Bzdura. Problemy z własnościowymi sterownikami do NVIDI zdarzają się równie często, co w przypadku ATI/AMD. Różnica jest w tym, że AMD zatrudnia dodatkowo specjalistów tworzących opensource sterowniki do ich kart, więc masz pewność, że karty od nich będą zawsze działać na Linuksie. Z kolei NVIDIA porzuciła już nawet otwarty sterownik nv i nie zamierza wspierać rozwoju Nouveau. Co w praktyce oznacza, że jak nie będziesz mógł lub nie będziesz chciał (chociażby ze względu na bezpieczeństwo) zainstalować własnościowego sterownika, to ze stabilnych rozwiązań pozostaje ci tylko VESA, na której nawet filmów na pełnym ekranie nie obejrzysz.zibiboniek1 pisze:ja bym ci doradził nvidię jako że ma najlepsze wsparcie pod linux
ATi vs. nVidia czyli wasze odczucia nt. kto nas kocha (i kochał będzie).
- makson
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
ATi vs. nVidia czyli wasze odczucia nt. kto nas kocha (i kochał będzie).
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
- zibiboniek1
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Odp: Karta graficzna do 150 zł
to ci powiem tak ja w swoim kompie mam gf8500gt który działa od ręki,u brata mojej żony instalowałem teraz ubu i ma ati 9250 256mb i to jest tragedia jak ta karta chodzi pod 10.04.
z nv nigdy nie miałem problemów jak z radkami i takie jest moje przekonanie na podstawie moich własnych doświadczeń.
z nv nigdy nie miałem problemów jak z radkami i takie jest moje przekonanie na podstawie moich własnych doświadczeń.
- EF
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
makson: nie czarujmy się, kto używa nouveau albo nv gdy może mieć własnościowy sterownik? kiepski argument. Weź pod uwagę, że mówimy o karcie do 150zł. Kupisz coś od ATI w tej cenie działającego dobrze pod Linuksem?
Chakra Linux user.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
@zibiboniek Problem z tą kartą to ja miałem nawet na starym kompie pod kontrolą XP, z tego co pamiętam to ona jest Low - Profile z szyną 64-bitową i bardzo mało gier na niej chodziło.
Co do karty GeForce 9600 to bardzo dobra karta siostra ma ją pod Vistą x64 i grywa w w bardzo różne gry w stylu Call Of Duty, Call of Juares i przy 1280x1024 i max Detalach i nie zacina się. Fakt że ma taki sam proc jak ja.
Co do karty GeForce 9600 to bardzo dobra karta siostra ma ją pod Vistą x64 i grywa w w bardzo różne gry w stylu Call Of Duty, Call of Juares i przy 1280x1024 i max Detalach i nie zacina się. Fakt że ma taki sam proc jak ja.
Ubuntu Studio 12.04 amd64 na AMD Phenom II X4 B55|8GB RAM| Nvidia GeForce 650 1GB GDDR5
- makson
- Przebojowy Jelonek
zibiboniek1
Po pierwsze karty NVIDIA nie działałają od ręki, tylko musiałeś doinstalować własnościowe stery.
Po drugie dobrze, że nie próbowałeś tego z Ubuntu 10.10, bo ten zawiera X.Org Server 1.9 i życzę powodzenia z wydajnością sterowników do starszych NVIDI (ich stery nie wspierają tego servera).
Z kolei testy prowadzone na phoronix pokazują, że karty AMD na otwartym sterowniku r300g (będzie już pewnie domyślny sterownik w Ubuntu 11.04 dla ATI Legacy) działają prawie tak wydajnie jak na starych Catalystach, które obsługiwały te stare karty. Tutaj masz wsparcie out-of-box i będzie ono kompatybilne już for-ever bez względu na wersję X.Orga, czy Waylanda.
EF
A jaką masz pewność, że za rok nadal będziesz miał możliwość użycia tych własnościowych sterów?
Przypominam, że Ubuntu migruje na Waylanda, a NVIDIA zapowiedziała, że nie wypuści sterów na ten "serwer wyświetlania". Zobaczymy wtedy, czy lepsze będą Radeony na swoich kompletnych otwartych sterach, czy GeForcey na VESA.
Po pierwsze karty NVIDIA nie działałają od ręki, tylko musiałeś doinstalować własnościowe stery.
Po drugie dobrze, że nie próbowałeś tego z Ubuntu 10.10, bo ten zawiera X.Org Server 1.9 i życzę powodzenia z wydajnością sterowników do starszych NVIDI (ich stery nie wspierają tego servera).
Z kolei testy prowadzone na phoronix pokazują, że karty AMD na otwartym sterowniku r300g (będzie już pewnie domyślny sterownik w Ubuntu 11.04 dla ATI Legacy) działają prawie tak wydajnie jak na starych Catalystach, które obsługiwały te stare karty. Tutaj masz wsparcie out-of-box i będzie ono kompatybilne już for-ever bez względu na wersję X.Orga, czy Waylanda.
EF
A jaką masz pewność, że za rok nadal będziesz miał możliwość użycia tych własnościowych sterów?
Przypominam, że Ubuntu migruje na Waylanda, a NVIDIA zapowiedziała, że nie wypuści sterów na ten "serwer wyświetlania". Zobaczymy wtedy, czy lepsze będą Radeony na swoich kompletnych otwartych sterach, czy GeForcey na VESA.
- Admc
- Gibki Gibbon
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
@makson
Niech sobie migrują na vaylanda, to odbije się im to czkawką. Zawsze można zmienić distro na coś co pozostanie przy xorg.
Niech sobie migrują na vaylanda, to odbije się im to czkawką. Zawsze można zmienić distro na coś co pozostanie przy xorg.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
- zibiboniek1
- Zakręcona Traszka
mi chodziło o to że ja nawet jak nie zainstaluje sterów to ten gf8500gt lepiej chodzi pod ubu niż ten radek 9250,
przykład: na tym radku przejście z jednego pulpitu na drugi skutkuje tym że obraz na chwilę robi się czarny za czym pokaże się drugi,na yt filmy można oglądać tylko na małym okienku bo jak powiększysz to wywala ff i chrome to samo,po prostu widać że komp chodzi ociężale czego na nvidii nie odczuwam nawet bez sterów, raz pamiętam wsadziłem gf 6800 do tamtego kompa i powiem ci że od razu odżył,nie mulił się tak.
dlatego piszę o lepszym wsparciu nvidii a co będzie dalej czas pokaże ja żyję chwilą obecną gdzie radki to porażka.
przykład: na tym radku przejście z jednego pulpitu na drugi skutkuje tym że obraz na chwilę robi się czarny za czym pokaże się drugi,na yt filmy można oglądać tylko na małym okienku bo jak powiększysz to wywala ff i chrome to samo,po prostu widać że komp chodzi ociężale czego na nvidii nie odczuwam nawet bez sterów, raz pamiętam wsadziłem gf 6800 do tamtego kompa i powiem ci że od razu odżył,nie mulił się tak.
dlatego piszę o lepszym wsparciu nvidii a co będzie dalej czas pokaże ja żyję chwilą obecną gdzie radki to porażka.
- EF
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
makson: myślisz, że pozbawią kilkunastu milionów użytkowników dostępu do akceleracji 3D (implementacji 3d w nouveau jednak nie nazywajmy akceleracją)? Wątpliwe. Z tego co wiem (mogę się mylić) wayland ma być [?] użyty przy okazji wdrożenia Unity. Kiedy to nastąpi? No i Wayland będzie ponoć jedynie alternatywą dla X.org.
Chakra Linux user.
- makson
- Przebojowy Jelonek
Admc
No ładnie. Nie spodziewałem się, że tak bezrefleksyjnie przełkniesz to, że producent kart graficznych będzie ci dyktował z której dystrybucji Linuksa możesz korzystać, a z której nie.
zibiboniek1
Przykro mi to mówić, ale to o czym piszesz jest niemożliwe. Nie wspominając już o tym, że flash jest liczony na CPU, a nie GPU, to między otwartymi sterami do Radeonów, a GeForców jest taka przepaść jak między Athlonem X II, a Pentium II. Takie rezultaty mogłeś uzyskać tylko z powodu "błędów pomiarowych".
EF
Nie muszę nawet o tym myśleć - tak oficjalnie twierdzi NVIDIA.
Jak zauważyłeś otwarte stery do NVIDIA to masakra i nigdy się nawet nie zbliżą do tych dla AMD/ATI z kilku powodów:
1) AMD udostępnia specyfikację swoich grafik społeczności Open-Source, żeby łatwiej było pisać do nich otwarte sterowniki. NVIDIA tego nie robi.
2) AMD zatrudnia profesjonalnych developerów, którzy pracują nad otwartymi sterami, otwarte stery do NVIDI robią tylko ochotnicy.
Z oficjalnych komunikatów Canonical wynika, że Unity będzie domyślnym środowiskiem już w Ubuntu 11.04, Wayland jeszcze wtedy nie zostanie wprowadzony, ale w 11.10 już prawdopodobnie tak. X.Org może działać jako klient Waylanda (stąd też zachowanie kompatybilności z aplikacjami dla X Window Server), ale potrzebuje sterowników.
X.Org to jeden z najgorszych kawałków oprogramowania na Linuksa. Prawie wszystkie tematy na tym forum związane z "Linux mi się zawiesza...", "Mam czarny ekran...", itp. wynikają właśnie pośrednio lub bezpośrednio ze specyfiki X'ów. X.Org non-stop podważa legendarną stabilność i niezawodność Linuksa - czym szybciej zostanie zastąpiony przez Waylanda, tym lepiej.
No ładnie. Nie spodziewałem się, że tak bezrefleksyjnie przełkniesz to, że producent kart graficznych będzie ci dyktował z której dystrybucji Linuksa możesz korzystać, a z której nie.
zibiboniek1
Przykro mi to mówić, ale to o czym piszesz jest niemożliwe. Nie wspominając już o tym, że flash jest liczony na CPU, a nie GPU, to między otwartymi sterami do Radeonów, a GeForców jest taka przepaść jak między Athlonem X II, a Pentium II. Takie rezultaty mogłeś uzyskać tylko z powodu "błędów pomiarowych".
EF
Nie muszę nawet o tym myśleć - tak oficjalnie twierdzi NVIDIA.
Jak zauważyłeś otwarte stery do NVIDIA to masakra i nigdy się nawet nie zbliżą do tych dla AMD/ATI z kilku powodów:
1) AMD udostępnia specyfikację swoich grafik społeczności Open-Source, żeby łatwiej było pisać do nich otwarte sterowniki. NVIDIA tego nie robi.
2) AMD zatrudnia profesjonalnych developerów, którzy pracują nad otwartymi sterami, otwarte stery do NVIDI robią tylko ochotnicy.
Z oficjalnych komunikatów Canonical wynika, że Unity będzie domyślnym środowiskiem już w Ubuntu 11.04, Wayland jeszcze wtedy nie zostanie wprowadzony, ale w 11.10 już prawdopodobnie tak. X.Org może działać jako klient Waylanda (stąd też zachowanie kompatybilności z aplikacjami dla X Window Server), ale potrzebuje sterowników.
X.Org to jeden z najgorszych kawałków oprogramowania na Linuksa. Prawie wszystkie tematy na tym forum związane z "Linux mi się zawiesza...", "Mam czarny ekran...", itp. wynikają właśnie pośrednio lub bezpośrednio ze specyfiki X'ów. X.Org non-stop podważa legendarną stabilność i niezawodność Linuksa - czym szybciej zostanie zastąpiony przez Waylanda, tym lepiej.
- zibiboniek1
- Zakręcona Traszka
skoro to nie możliwe to może ci odsprzedam tego radka 9250 i zobaczysz"ps sterów do niego już nie ma" aktualnie wsadziłem tam właśnie tamtego gf 6800 i zagości tam już na stałe bo ten radek chociaż mocniejszy jest,ale bez sterów to ja sobie go mogę w buty wsadzić żeby być wyższy,do tego gf-a nie miałem problemów ze sterami zaznaczyłem z repo do instalacji i wszystko śmiga nawet na unity,a o radku możemy zapomnieć na ubu 10.04 bo ostatnie stery jakie były pod ubu do tego radka to były w 8.04 ale mi to wsparcie bravvvvoooo. co do flasha masz rację on nie idzie na gpu,ale wyobraź sobie odświeżanie obrazu po klatce dlatego flash się sypał to samo jest pod windą bez sterów yt prawie nie chodzi.
- Admc
- Gibki Gibbon
Flash od wersji 10.2 beta jest liczony na GPU, wymaga to karty graficznej NVIDIA z serii 8xxx lub nowszej, ponieważ starsze nie posiadają sprzętowych dekoderów.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
- makson
- Przebojowy Jelonek
Jesteś w błędzie przynajmniej w kilku miejscach.
Nie utożsamiaj sterowniki własnościowe ze sterownikami w ogóle. Do AMD/ATI Legacy nie ma już sterowników własnościowych, ale są i zawsze będą otwarte. Te otwarte sterowniki też nie mają nic wspólnego ze sterownikami jakich używa Windows przed instalacją Catalystów.
Po drugie GeForce 6800 jest przynajmniej 3-4x lepszy niż Radeon 9250 (patrz tutaj), więc porównywanie tej NVIDI na zamkniętych sterach do tego ATI na otwartych to pomyłka.
Po trzecie jak Ubuntu przejdzie na Waylanda, a NVIDIA zgodnie z zapowiedzią nie wyda sterów do tego serwera wyświetlania, to wtedy dopiero będziesz mógł sobie tego GeForce do butów wsadzić, a Radeon pozostanie nadal funkcjonalny (ba, z każdym nowym wydaniem MESA rośnie jego funkcjonalność).
EDIT:
Admc
I co ta wypowiedź wnosi do porównywania wydajności flasha dla GeForce 6800 i Radeon 9250?
Nie utożsamiaj sterowniki własnościowe ze sterownikami w ogóle. Do AMD/ATI Legacy nie ma już sterowników własnościowych, ale są i zawsze będą otwarte. Te otwarte sterowniki też nie mają nic wspólnego ze sterownikami jakich używa Windows przed instalacją Catalystów.
Po drugie GeForce 6800 jest przynajmniej 3-4x lepszy niż Radeon 9250 (patrz tutaj), więc porównywanie tej NVIDI na zamkniętych sterach do tego ATI na otwartych to pomyłka.
Po trzecie jak Ubuntu przejdzie na Waylanda, a NVIDIA zgodnie z zapowiedzią nie wyda sterów do tego serwera wyświetlania, to wtedy dopiero będziesz mógł sobie tego GeForce do butów wsadzić, a Radeon pozostanie nadal funkcjonalny (ba, z każdym nowym wydaniem MESA rośnie jego funkcjonalność).
EDIT:
Admc
I co ta wypowiedź wnosi do porównywania wydajności flasha dla GeForce 6800 i Radeon 9250?
- Admc
- Gibki Gibbon
Chodziło mi o to, że na posiadając kartę ATI nie możemy cieszyć się płynnymi filmikami na youtube na pełnym ekranie. A posiadając Nvidię tak.
Po za tym nie zauważyłem żeby mój radeon (prawdopodobnie ostatni jakiego kupiłem w życiu) był coraz bardziej funkcjonalny z wydana na wydanie. W Ubuntu 10.10 działa tak samo jak na Ubuntu 9.04, więc gdzie ten postęp?
Po za tym nie zauważyłem żeby mój radeon (prawdopodobnie ostatni jakiego kupiłem w życiu) był coraz bardziej funkcjonalny z wydana na wydanie. W Ubuntu 10.10 działa tak samo jak na Ubuntu 9.04, więc gdzie ten postęp?
- zibiboniek1
- Zakręcona Traszka
(1) w tym teście są porównane owszem obie karty o pamięci 128mb ja mam tego radka z 256mb pamięci z 128bit-ową szyną
(2) powiedz mi jak mam przetestować tego radka skoro nie ma dla niego sterów ani otwartych ani zamkniętych? więc dlatego piszę że ubu na nim jest ociężałe ledwo chodzi i błędy non stop wywala tak z mojej strony wygląda wsparcie dla radków
(2) powiedz mi jak mam przetestować tego radka skoro nie ma dla niego sterów ani otwartych ani zamkniętych? więc dlatego piszę że ubu na nim jest ociężałe ledwo chodzi i błędy non stop wywala tak z mojej strony wygląda wsparcie dla radków
- makson
- Przebojowy Jelonek
Filmiki na YouTube na pełnym ekranie mogę płynnie oglądać i na katach Intela. Nie potrzebuję do tego przereklamowanego "wsparcia sprzętowego".Admc pisze:Chodziło mi o to, że na posiadając kartę ATI nie możemy cieszyć się płynnymi filmikami na youtube na pełnym ekranie. A posiadając Nvidię tak.
Przed chwilą sprawdziłem na Radeon X200 i wszystko płynnie działa na pełnym ekranie (720p HD).
Oczywiście nie wiem jakiej karty używasz, ale np. w Ubuntu 9.04 było kilka bugów w sterach r300, które naprawiono i karta po tym powinna działać nawet o 50% szybciej. Najnowsze testy na Phoronix pokazują, że układy ATI Legacy zyskują od 30 do 50% wydajności po przejściu z r300 na r300g (który już będzie najprawdopodobniej w Ubuntu 11.04). I tak ATI X1950 Pro (jedyny układ ATI Legacy w tych testach) w World of Padman na klasycznym r300 przy rozdzielczości 1920x1080 miał 45,77 klatek na sekundę, a na r300g 56,77 klatek na sekundę. Na otwartych sterach do NVIDI tej gry się nawet nie uruchomi.Admc pisze:Po za tym nie zauważyłem żeby mój radeon (prawdopodobnie ostatni jakiego kupiłem w życiu) był coraz bardziej funkcjonalny z wydana na wydanie. W Ubuntu 10.10 działa tak samo jak na Ubuntu 9.04, więc gdzie ten postęp?
Więcej RAMu i bardziej przepustowa szyna nie przyśpieszą procesora graficznego.zibiboniek pisze:(1) w tym teście są porównane owszem obie karty o pamięci 128mb ja mam tego radka z 256mb pamięci z 128bit-ową szyną
Są sterowniki otwarte (przecież bez żadnych sterów do grafiki nic byś na ekranie nie widział). Niestety sprawdziłem i twoja ATI 9250 jest ostatnią (najnowszą) grafiką, która jest na otwartym sterowniku r200. Nowsze ATI Legacy są na r300, a AMD Current są na r600. Niestety r200 cieszy się znikomym zainteresowaniem developerów i nie przejdzie nawet z klasycznej MESA 3D na Gallium3D. Niemniej jednak twórcy otwartych sterów twierdzą, że na r200 da się odpalić między innymi: Compiz, Doom3, Assalut Cube, Enemy Territory, Google Earth.zibiboniek pisze:(2) powiedz mi jak mam przetestować tego radka skoro nie ma dla niego sterów ani otwartych ani zamkniętych? więc dlatego piszę że ubu na nim jest ociężałe ledwo chodzi i błędy non stop wywala tak z mojej strony wygląda wsparcie dla radków
- Tomahawk
- Serdeczny Borsuk
I co z tego? I tak jest duuuużo wolniejszy od GF6800. Nawet jakby miał Petabajt pamięci.zibiboniek1 pisze:(1) w tym teście są porównane owszem obie karty o pamięci 128mb ja mam tego radka z 256mb pamięci z 128bit-ową szyną
Pozdrawiam
i5 2500k@4.4GHz|Ninja 2|AsRock Z68 Pro3-M|8GB Ram|R5850|Dell E228WFP|Arc Mini|M8000X|160GB SATA2
A300-14T|Ubuntu 11.04
A300-14T|Ubuntu 11.04
- zibiboniek1
- Zakręcona Traszka
bo to radek jestI co z tego? I tak jest duuuużo wolniejszy od GF6800. Nawet jakby miał Petabajt pamięci.
Pozdrawiam

przyszłość pokaże co będzie lepiej wspierane do tej pory do nv mi znalazło stery a do tego radka nie i nie ma co się spierać że jest on lepiej wspierany mogłem nagrać filmik jak chodził ten radek na 10.04 a jak chodzi aktualnie pod gf ale wasza racja mój spokój.
może i te nowe karty serii hd chodzą lepiej ale te starsze to porażka jest przynajmniej z tą kartą co mam ja i taka jest rzeczywistość.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
Chłopaki nie wiem o co te kłótnie między ATI 9250 a GF 6800 jest taka przepaść technologiczna i czas w którym powstawały że nie ma sensu walić niepotrzebnie w klawiaturę. Więc nie ma co porównywać że ta a ta karta jest szybsza.
Ubuntu Studio 12.04 amd64 na AMD Phenom II X4 B55|8GB RAM| Nvidia GeForce 650 1GB GDDR5
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Ta dyskusja zakrawa na jeden wielki offtop...
Nie rozumiem jaki widzicie sens w kłóceniu się o karty tak starej generacji i do tego porównując wsparcie dla kart z zupełnie różnych generacji i przeznaczonych do innych klientów? GeForce 6800 był topową kartą, do tego o generację albo dwie młodszą od 9250, który był swoistym "potworkiem" przeznaczonym na rynek low-entry, do komputerów biurowych lub sprzedawanych w marketach i był stworzony tylko po to, żeby wyprzedać stare zapasy części nie używanych w nowszych generacjach kart i nie spodziewałbym się, że producenci lub środowisko open-source będą rozwijać sterowniki dla przestarzałej i mało popularnej karty, zresztą GF 6800 też nie będzie uzyskiwał wsparcia w nieskończoność, czy to w formie sterowników własnościowych, czy open-source. Filmy FullHD? Compiz? W momencie jak te karty wchodziły na rynek (2004 rok) to nie był żaden standard i nie oczekujcie, że na tych kart wszystko będzie chodzić "z kopa" i bez kombinowania. Rynek jest okrutny, chcecie nowych rozwiązań, musicie kupić w miarę świeżą kartę, koniec i kropka.
Jeżeli już rozmawiamy o wsparciu, to mówmy o modelach w miarę świeżych, wykonanych w obowiązujących technologiach (GF serii 8 lub nowsze, Radki HD4xxx lub nowsze), a tutaj wsparcie jest dobre i wszystko na tych kartach działa bez większych problemów, zarówno na tych wyższych jak i niższych modelach. A w kontekście wsparcia w przyszłości, to sprawa wygląda tak, że o ile na dzisiaj GeForcy mogą sprawować się nieco lepiej, to jednak na przyszłość lepiej rokują AMD/ATi, nVidia nie jest (ostatnio) specjalnie przychylna dla społeczności open-source.
Za 150 zł możesz dostać jedynie GF 8600GT albo GTS lub Radeona 4650, albo 5450, wszystko na podobnym poziomie wydajności, decyzja zależy tylko od tego czy preferujesz ATi czy nVidie.
Nie rozumiem jaki widzicie sens w kłóceniu się o karty tak starej generacji i do tego porównując wsparcie dla kart z zupełnie różnych generacji i przeznaczonych do innych klientów? GeForce 6800 był topową kartą, do tego o generację albo dwie młodszą od 9250, który był swoistym "potworkiem" przeznaczonym na rynek low-entry, do komputerów biurowych lub sprzedawanych w marketach i był stworzony tylko po to, żeby wyprzedać stare zapasy części nie używanych w nowszych generacjach kart i nie spodziewałbym się, że producenci lub środowisko open-source będą rozwijać sterowniki dla przestarzałej i mało popularnej karty, zresztą GF 6800 też nie będzie uzyskiwał wsparcia w nieskończoność, czy to w formie sterowników własnościowych, czy open-source. Filmy FullHD? Compiz? W momencie jak te karty wchodziły na rynek (2004 rok) to nie był żaden standard i nie oczekujcie, że na tych kart wszystko będzie chodzić "z kopa" i bez kombinowania. Rynek jest okrutny, chcecie nowych rozwiązań, musicie kupić w miarę świeżą kartę, koniec i kropka.
Jeżeli już rozmawiamy o wsparciu, to mówmy o modelach w miarę świeżych, wykonanych w obowiązujących technologiach (GF serii 8 lub nowsze, Radki HD4xxx lub nowsze), a tutaj wsparcie jest dobre i wszystko na tych kartach działa bez większych problemów, zarówno na tych wyższych jak i niższych modelach. A w kontekście wsparcia w przyszłości, to sprawa wygląda tak, że o ile na dzisiaj GeForcy mogą sprawować się nieco lepiej, to jednak na przyszłość lepiej rokują AMD/ATi, nVidia nie jest (ostatnio) specjalnie przychylna dla społeczności open-source.
Za 150 zł możesz dostać jedynie GF 8600GT albo GTS lub Radeona 4650, albo 5450, wszystko na podobnym poziomie wydajności, decyzja zależy tylko od tego czy preferujesz ATi czy nVidie.
Samsung N210: kernel-2.6.37.2-ext73-f1-12.6-atom-ags-bfq-cfs+grub-acpi+cpufreqd+Xorg.conf-Intel+compiz-ext73-ubu-10.04-Intel+emerald-ext73-2010
- zibiboniek1
- Zakręcona Traszka
no jak nie podałem na początku gf 9600gt 512mb ddr3Za 150 zł możesz dostać jedynie GF 8600GT albo GTS lub Radeona 4650, albo 5450, wszystko na podobnym poziomie wydajności, decyzja zależy tylko od tego czy preferujesz ATi czy nVidie.
http://allegro.pl/gf-9600gt-512m-ddr3-h ... 63470.html
jak będzie chciał to max 200zł ta karta jest warta aktualnie 370zł kosztuje nowa