Brak dźwięku na SBx00 Azalia (Intel HDA) po aktualizacji z 9.10 na 10.04.1

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
artur.sc
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Brak dźwięku na SBx00 Azalia (Intel HDA) po aktualizacji z 9.10 na 10.04.1

Post autor: artur.sc »

Witam,

Po aktualizacji systemu z wersji 9.10 na 10.04.1 przestał działać dźwięk.
alsamixer zwraca:

Kod: Zaznacz cały

cannot open mixer: No such file or directory
Pogrzebałem trochę i okazało się, że nie ma /dev/dsp w systemie.

# lsmod|grep snd
pokazało, że żaden moduł odpowiedzialny za dźwięk nie jest załadowany.
Próbowałem ręcznie ładować moduły alsy - bezskutecznie.
Zainstalowałem OSS - również bez rezultatu.

lspci pokazuje:
00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA)
Przed aktualizacją oczywiście wszystko działało jak należy...
kklimonda
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04

Odp: Brak /dev/dsp po aktualizacji z 9.10 na 10.04.1

Post autor: kklimonda »

Zmień tytuł, /dev/dsp to nie to samo co alsa - błąd alsamixer sugeruje, że problem nie ma wiele wspólnego z OSS, fakt, że zacząłeś instalować OSS ręcznie w ogóle komplikuje sprawę.
artur.sc
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Odp: Brak /dev/dsp po aktualizacji z 9.10 na 10.04.1

kklimonda pisze:błąd alsamixer sugeruje, że problem nie ma wiele wspólnego z OSS,
W takim razie co odpowiada za pojawienie się w systemie "/dev/dsp/" ?
To działa w taki sposób, że gdy ALSA lub OSS wykryje kartę dźwiękową, to tworzy /dev/dsp/ ? Czy odwrotnie: /dev/dsp/ musi być wcześniej (co odpowiada za jego utworzenie?), aby ALSA lub OSS mogły działać ?
kklimonda pisze: fakt, że zacząłeś instalować OSS ręcznie w ogóle komplikuje sprawę.
Żaden problem OSS odinstalować

EDIT:
Ponieważ nie udzieliliście mi odpowiedzi - jestem zmuszony udzielić jej sobie sam ]sudo modprobe snd_hda_intel model=asus[/code]
powoduje natychmiastowe uruchomienie dźwięku.

Aby moduł był ładowany przy każdym uruchomieniu komputera, dopisałem powyższą linię w pliku /etc/rc.local (zapewne da się zrobić to w jakiś bardziej elegancki sposób :-P)

Pozostaje jeszcze jedno pytanie..... DLACZEGO TO SIĘ NIE ZROBIŁO AUTOMATYCZNIE ???
O ile ja jestem w stanie z takim czymś się uporać, o tyle dla początkującego użytkownika taki problem właściwie dyskwalifikuje system. Skoro działało przed aktualizacją - tym bardziej powinno działać po niej! Jeśli ktoś wie gdzie należy zgłaszać takie problemy - proszę o informację.
kklimonda
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Odp: Brak dźwięku na SBx00 Azalia (Intel HDA) po aktualizacji z 9.10 na 10.04.1

wyrzuć tę linijkę z /etc/rc.local, uruchom ponownie komputer (w celu powtórzenia objawów) a potem wpisz

ubuntu-bug audio
EDIT: to, że dodajesz ręcznie model=asus może być źródłem problemu, może bez tego moduł się nie ładuje.
artur.sc
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

kklimonda pisze:

ubuntu-bug audio
Zwraca:

1782
symptom script /usr/share/apport/symptoms/audio.py crashed:
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/lib/python2.6/dist-packages/apport/ui.py", line 49, in thread_collect_info
    package = symb['run'](report, ui)
  File "/usr/share/apport/symptoms/audio.py", line 28, in run
    package, card = soundcard_query(report, ui)
  File "/usr/share/apport/symptoms/audio.py", line 206, in soundcard_query
    for card in open('/proc/asound/cards'):
IOError: [Errno 2] No such file or directory: '/proc/asound/cards'

[quote]to, że dodajesz ręcznie model=asus może być źródłem problemu, może bez tego moduł się nie ładuje.[/quote]
Nie, to nie tak. Wystarczy że wpiszę modprobe snd_hda_intel - i zaczyna działać.
W przykładzie który znalazłem, było z tą opcją "asus", a ponieważ właśnie tej firmy mam laptopa, to ją zostawiłem. Nie wiem za co ta opcja odpowiada. Nie wiem też gdzie można znaleźć listę z informacją o tym, jaki moduł należy ładować do jądra, w zależności od modelu karty. Odnoszę wrażenie, że w tym jest jakiś bałagan.... Aby dowiedzieć się który moduł należy załadować dla konkretnej karty, trzeba przeszukać fora i znaleźć wpis kogoś kto się już z danym modelem karty uporał. 
Chciałbym sprawdzić jak działa moja karta pod OSS - i znowu nie wiem jaki moduł jest odpowiedzialny za nią. Jest gdzieś stworzona lista tych modułów wraz z obsługiwanymi przez nie kartami ? Znalazłem trochę stron na ten temat, m.in. to: [url=https://help.ubuntu.com/community/SoundTroubleshooting]https://help.ubuntu.com/community/SoundTroubleshooting[/url], ale nigdzie nie znalazłem listy o której piszę.
kklimonda
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

snd_hda_intel to moduł odpowiedzialny za twoją kartę, OSS w Ubuntu jest tylko jako emulacja (moduł nazywa się snd-pcm-oss chyba). Możliwe, że coś zablokkowało automatyczne ładowanie modułu snd_hda_intel - poszukaj w plikach z katalogu /etc/modprobe.d/
artur.sc
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

kklimonda pisze:snd_hda_intel to moduł odpowiedzialny za twoją kartę, OSS w Ubuntu jest tylko jako emulacja (moduł nazywa się snd-pcm-oss chyba).
Nie rozumiem co masz na myśli pisząc że OSS to tylko emulacja.
Przecież da się odinstalować ALSĘ i zainstalować OSS - tylko że wtedy znowu nie wiem jaki moduł odpowiada za moją kartę i nie bardzo mam ochotę marnować czas na szukanie po omacku...
kklimonda pisze: Możliwe, że coś zablokkowało automatyczne ładowanie modułu snd_hda_intel - poszukaj w plikach z katalogu /etc/modprobe.d/
No są tam różne pliki, ale w blacklist nie ma snd_hda_intel.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”