Torrent - dużo słabszy transfer

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Maleckim
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Torrent - dużo słabszy transfer

Post autor: Maleckim »

Witam,

Otóż zainstalowałem sobie Kubuntu 10.10, wszystko do tej pory działa, prócz jednej rzeczy. Mianowicie niezależnie, jakiego programu do torrentów bym używał prędkość pobierania oscyluje w granicach 100 kb/s przy łączu 10 mb/s. Dodam, że ściągając z FTP'a lub robiąc aktualizację systemu ciągnie mi pełną prędkością. Wcześniej używałem kTorrenta, a teraz uTorrenta i cały czas jest to samo. Pod Winzgrozą te same torrenty szły pełnym łączem. Wie ktoś, co z tym fantem należy zrobić ?

Pozdrawiam
Maleckim
Awatar użytkownika
gregorb612
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: Torrent - dużo słabszy transfer

Post autor: gregorb612 »

Sprawdzałeś w ustawieniach używanych klientów czy nie masz ustawionego limitu pobierania?
Maleckim
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Kontakt:

Post autor: Maleckim »

Tak, sprawdzałem. Żadnego limitu nie mam ustawionego.
Awatar użytkownika
soulreaver1
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: soulreaver1 »

Maleckim pisze:Witam,

Otóż zainstalowałem sobie Kubuntu 10.10, wszystko do tej pory działa, prócz jednej rzeczy. Mianowicie niezależnie, jakiego programu do torrentów bym używał prędkość pobierania oscyluje w granicach 100 kb/s przy łączu 10 mb/s. Dodam, że ściągając z FTP'a lub robiąc aktualizację systemu ciągnie mi pełną prędkością. Wcześniej używałem kTorrenta, a teraz uTorrenta i cały czas jest to samo. Pod Winzgrozą te same torrenty szły pełnym łączem. Wie ktoś, co z tym fantem należy zrobić ?

Pozdrawiam
Maleckim
Czy masz otwarte porty? Czy nie masz limitu na liczbę peerów "max. peer count"? Do ilu peerów mniej więcej się łączysz?
Awatar użytkownika
kris55
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: kris55 »

Nie ma żadnej gwarancji, że jeden plik ściągniemy z szybkością na max a drugi 1-2 kb, to jest torrent, szybkość ściągania zależy od ilości źródeł, taki jest między innymi urok torrenta.
Linux Puppy 5.20 ROX + OpenBox & Ubuntu 10.04 GNOME
Linux Registered User #308993 ---> http://www.counter.li.org
Linux Counter is not an exclusive club. Any Linux user can join and it's free.
Lomax
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: Lomax »

Maleckim pisze:Witam,

Pozdrawiam
Maleckim
UPC10 + ich modem + router di-524 (rozdziela lacze kablem na pc i na lapka (wi-fi)).
Na PC posiadam Ubuntu 10.10+Gnome oraz win7 (oba 64).
Transfer wszedzie poza bittorrent (probowalem deluge i vuze) oscyluje w granicach 800 KB/s-1 MB/s, natomiast torrenty nie przekraczają magicznej granicy 100KB/s obojętnie z jakiego by byly zrodla.
W tym samym czasie na probe odpalilem utorrent na laptopie (win xp) z tym samym torrentem, gdzie predkosc pobierania w ciagu chwili wyniosla 1MB/s.
Odpalilem win7 na PC -> utorrent -> ten sam torrent -> predkosc ok. 1MB/s

Wracajac do Ubuntu, proba sciagniecia jakiegokolwiek torrenta poprzez wbudowanego klienta bittorrent w Operze, konczy sie taka sama predkoscia pobierania (opcja testuj port w operze wyrzuca Podczas testowania możliwości przyjmowania połączeń na wybranym porcie serwer zwrócił następujący błąd: Server: Time Out
Proszę sprawdzić konfigurację zapory połączenia internetowego oraz routera.
).

Postanowilem usunac wpisy w iptables (nie posiadam zadnych nakladek).
To samo... Nie mam pojecia od ktorej strony sie za to zabrac, nie mam pomyslow, a nie jestem zbytnio doswiadczonym uzytkownikiem Linuxa...

Gdyby ktos mial jakikolwiek pomysl, smialo!
Pozdrawiam.

//edit
Zrobilem forwarding portu na ruterze (6881). Test portow w operze (bittorrent) na ten moment przechodzi pozytywnie, przywrocilem wpisy w iptables, przepuszcza 6881, proby roznych klientow z ustawionymi portami na 6881 nie sa pozytywne :<...wciaz predkosc jest bardzo mala, co nie jest zalezne od torrenta, poniewaz proby na win7 (PC) oraz win xp (laptop) daja pozytywne efekty :/

//edit 2
Kombinowalem i nic nie moglem wykombinowac... postanowilem pojsc tropem windowsa i odpalilem wine oraz utorrent... hm torrenty sciagaja sie teraz z predkoscia z jaka powinny sie sciagac czyli ok. 1MB/s/ !
Nie wiem co jest tego przyczyna i z jakiego powodu zaden, ale to zaden klient linuxowy nie mogl rozpedzic sie do prawidlowej predkosci...
Moze bardziej doswiadczeni pojda tym tropem i wreszcie wyjasni sie sprawa felernych torrentow, pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Kontakt:

Post autor: Foka0111 »

Lomax pisze: //edit 2
... postanowilem pojsc tropem windowsa i odpalilem wine oraz utorrent...
Na początku napisałeś,że używałeś kTorrent i uTorrenta i max to 100 kB.
uTorrent jest tylko na MAC i Windows więc musiałeś używać go przez wine
Acer Aspire 6930G - intel P 7450/GF 9600 GS/4GB DDR2/
Lomax
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: Lomax »

Ze co ? Popatrz na nicki przy postach proszę; odpowiedzialem w tym temacie, poniewaz tematow o torrentach jest masa i nie widzialem potrzeby zakladac wlasnego, a problem byl podobny - jedyne co roznilo Nasze problemy z transferem torrentow to przetestowany soft.

Opisalem swoj problem tutaj i kombinowalem... i wykombinowalem. Moze nie jest to nic nadzwyczajnego, ale niektorzy podobnie jak ja dopiero zaznajamiaja sie z tym systemem i przeszkadza im tak niski transfer - dlatego napisalem co pomoglo mi.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Kontakt:

Post autor: Foka0111 »

Dobra spoko, nie zwróciłem uwagi,że post zaczął Maleckim