Co Was najbardziej irytuje w Ubuntu?
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Odp: Co Was najbardziej irytuje w Ubuntu?
To raczej nie wina ubuntu, a producenta..
Open your mind for mental revolution. It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. This is your world. This is our world. The revolution is now.
- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
@Hwiparam
Nie obrażaj mnie, to był mój pierwszy system operacyjny, szybko jednak zmieniłem go na Windows ME (nie wiem dlaczego nazywany mistake edition, u mnie chodził całkiem sprawnie).
Nie obrażaj mnie, to był mój pierwszy system operacyjny, szybko jednak zmieniłem go na Windows ME (nie wiem dlaczego nazywany mistake edition, u mnie chodził całkiem sprawnie).
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
- Hwiparam
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Openbox
No ale Clearlooks wcale nie jest podobny do stylu z Win 98
W Gnomie jest też jeden styl, który wygląda jak stare Windowsy, ale on się chyba Raleigh nazywa
Na pewno nie jest to Clearlooks.

Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"
Miej wygooglane, a będzie ci dane

Próbowałeś tuxonice ? Jak nie to:linuxozaurus pisze:mnie irytuje brak regulacji jasności ekranu i nie działający tryb hibernacji
Kod: Zaznacz cały
sudo add-apt-repository ppa:tuxonice/ppa
sudo apt-get install tuxonice-userui linux-generic-tuxonice linux-headers-generic-tuxonice dkms
PS: Daj znać czy Ci dzięki TuxOnIce działa hibernacja.
You are registered as user #464141 with the Linux Counter
- Admc
- Gibki Gibbon
@Hwiparam
Styl, o którym musisz nazywa się Redmont. A Clearlooks kojarzy mi się z Win98, bo jest taki surowy, brakuje mu kolorów i te niebieskie belki
Styl, o którym musisz nazywa się Redmont. A Clearlooks kojarzy mi się z Win98, bo jest taki surowy, brakuje mu kolorów i te niebieskie belki

╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
- Hwiparam
- Zakręcona Traszka
U mnie w Debianie jest Raleigh taki windowsopodobny. Może u Ciebie się to jakoś inaczej nazywaAdmc pisze:@Hwiparam

EDIT: Jest ten styl Redmond i u mnie, jeszcze bardziej przypomina starego Win

Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"

-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
Mnie, podobnie jak kogoś na początku wątku, irytuje nazwa. Podobnie jak np Puppy Linux
Jakoś to mało poważne, takie mam niestety skojarzenia. Wbrew pozorom nazwa produktu jest istotna. Taki przykład: do tej pory wiele osób nie traktuje poważnie programu FL Studio. Może dlatego, że przed zmianą nazwy był to Fruity Loops. Owocowe Pętle i poważny soft? Rozumiecie?;) No ale dobra, to wszystko kwestia gustów, nie da się każdemu dogodzić.

- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Nie próbowałam ale sprawdzę to ale pozostaje. Tylko problem podświetlenia ekranu.k4misiek pisze:Próbowałeś tuxonice ? Jak nie to:Uruchom system z nowym jądrem. U mnie ten patch działa na 3 komputerach i 3 różnych systemach:)Kod: Zaznacz cały
sudo add-apt-repository ppa:tuxonice/ppa sudo apt-get install tuxonice-userui linux-generic-tuxonice linux-headers-generic-tuxonice dkms
PS: Daj znać czy Ci dzięki TuxOnIce działa hibernacja.
Dzięki. Za poradę. Sprawdzę ją.
Edit
Sprawdziłam to dzięki za pomoc pomogło mi to
jak dobrze wiedzieć ze coś jest nigdy nie słyszałam o tym ale jeszcze raz dzięki
Twój błąd bo jestem kobietą.Próbowałeś tuxonice ?
Ups.. wybaczlinuxozaurus pisze:Nie próbowałam ale sprawdzę to ale pozostaje. Tylko problem podświetlenia ekranu.
Dzięki. Za poradę. Sprawdzę ją.
Edit
Sprawdziłam to dzięki za pomoc pomogło mi to
jak dobrze wiedzieć ze coś jest nigdy nie słyszałam o tym ale jeszcze raz dzięki
Twój błąd bo jestem kobietą.

Nie zwróciłem uwagi na płeć.
Odnośnie podświetlania:
xgamma -gamma wartość
You are registered as user #464141 with the Linux Counter
- EF
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Irytują mnie głupie niedociągnięcia. Jak to, że popimo sprawnego plymoutha, przejście do ekranu logowania nie wygląda tak fajnie jak w Win7 (płynnie, zanik bootsplasha i pojawienie się ekranu logowania) - niekiedy widać tekt z konsoli. Tego typu kwiatków jest mnóstwo.
Chakra Linux user.
-
- Serdeczny Borsuk
irytuje mnie w ubuntu to, że prawidłowe zainstalowanie systemu to ruletka. Jeżeli wszystko zainstaluje się ok, wszystko (prawie) działa super. Nie ma lepszego systemu.
Ale często instalacja coś pomija w trakcie - nie wiem co. Wtedy zwykle po kilku dniach zaczynają się problemy - przy zamykaniu systemu, otwieraniu, montowaniu partycji, ładowaniu grafiki itd.
Kolejne - mała dbałość o drobiazgi, np. w jednym cyklu nie działa wygaszanie ekranu w trakcie oglądania filmu, w innym nie można w normalny sposób zmienić motywu kursora, w innym/innych plymouth bez wbudowanej pomocy co do ustawienia - jeżeli ma to być system przyjazny uzytkownikowi (ja ustawiam przez startupmanager: 1280x1024, 24 bity - działa dobrze), w innym brasero niszczy płyty.
Cykl wydawniczy to nie moje kompetencje, ale wydaje mi się, że sposób, w jaki to robi PClinuxOS, czyli co kilka lat, po skrupulatnym przetestowaniu, byłby bardziej korzystny.
to chyba tyle, poza tym - lubię ubuntu).
Ale często instalacja coś pomija w trakcie - nie wiem co. Wtedy zwykle po kilku dniach zaczynają się problemy - przy zamykaniu systemu, otwieraniu, montowaniu partycji, ładowaniu grafiki itd.
Kolejne - mała dbałość o drobiazgi, np. w jednym cyklu nie działa wygaszanie ekranu w trakcie oglądania filmu, w innym nie można w normalny sposób zmienić motywu kursora, w innym/innych plymouth bez wbudowanej pomocy co do ustawienia - jeżeli ma to być system przyjazny uzytkownikowi (ja ustawiam przez startupmanager: 1280x1024, 24 bity - działa dobrze), w innym brasero niszczy płyty.
Cykl wydawniczy to nie moje kompetencje, ale wydaje mi się, że sposób, w jaki to robi PClinuxOS, czyli co kilka lat, po skrupulatnym przetestowaniu, byłby bardziej korzystny.
to chyba tyle, poza tym - lubię ubuntu).
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
brasero nie niszczy płyt ale zdarza się ze cosik źle nagraw innym brasero niszczy płyty.
to wszystko działa dobrzeprzy zamykaniu systemu, otwieraniu, montowaniu partycji, ładowaniu grafiki itd.
w innym nie można w normalny sposób zmienić motywu kursora, w innym/innych plymouth bez wbudowanej pomocy co do ustawienia
można ale ja tego nie robię no mi się nie chce
- Hwiparam
- Zakręcona Traszka
PCLOS jest dystrybucją ciągłą, podobnie jak np. Arch Linux. Snapshoty wychodzą co jakiś czas, ale raz zainstalowany system można szybko i łatwo zaktualizować bez instalacji z najnowszej płytki. Ubuntu mogłoby pójść w ślady Minta i zrobić porządny rolling release, skończyłyby się wieczne problemy z aktualizacjami.lawojku pisze:Cykl wydawniczy to nie moje kompetencje, ale wydaje mi się, że sposób, w jaki to robi PClinuxOS, czyli co kilka lat, po skrupulatnym przetestowaniu, byłby bardziej korzystny.

-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
"rolling release" całego systemu stwarza inne problemy z aktualizacjami.Hwiparam pisze:PCLOS jest dystrybucją ciągłą, podobnie jak np. Arch Linux. Snapshoty wychodzą co jakiś czas, ale raz zainstalowany system można szybko i łatwo zaktualizować bez instalacji z najnowszej płytki. Ubuntu mogłoby pójść w ślady Minta i zrobić porządny rolling release, skończyłyby się wieczne problemy z aktualizacjami.
Panowie, co to w ogóle za temat? Nie żal wam czasu na narzekania? Jeżeli uważacie, że coś trzeba poprawić, to zamiast tracić czas nie bezproduktywne dyskusje, spróbujcie to naprawić.
-
- Serdeczny Borsuk
źle nagrana płyta, to zniszczona płyta, a ładowanie grafiki, montowanie partycji przy starcie itd.: sporo osób na tym forum oraz z forum linux mint miało z tym problem, ja też. ..i nikt chyba na takie zapytania dotyczące tego tematu nie potrafił udzielić pomocy.linuxozaurus pisze:brasero nie niszczy płyt ale zdarza się ze cosik źle nagra
to wszystko działa dobrze
w innym nie można w normalny sposób zmienić motywu kursora, w innym/innych plymouth bez wbudowanej pomocy co do ustawienia
można ale ja tego nie robię no mi się nie chce
EDIT:
się naprawia, ale marzy się, żeby to nasze ulubione distro tego nie wymagało.kklimonda pisze:"rolling release" całego systemu stwarza inne problemy z aktualizacjami.
Panowie, co to w ogóle za temat? Nie żal wam czasu na narzekania? Jeżeli uważacie, że coś trzeba poprawić, to zamiast tracić czas nie bezproduktywne dyskusje, spróbujcie to naprawić.
-
- Zakręcona Traszka
Ubuntu nie jest tworzone przez skarzaty ogrodowe, zasilane siłą marzeń. Jedynym [1] sposobem na poprawienie irytujących błędów, w taki sposób by inni mogli się cieszyć z poprawek, i dystrybucja rosła w siłę, jest włączenie się do pracy - to nie jest szczególnie skomplikowane.lawojku pisze:się naprawia, ale marzy się, żeby to nasze ulubione distro tego nie wymagało.
[1] No, można jeszcze komuś zapłacić by nad tym pracował - ale to już niebezpieczna teza.
-
- Serdeczny Borsuk
kklimonda pisze:Ubuntu nie jest tworzone przez skarzaty ogrodowe, zasilane siłą marzeń. Jedynym [1] sposobem na poprawienie irytujących błędów, w taki sposób by inni mogli się cieszyć z poprawek, i dystrybucja rosła w siłę, jest włączenie się do pracy - to nie jest szczególnie skomplikowane.
[1]
z pewnością jest to najlepszy sposób, ale dodam, iż ludzie mają różne zainteresowania, myślę że wiesz ile czasu zajmuje majstrowanie przy linuksie, bardzo wciągające - ale to na marginesie).
Zatem np. są też inne dziedziny, które tak wciągają, np. można się interesować fizyką, filozofią, literaturą, sztuką, siedzieć w matematyce, budować dom albo kłaść glazurę. ..albo też wychowywać dzieci.
Wszystko to zajmuje sporo czasu, jak mniemam - 100 %;) .
Niektórzy lubią linuksa, ale używają go po prostu, ponieważ inne zainteresowania wypełniają życie, komputer w wolnym czasie, poza tym może być narzędziem pracy. No i choćby chcieli - nie będą budować ubuntu - tylko go używać, bo nie można zrezygnować z treści życia, a każdy tą treść ma inną, swoją własną, uczy się jej, poznaje i poświęca jej te dane nam 100 % czasu w miarę możliwości.
Ale to tylko taka filozoficzna dygresja.
Można się zastanowić, czy osoby, które nie budują ubuntu powinny się wypowiadać w kwestii "co mnie irytuje w ubuntu", tak jak np. w kwestii wyborów, kto nie idzie niech potem nie narzeka.
Ale ja się z tym nie zgadzam, ma narzekać, jeżeli jest źle, bo od rządzących się wymaga kompetencji.
a od twórców ubuntu - mniej się wymaga, ale ponarzekać czasem jest wskazane). Najlepszy napęd do poprawek.
-
- Zakręcona Traszka
Narzekanie musi być konstruktywne -- stwierdzenie, że aktualizacja nie działa nic nie wnosi. Tak samo jak stwiedzenie, że nie działa kamera, port hdmi, karta muzyczna, regulacja podświetlenia.lawojku pisze:a od twórców ubuntu - mniej się wymaga, ale ponarzekać czasem jest wskazane). Najlepszy napęd do poprawek.
Jedynym sensownym "narzekaniem" jest zgłaszanie błędów na LP -- po sprawdzeniu czy nie ma już takiego zgłoszenia. I ze świadomością, że Ubuntu ma w sumie ze 100 deweloperów, i dodatkowe kilkadziesiąt osób które zajmuje się przeglądaniem błędów - jak nic się ze zgłoszeniem nie dzieje, to pewnie nikt nie ma czasu na nie spojrzeń.
PS ludzie mają nierealną wizję Ubuntu, czy Linuksa jako takiego -- chcieliby by to był darmowy Windows, którego nie trzeba crackować. A Ubuntu bliżej do OSX - nie odpalisz na nim większości aplikacji Windowsowych, i działa źle na, i z losowym sprzętem z supermarketu.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
man aptitudeveronx pisze:mnie denerwują najbardziej w Ubuntu zależności, czasami zależy Ci na jednej paczce a pobrać musisz dodatkowych 20 .
--without-recommends, --without-suggests
Wyłączają traktowanie odpowiednio rekomendacji i sugestii jako zależności przy instalowaniu nowych pakietów.
sudo aptitude install -RP mutt
- veronx
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Kontakt:
dzięki dzisiaj spróbuje zainstalować k3b bez 90% zbędnego mi kde 
a z wyglądem domyślnym w 10.10 pomyliło mi się , chodziło mi o wcześniejsze wersje tam według mnie nie było zbyt ciekawie, ale jak pisałem to raczej czepianie się na siłę.

a z wyglądem domyślnym w 10.10 pomyliło mi się , chodziło mi o wcześniejsze wersje tam według mnie nie było zbyt ciekawie, ale jak pisałem to raczej czepianie się na siłę.
be free join to Linux comunity.
Linux registred user : 386959
Linux registred user : 386959