Wyłączenie blokowanie ekranu
Wyłączenie blokowanie ekranu
Witam.
Chciałbym wyłączyć blokowanie ekranu kiedy zamykam klapę laptopa.
Nie mogę nigdzie znaleźć takiej opcji.
Chciałbym wyłączyć blokowanie ekranu kiedy zamykam klapę laptopa.
Nie mogę nigdzie znaleźć takiej opcji.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
System > Preferencje > Zarządzanie zasilaniem i tam zmieniamy w zależności od zasilania,
on ac Power or on battery power > whten laptop lid is closed z blank ekran na do nothing , ale nie wiem czy dokładnie o to chodziło, też się nad tym zastanawiałem, dołączam się prośby jeśli ktoś wie jak to zrobic w teminalu , grzebałem w configach ale nic nie znalazłem.
on ac Power or on battery power > whten laptop lid is closed z blank ekran na do nothing , ale nie wiem czy dokładnie o to chodziło, też się nad tym zastanawiałem, dołączam się prośby jeśli ktoś wie jak to zrobic w teminalu , grzebałem w configach ale nic nie znalazłem.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: Blackbox
Odp: Wyłączenie blokowanie ekranu
Witam,
Podobny problem do mnie powrócił ale po upgradzie do wersji 7.10 (Gutsy Gibon).
Wcześniej miałem wersję 7.04 (Feisty Fawn).
We wcześniejszej wersji po zamknięciu klapy laptopa i ponownym otwarciu pojawiał się dialog z możliwością wpisania hasła w celu odblokowania ekranu. Teraz to nie działa, nie wiem co zrobić. Robiłem podobnie jak poprzednik, czyli:
1. [System->Preferences->Power Managment]
2. Zakładka `On AC Power` (lub analogicznie `On Battery Power)
3. Opcja `When laptop lid is closed:` [Blank Screen]
Nie wiem dlaczego dialog z możliwością wpisania hasła się nie pojawia. Wiecie może czym to może być spowodowane?
Podobny problem do mnie powrócił ale po upgradzie do wersji 7.10 (Gutsy Gibon).
Wcześniej miałem wersję 7.04 (Feisty Fawn).
We wcześniejszej wersji po zamknięciu klapy laptopa i ponownym otwarciu pojawiał się dialog z możliwością wpisania hasła w celu odblokowania ekranu. Teraz to nie działa, nie wiem co zrobić. Robiłem podobnie jak poprzednik, czyli:
1. [System->Preferences->Power Managment]
2. Zakładka `On AC Power` (lub analogicznie `On Battery Power)
3. Opcja `When laptop lid is closed:` [Blank Screen]
Nie wiem dlaczego dialog z możliwością wpisania hasła się nie pojawia. Wiecie może czym to może być spowodowane?
Good judgement comes with experience. Unfortunately, the experience usually comes from bad judgement.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Mam podobny problem.
Ubuntu 8.10 z Gnome 2.24.1
Chciał bym żeby po zamknięciu klapy ekran się blokował jednak w zarządzaniu zasilaniem nia mam w ogóle takiej opcji. Jest tylko: nic nie rób, wygaś ekran, wstrzymaj, zahibernuj, wyłacz.
Wie ktoś może jak tam dodać "zablokuj ekran" albo w jakiś inny sposób ustawić żeby się blokował po zamknięciu klapy?
Ubuntu 8.10 z Gnome 2.24.1
Chciał bym żeby po zamknięciu klapy ekran się blokował jednak w zarządzaniu zasilaniem nia mam w ogóle takiej opcji. Jest tylko: nic nie rób, wygaś ekran, wstrzymaj, zahibernuj, wyłacz.
Wie ktoś może jak tam dodać "zablokuj ekran" albo w jakiś inny sposób ustawić żeby się blokował po zamknięciu klapy?
- HydeFromT70s
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Architektura: x86_64
Odswieze temat....
Na ubuntu 9.10 jest problem podobny. Gdy zamykam klape od lapka, to wygasza mi sie ekran. Patrzylem w zarządzaniu zasilaniem i w pozycji "Kiedy pokrywa laptopa jest zamknieta:" mam do wyboru: wygas ekran, wstrzymaj, hibernuj, wylacz- nie mam opcji "nie rob nic". Jest to o tyle uciązliwe bo jak podepne lapka do TV przez hdmi i chce normalnie film obejrzec to nie moge bo musze miec klape otwarta..... Jest jakeis rozwiazanie na to ?
Na ubuntu 9.10 jest problem podobny. Gdy zamykam klape od lapka, to wygasza mi sie ekran. Patrzylem w zarządzaniu zasilaniem i w pozycji "Kiedy pokrywa laptopa jest zamknieta:" mam do wyboru: wygas ekran, wstrzymaj, hibernuj, wylacz- nie mam opcji "nie rob nic". Jest to o tyle uciązliwe bo jak podepne lapka do TV przez hdmi i chce normalnie film obejrzec to nie moge bo musze miec klape otwarta..... Jest jakeis rozwiazanie na to ?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
dołączam się do przedmówcy 
jak podpinam laptopa pod zewnętrzny monitor to chcę zamknąć pokrywę no i d... bo monitor wtedy też wygasa.
EDIT:
nie wiem jak na Ububuntu ale u mnie na Debianie jak zamykam klape to faktycznie zewnętrzny monitor również się wygasza ale wystarczy poruszać myszą i monitor się "wybudza" (ekran laptopa cały czas jest uśpiony).
pozdrawiam

jak podpinam laptopa pod zewnętrzny monitor to chcę zamknąć pokrywę no i d... bo monitor wtedy też wygasa.
EDIT:
nie wiem jak na Ububuntu ale u mnie na Debianie jak zamykam klape to faktycznie zewnętrzny monitor również się wygasza ale wystarczy poruszać myszą i monitor się "wybudza" (ekran laptopa cały czas jest uśpiony).
pozdrawiam
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
Ja tez mam ten problem, dolanczam sie do pytania..
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
To może spróbujcie w ten sposób:
Wywołajcie okno "Uruchom program" (skrót Alt+F2) i wydajcie polecenie:
W wywołanym oknie przejdźcie do:
I zmienicie wartości następujących kluczy:
na "nothing".
Wywołajcie okno "Uruchom program" (skrót Alt+F2) i wydajcie polecenie:
Kod: Zaznacz cały
gconf-editor
/apps/gnome-power-manager/buttons
lid_ac
lid_battery
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
Dziekuje za szybka odpowiedz.. podany sposob dziala idealnie..!
- Jumalafaq
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
bear7 pisze:To może spróbujcie w ten sposób:
Wywołajcie okno "Uruchom program" (skrót Alt+F2) i wydajcie polecenie:W wywołanym oknie przejdźcie do:Kod: Zaznacz cały
gconf-editor
I zmienicie wartości następujących kluczy:Kod: Zaznacz cały
/apps/gnome-power-manager/buttons
na "nothing".Kod: Zaznacz cały
lid_ac lid_battery
Dzięki