, a nie jestem zbytnio doswiadczonym uzytkownikiem Linuxa...
Gdyby ktos mial jakikolwiek pomysl, smialo!
Pozdrawiam.
//edit
Zrobilem forwarding portu na ruterze (6881). Test portow w operze (bittorrent) na ten moment przechodzi pozytywnie, przywrocilem wpisy w iptables, przepuszcza 6881, proby roznych klientow z ustawionymi portami na 6881 nie sa pozytywne :<...wciaz predkosc jest bardzo mala, co nie jest zalezne od torrenta, poniewaz proby na win7 (PC) oraz win xp (laptop) daja pozytywne efekty :/
//edit 2
Kombinowalem i nic nie moglem wykombinowac... postanowilem pojsc tropem windowsa i odpalilem wine oraz utorrent... hm torrenty sciagaja sie teraz z predkoscia z jaka powinny sie sciagac czyli ok. 1MB/s/ !
Nie wiem co jest tego przyczyna i z jakiego powodu zaden, ale to zaden klient linuxowy nie mogl rozpedzic sie do prawidlowej predkosci...
Moze bardziej doswiadczeni pojda tym tropem i wreszcie wyjasni sie sprawa felernych torrentow, pozdrawiam.
- Foka0111
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Kontakt:
Na początku napisałeś,że używałeś kTorrent i uTorrenta i max to 100 kB.Lomax pisze: //edit 2
... postanowilem pojsc tropem windowsa i odpalilem wine oraz utorrent...
uTorrent jest tylko na MAC i Windows więc musiałeś używać go przez wine
Acer Aspire 6930G - intel P 7450/GF 9600 GS/4GB DDR2/
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
Ze co ? Popatrz na nicki przy postach proszę; odpowiedzialem w tym temacie, poniewaz tematow o torrentach jest masa i nie widzialem potrzeby zakladac wlasnego, a problem byl podobny - jedyne co roznilo Nasze problemy z transferem torrentow to przetestowany soft.
Opisalem swoj problem tutaj i kombinowalem... i wykombinowalem. Moze nie jest to nic nadzwyczajnego, ale niektorzy podobnie jak ja dopiero zaznajamiaja sie z tym systemem i przeszkadza im tak niski transfer - dlatego napisalem co pomoglo mi.
Pozdrawiam.
Opisalem swoj problem tutaj i kombinowalem... i wykombinowalem. Moze nie jest to nic nadzwyczajnego, ale niektorzy podobnie jak ja dopiero zaznajamiaja sie z tym systemem i przeszkadza im tak niski transfer - dlatego napisalem co pomoglo mi.
Pozdrawiam.
- Foka0111
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Kontakt:
Dobra spoko, nie zwróciłem uwagi,że post zaczął Maleckim
Acer Aspire 6930G - intel P 7450/GF 9600 GS/4GB DDR2/